Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Новини
19 януари (петък)

Областният управител проф. Стефан Желев присъства на официалния старт на проект за благоустрояване на пет района в град Шумен със средства по оперативна програма „Региони в растеж“

IMG_5748

С официална церемония в квартал „Тракия“ започна изпълнението на проект „Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на Шумен“. Проектът се финансира по Приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.“ и е на са на стойност 7 178 080 лв. От тях 6 101 368 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 1 076 712 лв. са национално съфинансиране.

На символичната „първа копка“ присъстваха областният управител проф. Стефан Желев, заместник областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков, кметът на Шумен Любомир Христов, заместник-кметовете на общината, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, общински съветници, представители на фирмите изпълнители на обектите.

Проектът предвижда да бъдат обновени пет района в Шумен, като това са „Благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и тротоар в района на кв. „Тракия“, „Рехабилитация на ул. „Тича“, „Благоустрояване на зелена площ до Диагностично консултативен център I – Шумен ЕООД“, „Благоустрояване на района на кръстовището на ул. „Стационна“, бул. „Симеон Велики“, „Благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и тротоар в района на ул. „Съединение“ от Пенсионерски клуб №7 до Съдебна палата“.

„Това е голям проект за град като Шумен. За реализирането му експерти и служители на общината свършиха много работа, за което им благодаря. Влагаме над 7 млн. лв. в пет обекта, като най-мащабен от тях е този в кв. „Тракия“, каза кметът Любомир Христов. Той подчерта, че ще държи много на качеството при изпълнение на дейностите и призова за контрол и от страна на гражданите и медиите.

Предстои да се подменят над 23 хил. кв.м. тротоари и над 25 км. бордюри, обновяване на пешеходни алеи, улици, междублокови пространства, детски площадки, паркове, с което ще се подобри качеството на градската среда. Изпълнението на проекта трябва да  приключи до 4.01.2019г.

Това е първият проект по инвестиционната програма на Община Шумен по оперативна програма „Региони в растеж“ на обща стойност 26 млн. лева. След две седмици се очаква да бъден даден старт и на втората част по ОП “Региони в растеж” – подобряване на образователната инфраструктура по проект на стойност 12.5 милиона лева, а също през тази година да започне и работата по образователна и културна инфраструктура на стойност 6.5 милиона лева.

IMG_5752

IMG_5753