Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Новини
28 октомври (петък)

Областният управител Донка Иванова гост на среща по повод Световния ден на тютюнопроизводителите

IMG_4284

Тютюнопроизводители от областите Шумен, Разград, Добрич, Силистра, Плевен и Русе участваха в среща по повод 28 октомври-Световен ден на тютюнопроизводителите, която се проведе в Шумен. Гости бяха заместник–министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ Цветан Филев, областният управител Донка Иванова и кметът на община Шумен Любомир Христов.

„Тютюнопроизводството е традиционен и много важен отрасъл за област Шумен, който осигурява поминък за около  4 хиляди семейства от региона. Тенденцията през последните години показва намаление на площите с отглеждан тютюн, за което има определени причини и затова днешната среща е важна за перспективите за  развитие на тютюнопроизводството“, каза при откриването областният управител Донка Иванова, която поздрави производителите с техния празник.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров съобщи, че финансовият пакет за тютюнопроизводителите за следващата година е същия както през 2016. „Политиката на министерството е да създаде условия за достоен начин на съществуване и достойно заплащане на тютюнопроизводителите“ заяви той. На срещата беше обявено, че се готви петиция срещу рестриктивните мерки, заложени в Рамковата конвенция за контрол на тютюна.

В България в момента тази култура се отглежда от близо 16 000 производители, а в рамките на ЕС те са 65 000.

IMG_4288