Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Новини
16 август (четвъртък)

Премиерът Бойко Борисов даде старт на строителството на 16 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

1608-pm-buhovci-2-1400-x-933

Със символична първа копка министър-председателят Бойко Борисов даде старт на изграждането на нов участък от автомагистрала „Хемус“ между пътен възел Белокопитово и пътен възел Буховци. Отсечката от 16,3 км. ще бъде изградена със средства от републиканския бюджет. На церемонията присъстваха министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и неговите заместници Ширин Вели и Петко Шаренков, кметът на община Шумен Любомир Христов, народните представители д-р Румен Генов и Димитър Александров, кметовете на Търговище, Смядово, Никола Козлево, областните управители на Варна и Търговище. Водосвет за здраве отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

„За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът припомни как предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари. „Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Минаваме от приказки към реални действия за Северна България. Дългоочакваният проект за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, в източната й част, между Търговище и Шуменска област, вече е факт. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем качествено и дори предсрочно да завършим успешно настоящия участък“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка. „Стартираме с един изключително тежък участък, който включва 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза“, каза още министър Нанков.

Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, които в изпълнение на ангажиментите на правителството са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Участъкът ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Предвидено е изграждането на редица сложни съоръжения –  пътен възел „Буховци“ при пресичането на магистралата с път III-5102 Буховци – Макриополско, както и три връзки – на първокласния път Търговище-Варна с п.в. „Белокопитово“,  п.в. „Варна – Търговище“ и п.в. „Търговище – Варна“.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус-16320“, а строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 – 2016“.

Цялата автомагистрала „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.   Аутобанът е основен приоритет на правителството, защото цялостното й изграждане ще възроди Северна България. Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната.

По време на посещението си в региона, министър-председателят Бойко Борисов посети Индустриалния парк в Шумен и инспектира строителни обекти в града.   Бойко Борисов се срещна с ръководството на парка и се запозна с направените инвестиции през последните две години. „Когато чуеш от устата на успели инвеститори и бизнесмени, какво е в България и какво е при съседите, съвсем друга представа ще получите. Доволен съм от това, което видях. И те са доволни“, каза Бойко Борисов и добави, че това е бъдещето на България – завод след завод, мощна индустрия и инвестиции в образование и инфраструктура. Министър-председателят получи благодарности от инвеститорите за помощта, оказвана им от държавата.“Инвеститорите обичат спокойствието и сигурността. Тук те я намират. Намират и подкрепа от местната власт и правителството“, каза председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже. За последните две години в Индустриалния парк са привлечени 17 инвеститори в Шумен, от които трима клас А.

В рамките на визитата си министър –председателят Бойко Борисов посети НУ „Илия Рашков Блъсков“, което се обновява по ОП „Региони в растеж“, а ремонтът е на стойност 1 089 600 лева. Повече от 13 млн. лева са предвидени за реновиране на общо четири училища в Шумен по тази програма. Премиерът инспектира и санирани блокове на ул. „Цар Освободител“ №1-3 по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на стойност 2 715 895 лева.

20180816_101011.jpg-1

991-ratio-am-hemus-buhovci

20180816_122751.jpg-2

20180816_130728.jpg-3