Category: Новини

Областният управител Донка Иванова беше гост на празника във филиала в Шумен на Медицински университет-Варна по случай Бабинден

Областният управител Донка Иванова и заместник-областният управител Селиме Кърджалиева бяха сред гостите на честването на Бабинден, което се организира за първи път във филиала на Медицинския университет след разкриването му в Шумен миналата година. Да споделят празника дойдоха и  заместник-кметовете на община Шумен Светлана Маркова и Найден Косев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, лекари от МБАЛ – Шумен. Бъдещите медицински сестри и акушерки благодариха на местната власт в лицето на общината и областната управа за разкриването на учебното заведение и за подкрепата, която продължават да получават.

Областният управител Донка Иванова честити празника и пожела на студентите успешно да се дипломират. Много искам да намерите вашето работно място и вашата реализация точно в нашата област Шумен, защото ние имаме нужда от вас. Ние като институции имаме отговорността да ви създадем добри условия, за да получите  образованието и нужната квалификация  за вашата професия. Нека пък вашата отговорност да бъде тази – завършвайки да останете и да работите тук, каза Донка Иванова.

Присъстващите на тържеството бяха поздравени от ученици от СОУ „Сава Доброплодни“-Шумен.

Постепенно се нормализира обстановката в областта

По данни от 9.00 ч. тази сутрин без електрозахранване все още са 13 населени места на територията на област Шумен. Ток няма в 9 села на община Върбица, в селата Габрица и Дренци на община Венец, Хърсово в община Никола Козлево и Вехтово на община Шумен. Без електричество е и част от село Драгоево в община Велики Преслав. Екипите на Енерго Про продължават работата си до отстраняване на авариите и осигуряване на електрозахранване до всички населени места.

По информация на ВиК-Шумен без вода са 17  села в региона.

Има затворени пътища в общините Никола Козлево, Хитрино и Каспичан, като разчистването продължава.

Бедствено положение в община Върбица

Със заповед №79 на кмета на община Върбица, считано от днес 18 януари,  е обявено бедствено положение на територията на общината за срок от 48 часа.

Възстановено е електрозахранването в град Върбица, но без ток и вода остават всички села в общината. Продължава работата на екипите на Енерго Про за отстраняване на авариите. Пътищата в общината са проходими, огромните преспи създават проблеми за почистването на пътя Иваново-Методиево. Селата са снабдени със стоки от първа необходимост.

За справяне с тежката обстановка и отстраняване на падналите дървета е мобилизирано и доброволното формирование на общината.

Обстановката в област Шумен остава тежка

Обстановката в област Шумен остава тежка и усложнена от продължаващия снеговалеж и силен вятър. 57 населени места продължават да са без ток. Без вода в региона са 23 села.

По данни от тази сутрин в община Шумен без ток са 10 села и без вода 4. В община Велики Преслав електричество нямат  9 села, а вода -3. В община Хитрино ток нямат 14 населени места и вода 1 село. В община Смядово без ток са 4 села, а без вода-1. В община Никола Козлево без ток са 6 населени места. Общинският център Върбица и всички села в общината продължават да са без електроснабдяване.

Ситуацията беше обсъдена на оперативно заседание при областния управител Донка Иванова и бяха набелязани спешни мерки за преодоляване на кризата с липсата на електроснабдяване, което е най-сериозния проблем. С помощта на тежка техника на фирма Автомагистрали Черно море ще бъде отворен участък от пътя Дойранци-Вълнари, за да могат екипи на Енерго Про да достигнат до мястото на аварията и да бъде пуснато електроснабдяването за община Никола Козлево.

По направлението Върбица четири екипа на Енерго Про продължават да работят от участъка от Велики Преслав до язовирната стена на язовир Тича, като проблем създават падналите борови дървета върху електропроводите. Очаква се до обяд да бъде възстановено електроснабдяването за град Върбица. Към момента три екипа работят по направлението Веселиново и Риш, а други два по трасето Кълново, Ивански, Радко Димитриево и Вехтово. Екипите на Енерго Про продължават работата си до възстановяване на електрозахранването във всички населени места.

В община Каспичан са затворени пътищата по направлението Плиска-Върбяне-Златна нива и Кюлевча—Марково-Косово, като при стихване на вятъра ще започне разчистването им.

В общините Нови пазар, Венец и Каолиново няма проблеми към този момент.

Ученици поздравиха областния управител Донка Иванова и служителите от администрацията по случай ромската Нова година

Ученици от СОУ “Трайко Симеонов” Шумен поздравиха областния управител Донка Иванова, заместник-областните управители Селиме Кърджлиева и Петко Шаренков и служителите от администрацията по случай празника Василица- ромската Нова година. Малките сурвакари отправиха своите благопожелания за здраве и благоденствие чрез стихове, песни и наричания.

Трябва да познаваме различните обичаи и традиции и така, когато се познаваме, когато си знаем историята и когато живеем заедно, се получава една сплотена общност, каза областният управител Донка Иванова и пожела на учениците да са здрави, редовно да ходят на училище, да постигат все по-добри резултати и след това да бъдат полезни на своя град. По традиция децата получиха подаръци и лакомства.

 

Областният управител Донка Иванова присъства на тържествения ритуал по освещаване на бойните знамена в Шумен

Областният управител Донка Иванова и заместник-областните управители Петко Шаренков и Селиме Кърджалиева присъстваха на тържествен ритуал по освещаване на бойните знамена на военните формирования от Шуменския гарнизон, който се състоя на Богоявление в Шумен. На ритуала присъстваха и кметът на община Шумен Любомир Христов, народните представители Ралица Тодорова, проф. Стефан Желев и Иван Иванов, заместник-кметовете на община Шумен Росица Антонова, Найден Косев и Боян Тодоров, началникът на Шуменския гарнизон полк. Емил Симеонов, деканът на военния факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Сашо Евлогиев, граждани.

Водосвет отслужи отец Красимир Капитанов от шуменския храм „Свети Три Светители“. Със светена вода за здраве и успехи бяха поръсени знамената на 7-и Преславски полк, на формирование 34 200 и на знамената-светини, носени от членове на дружество „Традиция“ и комитет „Крум Страшний“.

 

Весела Коледа и успешна 2016 година

Практическо занятие за действия при земетресение, наводнение и пожар на територията на област Шумен

Практическо занятие на тема „Действие на областния и общинските щабове, доброволните формирования и съставните части на ЕСС при земетресение и последващо усложняване на обстановката на територията на област Шумен“ беше организирано днес под ръководството на областния управител Донка Иванова.

Практическите действия бяха проведени на центъра в село Мадара, като участие в тях взеха общо 116 служители на пожарната, спешна помощ, доброволните формирования и доброволци. Симулирани бяха действия при земетресение с последващо усложняване на обстановката – наводнение и пожар. Проведе се издирване и временно извеждане на хората от жилищата им, пострадали от наводнението. Пострадалите бяха транспортирани в приемен пункт, където медици им оказаха първа помощ и по-късно бяха транспортирани до болницата в Нови пазар. Показани бяха и действия за гасене на пожар в сградата на кметството в Мадара.

В края на занятието областният управител Донка Иванова изказа удовлетворението си от активното и отговорно отношение на всички участници от екипите, които се включиха в подготовката и провеждането на практическото занятие. Целта е изпълнена. Показано беше много добро взаимодействие между всички структури, каза областният управител.

Създават Обществен форум за партньорство с неправителствените организации в област Шумен

Да се създаде Обществен форум за партньорство между неправителствените, гражданските организации и местните власти, решиха днес представители на над 20 неправителствени организации от региона. Те участваха в работна среща в Областна администрация по инициатива на областния управител Донка Иванова и обществения посредник на община Шумен Иван Капралов.

Целта е чрез подписване на Споразумение за партньорство между страните да се насърчи и утвърди гражданското участие при формиране, изпълнение и контрол на обществените политики за развитието на област Шумен.

Участниците в срещата изразиха готовността и желанието си да си сътрудничат във възможно най-голям кръг области, сред които защита на човешките права, социална интеграция, здравеопазване, насърчаване на малкия и средния бизнес, образование, култура, екология, спорт и туризъм. Една от идеите е да бъде създаден фонд за подпомагане дейността на неправителствения сектор чрез финансиране на проекти за различни дейности. „Може да бъде създаден фонд по подобие на общински фонд Култура в община Шумен, който работи успешно вече 16 години“, каза областният управител Донка Иванова и обяви, че тази идея ще бъде представена пред общините и тя разчита на тяхната отзивчивост и изявено желание за работа с гражданските организации.

Споразумението ще бъде подписано между страните на 29 януари. То е отворено за всички желаещи НПО-та на територията на областта.

Експерти от региона участваха в дискусия по проблемите на децата, отглеждани от близки и роднини

Работна среща на тема „Взаимодействието между институциите и обществеността в полза на децата, отглеждани от близки и роднини“ се проведе в Областна администрация-Шумен по инициатива на областния управител Донка Иванова.

В дискусията участваха общественият посредник на община Шумен Иван Капралов, началникът на РИО Светлана Милева, представители на неправителствени организации, общините, отдел „Закрила на детето“, директори на училища и училищни настоятелства от региона.

939 от всички 17 930 ученици в Шуменска област са оставени за отглеждане от техни близки. Изследването е проведено в началото на декември във всички 71 училища на областта, каза началникът на Регионалния инспекторат по образование Светлана Милева. По думите й без ученици, оставени за отглеждане от близки, са само 4 училища в региона –  двете помощни училища и основните училища във Вълнари и Мадара. В повечето учебни заведения процентът на тези деца варира между 1 и 10%, съобщи Светлана Милева. Тя уточни, че най-тревожна е тенденцията в 7 училища в областта, където процентът на децата без родителски контрол е изключително висок между 14 и 16%. С най-много ученици, чиито родители работят в чужбина, са училищата в селата Златар, Изгрев, Тушовица, Никола Козлево, Градище, Иваново и Лятно. В 2 от общо десетте професионални учебни заведения в региона, тези ученици са 20 и 21% – това са Професионалната гимназия по химични технологии „Проф. Асен Златаров” в Нови пазар и Професионалната гимназия  по машиностроене в Шумен. Там, където има трудности, училището не може да се справи само, необходимо е да получи подкрепата на местната власт, на неправителствени организации, каза още Светлана Милева. В хода на дискусията стана ясно, че родителите оставят децата си най-често на бабите и дядовците, по-рядко на други роднини, но има случаи за тях да се грижат и съседи.  Директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Шумен Венета Господинова представи рисковете пред децата, отглеждани без родители и апелира към всички за повече внимание и при необходимост да се сигнализира, за да се помогне на тези деца.

Всички на срещата подкрепиха предложението на директора на ОУ „Христо Ботев“ в село Тушовица Явор Якимов – родителите, които излизат в чужбина, да бъдат законово задължени да подават декларация, с която делегират настойнически права над детето им на определен човек, който да носи отговорност за него.

Областният управител Донка Иванова се ангажира да постави проблема на вниманието на народните представители, с помощта на които да бъдат предприети стъпки за иницииране за промени в законодателството.