Областният управител Донка Иванова и заместник-областният управител Селиме Кърджалиева бяха сред гостите на честването на Бабинден, което се организира за първи път във филиала на Медицинския университет след разкриването му в Шумен миналата година. Да споделят празника дойдоха и  заместник-кметовете на община Шумен Светлана Маркова и Найден Косев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, лекари от МБАЛ – Шумен. Бъдещите медицински сестри и акушерки благодариха на местната власт в лицето на общината и областната управа за разкриването на учебното заведение и за подкрепата, която продължават да получават.

Областният управител Донка Иванова честити празника и пожела на студентите успешно да се дипломират. Много искам да намерите вашето работно място и вашата реализация точно в нашата област Шумен, защото ние имаме нужда от вас. Ние като институции имаме отговорността да ви създадем добри условия, за да получите  образованието и нужната квалификация  за вашата професия. Нека пък вашата отговорност да бъде тази – завършвайки да останете и да работите тук, каза Донка Иванова.

Присъстващите на тържеството бяха поздравени от ученици от СОУ „Сава Доброплодни“-Шумен.

По данни от 9.00 ч. тази сутрин без електрозахранване все още са 13 населени места на територията на област Шумен. Ток няма в 9 села на община Върбица, в селата Габрица и Дренци на община Венец, Хърсово в община Никола Козлево и Вехтово на община Шумен. Без електричество е и част от село Драгоево в община Велики Преслав. Екипите на Енерго Про продължават работата си до отстраняване на авариите и осигуряване на електрозахранване до всички населени места.

По информация на ВиК-Шумен без вода са 17  села в региона.

Има затворени пътища в общините Никола Козлево, Хитрино и Каспичан, като разчистването продължава.

Със заповед №79 на кмета на община Върбица, считано от днес 18 януари,  е обявено бедствено положение на територията на общината за срок от 48 часа.

Възстановено е електрозахранването в град Върбица, но без ток и вода остават всички села в общината. Продължава работата на екипите на Енерго Про за отстраняване на авариите. Пътищата в общината са проходими, огромните преспи създават проблеми за почистването на пътя Иваново-Методиево. Селата са снабдени със стоки от първа необходимост.

За справяне с тежката обстановка и отстраняване на падналите дървета е мобилизирано и доброволното формирование на общината.

Обстановката в област Шумен остава тежка и усложнена от продължаващия снеговалеж и силен вятър. 57 населени места продължават да са без ток. Без вода в региона са 23 села.

По данни от тази сутрин в община Шумен без ток са 10 села и без вода 4. В община Велики Преслав електричество нямат  9 села, а вода -3. В община Хитрино ток нямат 14 населени места и вода 1 село. В община Смядово без ток са 4 села, а без вода-1. В община Никола Козлево без ток са 6 населени места. Общинският център Върбица и всички села в общината продължават да са без електроснабдяване.

Ситуацията беше обсъдена на оперативно заседание при областния управител Донка Иванова и бяха набелязани спешни мерки за преодоляване на кризата с липсата на електроснабдяване, което е най-сериозния проблем. С помощта на тежка техника на фирма Автомагистрали Черно море ще бъде отворен участък от пътя Дойранци-Вълнари, за да могат екипи на Енерго Про да достигнат до мястото на аварията и да бъде пуснато електроснабдяването за община Никола Козлево.

По направлението Върбица четири екипа на Енерго Про продължават да работят от участъка от Велики Преслав до язовирната стена на язовир Тича, като проблем създават падналите борови дървета върху електропроводите. Очаква се до обяд да бъде възстановено електроснабдяването за град Върбица. Към момента три екипа работят по направлението Веселиново и Риш, а други два по трасето Кълново, Ивански, Радко Димитриево и Вехтово. Екипите на Енерго Про продължават работата си до възстановяване на електрозахранването във всички населени места.

В община Каспичан са затворени пътищата по направлението Плиска-Върбяне-Златна нива и Кюлевча—Марково-Косово, като при стихване на вятъра ще започне разчистването им.

В общините Нови пазар, Венец и Каолиново няма проблеми към този момент.

Ученици от СОУ “Трайко Симеонов” Шумен поздравиха областния управител Донка Иванова, заместник-областните управители Селиме Кърджлиева и Петко Шаренков и служителите от администрацията по случай празника Василица- ромската Нова година. Малките сурвакари отправиха своите благопожелания за здраве и благоденствие чрез стихове, песни и наричания.

Трябва да познаваме различните обичаи и традиции и така, когато се познаваме, когато си знаем историята и когато живеем заедно, се получава една сплотена общност, каза областният управител Донка Иванова и пожела на учениците да са здрави, редовно да ходят на училище, да постигат все по-добри резултати и след това да бъдат полезни на своя град. По традиция децата получиха подаръци и лакомства.