Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Новини
19 февруари (неделя)

Шумен почете паметта на Апостола на свободата

Picture 426

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Шумен беше почетена  паметта на Апостола на свободата. Общоградският ритуал по повод 144 години от гибелта на Васил Левски беше организиран от община Шумен и Шуменския военен гарнизон.

Сред десетките шуменци, които дойдоха да се поклонят пред паметта на Апостола и да сведат глава в знак на почит пред неговото дело, бяха областният управител Валентин Александров, кметът на общината Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректорът на Шуменския университет проф.Георги Колев, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” към Националния военен университет полк. Сашо Евлогиев, заместник-кметовете на общината, общински съветници, представители на политически партии и обществени организации.

Слово произнесе учителят по история в СУ „Йоан Екзарх Български“Андрей Соколов.

„Така, както за всеки християнин Великден е най-големият празник – денят, в който Христос завърши своя земен път, за да даде светлина на цялото човечество, така и за нас денят вторник – на мрачният февруарски ден, в който се люлееше вкочанясалият труп на Апостола, замерван с камъни, трябва да бъде денят, в който българският народ възкръсна за независимост, свобода и равноправие с другите народи. Този народ, който Левски винаги изписваше с главни букви. И този народ, за който постави четири знака в своя бележник. Но това не беше упрек или обиди. Това бяха въпросителни. Как си народе? Къде отиваш? Какво искаш? За какво мечтаеш? Левски винаги беше до своя народ като държеше ръката си на неговия пулс. Винаги предвождаше своя народ, а не следваше събитията. Такива трябва да бъдат всички онези, които желаят да водят българския народ – да се съобразяват и да търсят неговите желания. Докато ние почитаме Васил Левски, ще я има и третата българска държава. Поклон, Апостоле! Да живее България!“, каза в словото си Андрей Соколов.

В церемонията участваха представителни роти от Шуменския гарнизон, Общинският духов оркестър „Михаил Биков“и членове на Родолюбивия комитет „Крум Страшни“. В знак на почит пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.

Picture 417

Picture 419