Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Новини
19 февруари (петък)

Възпоменателна церемония по повод 143 години от гибелта на Васил Левски

16021913

Областният управител Донка Иванова заедно с кмета на община Шумен Любомир Христов, председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев, ръководители на държавни, военни, просветни,патриотични институции и организации, много граждани присъстваха на възпоменателна церемония по повод 143 години от гибелта на Васил Левски.
В церемонията, състояла се пред паметника на Апостола на свободата в Шумен, участваха роти от шуменския военен гарнизон, Общинският духов оркестър „Михаил Биков“, членове на Дружество „Традиция“ и на Родолюбивия комитет „Крум Страшни“. Панихида в памет на Левски отслужиха архиерейският наместник отец Димитър и отец Пламен.

Днес нашата почит, нашият поклон е за Левски, който с делата си приживе и със саможертвата си ни показа, че постигането на лично щастие не може да е единственият смисъл на живота. Ние сме тук 143 години след гибелта му и това ни дава вярата, че сме и можем да бъдем народ. Същият народ, за който Левски написа в тефтерчето си четирите въпросителни, народът, за който той умря на бесилото. Имаме възможността да докажем, че не сме невежи, които считат, че всичко в живота започва и завършва с тях. Че можем да бъдем единни и помним заветите на Апостола за недопускане на външна користна намеса в делата ни, че имаме силите и разума да не позволяваме дребнавите ни амбиции да ни разделят и сами да си причиняваме несгодите, каза в словото си преподавателят по история и философия и директор на СОУ „В. Левски“ в Шумен Юлия Христова.
Пред паметника на Васил Левски бяха поднесени вени и цветя в знак на признателност. Възпоменателната церемония беше организирана от община Шумен и шуменския военен гарнизон.

1602195