Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Новини
22 август (четвъртък)

Заседание на Областната епизоотична комисия

IMG_6902

Към момента няма регистриран нов случай на болестта Африканска чума при свинете на територията на област Шумен и продължава изпълнението на всички набелязани мерки след констатирането на 8 август на заболяването при дива свиня в община Върбица.Това стана ясно днес на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, водено от областния управител проф. Стефан Желев.

„Продължаваме с проверките за спазване на мерките за биосигурност. Няма намерени умрели животни в инфектираната зона в местността „Елешница“, има един случай на ПТП с диво прасе на автомагистрала „Хемус“ и очакваме резултат от изпратената проба за изследване“, каза д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. По думите й от последното заседание на комисията на 12 август до сега са изпратени 42 проби от индустриалните ферми и от фамилните ферми тип „А“, от отстрел на дивя свиня има 15 изпратени проби и получените до момента резултати са отрицателни. Инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточното държавно предприятие, съобщи, че в инфектираната зона в местността „Елешница“, където беше обявен случая на африканска чума при дивя свиня, продължава изпълнението на всички набелязани мерки- изградени са бариери и дезинфекционна площадка, туристическите маршрути са обозначени. „В голяма интензивност се извършват претърсвания на горските територии и до момента няма открити нови трупове на диви прасета“, каза инж. Стефанов.

В района дърводобивът е спрян, като Областната епизоотична комисия реши извозването на складираната дървесина да продължи до 3 септември при спазването на мерките за биосигурност. Комисията не прие предложението на представителя на Ловно-рибарско дружество „Сокол“ д-р Стоян Джамбазов да бъде забранена всякаква стопанска дейност в района за период от два месеца, считано от деня на обявяването на случая.

Представителите на общините информираха, че са готови с необходимите документи- заявления, констативни протоколи и списъци, за предстоящото изплащане на еднократната помощ, отпусната за дезинфекция на личните стопанства, в които бяха отглеждани свине. От общините Шумен и Каспичан съобщиха, че има отделни случаи на стопани, които отказват да подадат заявление за финансова помощ, защото не са съгласни с изискването да не отглеждат прасета през следващата една година и с правилото животни да бъдат купувани само от лицензирани обекти.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 3 септември.