Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Новини
17 септември (събота)

Във всички общини на област Шумен функционират доброволни формирования

IMG_3945

Семинар на тема „Ролята на ръководителя за функционирането на доброволното формирование“ се проведе днес във Велики Преслав. Форумът се организира от Областна администрация и община Велики Преслав в изпълнение на   приетия „План за изпълнение на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България“ и с цел продължаване работата по изграждане и  подобряване на организацията на дейността на доброволните формирования. Семинарът се ръководи от заместник-областния управител Петко Шаренков и в работата му участваха заместник-кметовете на община Велики Преслав Димо Бодуров и на община Никола Козлево Иван Иванов, служителите по сигурността на общините в област Шумен, директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Иван Иванов, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Илиян Илиев, директорът на секретариата на БЧК-Шумен Пламен Петров и ръководителите на доброволните формирования от региона.

Кметът на община Велики Преслав Александър Горчев поздрави участниците в семинара. Той подчерта необходимостта и важната роля на доброволните формирования, изразявайки убеждението си, че те ще бъдат истински помощници в трудни ситуации при защита на населението.  Заместник-областният управител Петко Шаренков подчерта, че във всички общини на територията на област Шумен са сформирани и функционират доброволни формирования.

Семинарът протече в две части. В рамките на теоретичната час бяха представени доклади по темите „Нови моменти в нормативната база отнасяща се до изпълнение на стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации“, „Структура и ръководство на доброволните формирования. Въпроси по оповестяването, събирането и участието на доброволците. Отчитане пред кмета. Участие и роля на ръководителя и заместник-ръководителя на доброволното формирование в самостоятелни или съвместни спасителни операции“ и „Запознаване с актуалното състояние на доброволните формирования на територията на областта“. Показан беше и филм „Заедно в стихията“ с участието на доброволци от Шумен, Добрич, Варна, Търговище, Силистра и Планинската спасителна служба.

Практическото занятие включваше тренировка на доброволното формирование на община Велики Преслав на терен. Показани бяха гасене на пожар и аварийно-спасителни дейности на пострадали при акцията.

IMG_3966

IMG_3969

IMG_3974

IMG_3982