декември, 2009

Поздравление на областния управител Димитър Александров по повод Коледните и Новогодишни празници

Уважаеми жители на област Шумен,
В навечерието на Коледа и Нова година имам честта да отправя към вас своите искрени пожелания за весели и щастливи празници! На границата между старата и новата година искам да ви благодаря за труда и усилията за по-добър живот и да изразя вярата си, че все повече ще ни обединяват стремежите да градим заедно европейско бъдеще за нашия регион и страната ни. Нека в тези благословени дни отворим душите си за любов и доброта, за мъдрост и всеотдайност! Пожелавам на всички здраве, щастие, повече надежда и много реализирани намерения през Новата година!
Весела Коледа и успешна 2010 година!
Димитър Александров Областен управител на област Шумен

Областният управител Димитър Александров свика Щаба за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи

2112Обстановката в област Шумен постепенно се нормализира. За това докладваха ръководителите на държавни институции и ведомства, членове на Щаба за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи при възникване на бедствие на територията на област Шумен. По искане на кмета на община Велики Преслав днес учебни занятия не се провеждат в 7-те училища на територията на общината. Поради невъзможност на пътуващите учители да стигнат до работните си места затворени са и училището в с. Стоян Михайловски, община Нови пазар и училищата в селата Вълнари и Църквица, община Никола Козлево. С намалени часове учат в СОУ “П. Волов” в кв. Дивдядово, СОУ “Трайко Симеонов”-Шумен и училището в с. Каспичан. По информация на директора на Гражданска защита-Шумен Александър Недеков през изминалата нощ са били евакуирани 12 души от блокирани коли по автомагистрала Хемус, пътищата за Царев брод и в северните части на област Шумен. Работи се по отстраняване на авариите по електропреносната и водопреносната мрежа в областта. Управителят на “Напоителни системи” –Шумен Музафер Ехлиманов съобщи, че язовирите в областта са със занижен обем, като най-големият язовир – “Тича” в момента има 101млн. кубика вода свободен обем. Почистени са речните корита, съоръженията са в изправност и няма опасност от наводнения за населените места по поречието на реките дори при интензивно топене на снега. Според директора на ЦСМП д-р Илиян Илиев през последните 36 часа няма случаи на закъсали автомобили на спешна помощ, няма и отказани визити на пациенти. Няма проблеми с болните на хемодиализа, които са транспортирани навреме. След анализ на ситуацията стана ясно, че няма основание за обявяване на бедствена обстановка в област Шумен. Областният управител Димитър Александров се ангажира да уведоми кмета на община Шумен за поставени проблеми на заседанието-непочистени пътища в района на МБАЛ, непочистен път и труден достъп до ел. подстанция Шумен-Изток и премахване на дърво на ул “Тича”, което застрашава сградата на Кожния диспансер. Димитър Александров ще разговаря и с областните управители на Търговище и Разград по поставен проблем от органите на реда за пропускане на товарни автомобили, въпреки наложената забрана за тяхното преминаване, което е затруднило паркирането им на територията на област Шумен.

Фирма Алкомет АД е данъкоплатец на 2009 година

nagradi1812Данъкоплатец на 2009г. е фирма Алкомет АД. Инвеститор на годината стана веригата ”Пени маркет”, а данъкоплатец на годината-физическо лице – собственикът на автосервиз Петър Петров. Сертификтите бяха връчени от областния управител Димитър Александров и кмета на общината Красимир Костов по време на традиционната среща с представители на бизнеса, на която присъстваха и заместник-областните управители и заместник-кметовете. ”Шумен продължава да има устойчив темп на развитие и градът ни понася трудностите на кризата по-леко“, каза кметът Красимир Костов. ”Желая ви много успехи на професионалното поприще и дано със своята фантазия бизнесът да покаже какво може да направи за нашия град”, заяви областният управител Димитър Александров. На церемонията бяха връчени и годишни стипендии на шестимата ученици, носители на наградата ”Джон Атанасов”.

Тържеството по повод 130 години от създаването на МБАЛ – Шумен

mbal1812Областният управител Димитър Александров и заместник-областните управители д-р Емилия Станчева и Дилбер Мехмедали бяха гости на тържественото честване на 130-годишнината от създаването на Шуменската болница. На празника присъстваха още кметът на общината Красимир Костов, много медицински специалисти, ръководители на здравни институции и лечебни заведения. Историческите данни сочат, че през 1837г. в Шумен по инициатива на султан Махмуд-хан II е разкрита първата болница на Балканския полуостров, а на 24 юни 1879г в сградата на старата турска военна болница е открита Шуменската държавна болница. ”Нашата амбиция е чрез професионализъм, постоянство и хуманност, като наследници на първата болница по земите на Балканския полуостров, да изведем лечебното заведение на 10-тия град – Шумен в едно от първите 10 в България“, заяви изпълнителният директор на болницата д-р Виктор Минчев. В приветствието си областният управител Димитър Александров отбеляза, че здравното заведение е важна система за обществото ни, на която винаги безрезервно трябва да се помага. ”Пожелавам ви пациентите, които обслужвате, дълго време да споменават имената ви с добро и да ви помнят и нека повече млади хора да се включат в колектива ви и да се реализират тук”, каза Димитър Александров. ”Постигнатото от вас е повод за професионална гордост и удовлетворение и аз ви поздравявам за това. Бъдете все така всеотдайни и самоотвержени в нелеката борба за здравето и живота на хората”, се казва в поздравителен адрес от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев. По-късно в двора на МБАЛ-Шумен с тържествен водосвет беше открит Мемориал ”Почит и благодарност”, на който са изписани имената на 40 лекари и медицински сестри, допринесли с дългогодишния си труд за развитието на най-голямото лечебно заведение в региона. Официално бяха открити и 3 обновени отделения

Областна администрация – Шумен посрещна коледари

koledari1712Сурва, сурва, весела година, пълна къща с имане, мир и обич да настане, пожелаха децата от ЦДГ №10 “Брезичка” на областния управител Димитър Александров и на служителите в областна администрация. Малчуганите гостуваха в областна администрация, за да отправят поздрав за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Децата изпълниха танц на ангелите, коледни песни и танци и наричания за здраве, мир, благодат и плодородие. Димитър Александров поздрави малките коледари за чудесния концерт и им пожела да бъдат живи и здрави. Малчуганите получиха лакомства, с които екипът на администрацията им благодари за хубавите коледни пожелания.

Заседава Областният съвет по условия на труд

Заседание на Областния съвет по условия на труд се проведе днес в Областна администрация – Шумен. В присъствието на областния управител Димитър Александров и заместник-областния управител Дилбер Мехмедали, която е и председател на съвета, директорът на дирекция “Инспекция по труда” Стела Методиева представи данни за работата на инспекцията. От началото на годината до края на месец ноември са извършени 1758 проверки при планирани за 2009г. 984 проверки. Констатирани са 5 761 нарушения, спрени са 12 машини и съоръжения. Съставени са 369 акта за установяване на административни нарушения. Постъпили са 385 сигнали и жалби от граждани, за периода са дадени 1027 консултации. Влезлите в сила наказателни постановления са на стойност 286 070 лв. 1 413 755 лв. са изплатените трудови възнаграждения след намесата на Инспекцията по труда във връзка със забавено изплащане на заплатите във фирми на територията на област Шумен. “Такива нарушение в предходни години не е констатирано”, коментира Стела Методиева.

Няма категорично решение по казуса с преместването на Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания «Слънчев лъч»

На този етап Дневният център за деца и възрастни хора с увреждания “Слънчев лъч” няма да бъде местен в друга сграда. Това стана ясно на среща, инициирана от областния управител Димитър Александров, след като Върховният касационен съд постанови, че сградата на бившата детска градина на КТА Мадара, в която сега е настанено социалното заведение, е собственост на «Мадара» АД. В  разговорите участваха  кметът на община Шумен Красимир Костов и заместникът му по стопанските въпроси и икономическото развитие Митко Киров, председателят на групата общински съветници на ПП ГЕРБ проф. Добрин Добрев, собственикът на «Мадара» АД Валери Симеонов и изпълнителният директор на дружеството Емил Масларски, директорът на  Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания «Слънчев лъч» Валя Танева.
Като вариант за изход от проблемната ситуация Областният управител Димитър Александров предложи да бъде направена замяна на собственост -  децата да останат в сградата, където сега са настанени, а на „Мадара” АД като собственик да бъде предложен друг общински имот. Решение как точно ще бъдат уредени отношенията между двете страни – община Шумен и «Мадара» АД ще бъде взето на среща между кмета Красимир Костов и собственика на предприятието Валери Симеонов, която трябва да се проведе до края на годината. На днешните разговори стана ясно, че общината няма възможност  да плаща месечен наем в размер на 14 500лв. за сградата, каквото е искането на «Мадара» и поиска той да бъде 30% от исканата сума. Друга възможност според  кмета Красимир Костов е да бъде сключен договор за ползване за още 1 година, за да може през този период да се подготви замяната на сградата с друг имот – общинска собственост. Общината  има и вариант социалното заведение да бъде преместено в бившата Работническа болница, след като бъде извършен ремонт.

Областният управител Димитър Александров инициира среща по казуса Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания „Слънчев лъч”

„Ръководството на Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания „Слънчев лъч” потърси връзка с мен и изказа тревога, че има вероятност децата да бъдат преместени от сградата, където сега са настанени и това да донесе много негативни ефекти”, заяви на пресконференция Областният управител Димитър Александров. Проблемът със сградата на социалното заведение се появи, след като стана ясно, че съдът е присъдил собствеността на сградата на бившата детска градина на КТА Мадара на „Мадара” АД в спор с община Шумен. Димитър Александров съобщи още, че от проведената със собственика на „Мадара „АД Валери Симеонов среща е станало ясно, че не отговаря на истината изнесената информация в публичното пространство, че едва ли не с полиция трябва да бъдат изведени децата от центъра.„С господин Симеонов постигнахме договорка до 1 март да се търси и да се стигне до някакво решение по проблема, което да удовлетворява и двете страни- „Мадара” АД и община Шумен”, каза Димитър Александров. По думите му при посещението му в дневния център директорът Валя Танева е изразила опасенията си, че преместването на тези деца крие много сериозни рискове за тяхното здравословно състояние и това е абсолютно нежелателно, особено в този земен период. Според областния управител не е добра идеята децата да бъдат преместени в сградата на бившата Работническа болница, тъй като и за тази сграда „Мадара „АД си търси правата за собственост по съдебен път. „Всяко едно такова преустройване на сградата и влагането на средства крие риск в един бъдещ период да се получи същата ситуация, пред каквато сме изправени сега”, подчерта Димитър Александров. Той предложи да бъде направена някаква замяна на собственост- децата да останат в сегашната сграда, а на „Мадара” АД като собственик да бъде предложен друг общински имот, като според него при добра воля от двете страни това е напълно възможно да стане. Предстои проблемът да се обсъжда на среща между кмета на общината Красимир Костов, председателя н Общински съвет Даниела Русева, председателите на групи в общинския съвет, собственика на „Мадара” АД Валери Симеонов и директора на Дневния център Валя Танева.

Проверка на РДНСК – Шумен е констатирала редица нарушения при изпълнението на строеж “Канализация с. Мадара”-II етап”

Във връзка с пропадналите улици в с. Мадара в Областна администрация – Шумен е получено писмо от Регионална дирекция за национален строителен контрол/РДНСК/ – Шумен, в което Областният управител Димитър Александров е уведомен за извършена проверка на строеж “Канализация с. Мадара”-II етап”. При проверката са констатирани редица нарушения, установени в Констативен акт и Констативен протокол, съставени в присъствието на представители на строителя и на надзорната фирма. Подробности за констатираните нарушения от РДНСК – Шумен на този етап не могат да бъдат оповестени, поради възобновената прокурорска проверка и с оглед възможността за обжалване на констативната документация. Припомням, че на 11 ноември 2009г. след подадена жалба Областният управител Димитър Александров сигнализира Окръжна прокуратура – Шумен за пропадналите улици в с. Мадара.

Областен съвет за хора с увреждания ще бъде създаден в Шумен

sreshtaОбластна администрация – Шумен работи по идеята за създаване на Областен съвет за хора с увреждания. Това стана ясно на среща днес на областния управител Димитър Александров и заместник-областния управител д-р Емилия Станчева с представители на Регионалната организация на съюза на инвалидите – Шумен, която се проведе по покана на областния управител по повод Международния ден на хората с увреждания – 3 декември. В съвета ще бъдат поканени за участие представители на организациите на хората със специфични нужди, като той ще бъде конструиран след приемането на промените в Закона за интеграция на хората с увреждания. “Пътят за успешното решаване на проблемите на хората с увреждания е партньорството между институциите и неправителствените организации”, заяви Димитър Александров, който отново потвърди готовността за сътрудничество на екипа на Областна администрация с Регионалната организация на съюза на инвалидите. Заместник-областният управител д-р Емилия Станчева съобщи, че Иванка Казакова-председател на Регионалната организация на съюза на инвалидите и на сдружение “Бъдеще за инвалидите”-Шумен, е поканена за участие в състава на Комисията по заетостта към Областния съвет за регионално развитие. “Нашата цел е при обсъждането и одобрението на различните проекти да се търсят варианти за ангажимент за разкриване на подходящи работни места за хората с увреждания”, каза д-р Станчева. Иванка Казакова призова в България да се създадат правила, чрез които на хората с увреждания да се дава възможност за равен старт с останалите хора в обществото и те да получат шанс да покажат уменията си. По-рано днес в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” Областният управител Димитър Александров откри благотворителна изложба по повод Международния ден на хората с увреждания. “Обществото ни е длъжник на хората с увреждания. Те се нуждаят от помощта ни, имат равни права с нас, доказват, че работят и ние трябва да им дадем шанс, за да покажат още повече способностите си”, заяви при откриването Димитър Александров. Експозицията включва произведения на хора с увреждания от Регионалната организация на съюза на инвалидите – Шумен.