Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Новини
18 юли (сряда)

Областният управител проф. Стефан Желев участва в национална среща по проблемите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст

img-9837-copy

Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев участва в национална среща с Координационното звено по механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Заседанието се проведе в Гранитна зала на Министерски съвет и беше открито от министър-председателя Бойко Борисов. В срещата участваха още заместник-министър председателят Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, областни управители, представители на регионални структури на МОН, МТСП, МВР и социални партньори.

„За първи път образованието го поставяме толкова в центъра на правителствените ангажименти. Убеден съм, че по-доброто и качествено образование води до по-добра квалификация, а оттам и по-висок БВП”, каза министър-председателят Бойко Борисов при откриването на срещата. Според него усилията трябва да се увеличат и всички деца да бъдат обхванати в детска градина и училище. „Резултатите ще бъдат видими след 10-15 години, когато тези деца завършат училище“, добави премиерът и призова всички звена на администрацията да подпомагат работата по междуинституционалния механизъм. На заседанието беше отчетено намаление на броя на отпадащите ученици. Вицепремиерът Томислав Дончев благодари на екипите за обхват, които до момента са извършили 216 904 обхода на адреси и са търсили 197 659 деца и ученици. По-голямата част от тях са заминали със семействата си в чужбина. Върнатите обратно в системата до момента са 23 898. „Повторно отпадналите са 2124, от които 708 са заминали в чужбина, а 235 са навършили 16 години, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му екипите не са успели да запишат в клас 9357 деца. „С подновяването на дейностите по механизма през август-септември ще се работи приоритетно за обхвата на тези ученици, на около 4000 новоотпаднали, които са в България, както и за ранния обхват на децата на 5, 6 и 7 г.“, подчерта той.