януари, 2010

Комисията по заетостта одобри държавния план-прием в професионалните паралелки за учебната 2010/2011 г.

S3010276 Общо 45 професионални паралелки да бъдат разкрити през учебната 2010/2011 г. предвижда държавният план-прием за държавните професионални гимназии, средно общообразователни училища и специални училища с паралелки за придобиване степен на професионална квалификация на територията на област Шумен. Предложението на Регионалния инспекторат по образованието беше одобрено днес на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Предвижда се 6 от паралелките да бъдат в професионални гимназии с прием след завършен 7 клас. След завършено основно образование в професионални гимназии ще бъдат разкрити 33 паралелки в дневна форма на обучение и 2 – във вечерна форма на обучение. В средни общообразователни училища след завършено основно образование ще има прием в 1 паралелка. 3 паралелки след завършено основно образование се предвижда да бъдат разкрити в помощни училища. Паралелките, които се предвижда да бъдат разкрити, са с 10 по-малко от учебната 2009/2010 г., когато план-приемът е бил осъществяван общо в 55 професионални паралелки. “За учебната 2010/2011 г. директорите на учебните заведения оптимизираха предложенията си. Според направения анализ причините за нереализирания прием за настоящата учебна година са завишен брой предварително заявени паралелки, несъобразен с броя на учениците, които завършват основното си образование в годината на кандидатстване”, обясни Светлана Милева, началник отдел “Инспектиране и организационно-методическа дейност” в РИО – Шумен. По думите й застъпените професии и специалности в училищата съответстват на приоритетите и областите на развитие в региона като хранително-вкусова промишленост, животновъдство, лозарство, машиностроене, туризъм и др.

Заместник-областният управител и председател на Комисията по заетостта д-р Емилия Станчева постави въпроса за участието на представители на бизнеса в планирането на предложенията за разкриване на професионални паралелки. На заседанието стана ясно, че срещи с ръководствата на фирми от региона не са проведени с изключение на община Нови пазар, където е имало такова обсъждане. “Изключително е важно да отговорим на потребностите на пазара на труда”, заяви д-р Станчева. По думите й за следващата учебна година Областна администрация ще инициира среща с работодатели, за да бъдат подпомогнати Регионалния инспекторат по образованието и директорите на училища при планирането на план-приема в професионалните паралелки.

Експерти от Областна администрация ще съдействат при подготовката на проект за ремонт в Дома за медико-социални грижи за деца в Шумен

S3010279Експерти от Областна администрация ще помогнат при подготовката на проект за ремонт в Дома за медико-социални грижи за деца в Шумен. Това съобщи областният управител Димитър Александров, който днес заедно със заместник-областния управител д-р Емилия Станчева посети социалното заведение и разговаря с директора д-р Тошко Стоев, който е назначен преди седмица на поста след спечелен конкурс. “Сградата е на повече от 40 години и специалистите, които работят в Областна администрация, могат да бъдат полезни при разработването на проект за финансиране на ремонтни дейности”, заяви Димитър Александров. “Благодаря за моралната подкрепа, която ни оказвате днес, ще очакваме техническата помощ за проекта”, каза д-р Стоев. По думите му са необходими средства за ремонт на сградата, за подмяна на дограмата, както и за изграждането на вътрешен басейн за децата от Дневния център за деца с увреждания към дома. По повод осигуряването през тази година на 10 млн. евро целеви средства от Европейския съюз за социалните домове в страната, областният управител Димитър Александров изрази очакванията си социалното заведение в Шумен да получи средства, чрез които да се подобрят условията и да се закупи оборудване за рехабилитация на децата.

През декември 2009 г. социалното заведение е имало неразплатени задължения за гориво в размер на 5 000 лв., но през януари тази година са разплатени всички дългове към доставчици. През миналата година са осиновени 11 деца, едното от които в Швеция. Днес семейство от Канада осинови първото за 2010 г. дете от дома – момченце на 3,5 години.

В момента в Дома за медико-социални грижи са настанени 105 деца, 36 посещават Дневния център за деца в увреждания.

S30102778

Малко от собствениците регистрират кучетата си в област Шумен, установи проверка на Областна администрация

Изключително малка част от гражданите, които притежават кучета са ги регистрирали в съответните общини и са заплатили такса за тях през миналата година, установи проверка, разпоредена от областния управител Димитър Александров. В четири от общините – Венец, Върбица, Каолиново и Хитрино, нито един собственик на куче не е подал декларация в общинската администрация. В община Шумен са регистрирани 121 кучета и е събрана сума от такси в размер на 922 лв. 20 са подадените декларации в община Велики Преслав за притежание на куче, събраните такси са 135 лв. 836 са регистрираните кучета в община Нови пазар, но постъпилите средства от такси са само 185 лв. поради големия брой освободени от такса собственици. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност от такса се освобождават собствениците на кучета на инвалиди, служебни кучета, кастрирани и ловни кучета. В община Каспичан е регистрирано 1 куче, в община Никола Козлево – 2, но и в двете общини такси не са събрани. 2 са регистрираните кучета в община Смядово, за които собствениците са платили такса от 3 лв. Общо в област Шумен през 2009 г. са регистрирани 982 домашни кучета и са събрани такси за тях в размер на 1248 лв.

Проверката е част от мерките, които Областна администрация – Шумен предприема по отношение на овладяване на популацията от бездомни кучета след последното заседание в края на миналата година на Областната епизоотична комисия, където беше решено и общините да приемат или актуализират програмите си за бездомните кучета и да заделят средства за изграждане на приюти за кучета.

Усложнена остава пътната обстановка в област Шумен

Пътната обстановка на територията на област Шумен е усложнена при зимни условия. По информация на Областно пътно управление е въведена временна забрана за движение на МПС по път II-27 Нови пазар- Тръница- Есеница/граница Варна/. Товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета и задължително с вериги по пътищата:

I-2 Белокопитово-Търговище;

II-73 Шумен-Карнобат/Ришки проход/.

По информация на ОД на МВР са изградени контролни пропускателни пунктове на територията на област Шумен – до град Смядово и село Ивански на пътя Шумен – Карнобат и до бензиностанция „Шел” до „Седми километър” край град Шумен на главния път Варна – Русе, където се спират товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета и се следи другите товарни автомобили да са оборудвани с вериги.

По информация на дежурните в общините към 9 ч. на 20.01.2010 г. остават затворени пътищата:

Община Хитрино: Иглика-Калино

Община Венец: Капитан Петко-Денница-Боян

Община Шумен: Кладенец- Друмево

Община Нови пазар: Стоян Михайловски- Мировци

Към 04:00 часа на 20.01.2010 г. е получена информация, че с прекъснато електрозахранване е село Мировци, община Нови пазар. Екипи на Е. ОН работят за отстраняване на аварията.

През целия зимен сезон затворен за движение е Върбишки проход на път I-7 “Шумен – Ямбол” от км 176 до км 200. Водачите на МПС могат да използват като обходни маршрути Ришки проход, път II-73 Шумен – Карнобат или Котленския проход, път II-48 Омуртаг – Котел.

Над 45 000 лв. икономия е реализирала Областна администрация – Шумен за последните четири месеца на миналата година

S3010260

45 861 лв. икономия от средствата за издръжка е реализирала Областна администрация – Шумен за последните четири месеца на 2009 г. След смяната на областния управител при отпуснати 95 060 лв. за издръжка, са похарчени 49 199 лв. “Това е едно добро постижение според мен, като се има предвид, че в тези пари са включени и платените данък сгради и такса битови отпадъци, които по принцип се плащат в началото на годината. Ако те са били платени през януари-февруари, икономията щеше да бъде с близо 20 000 лв. по-голяма”, коментира на пресконференция областният управител Димитър Александров. За гориво през този период са изхарчени 2 296 лв., за телефон разходите са били 4 600 лв. Пари за представителни разходи, семинари и обучения не са давани. За сравнение Димитър Александров съобщи, че за първите осем месеца на годината разходите за гориво са били 13 575 лв., за телефон – 16 506 лв. и представителни- 4 215 лв. Областна администрация – Шумен е приключила 2009 г. без неразплатени задължения, докато в края на 2008 г. неразпратените разходи са били 10 089 лв.

Два от автомобилите на Областна администрация – Шумен са дарени. Ауди А 6 е предоставено на Военния факултет, а Опел Вектра –на Регионалния исторически музей. “Смятам, че към момента броят на автомобилите е оптимизиран, имаме три, които са напълно достатъчни”, уточни Димитър Александров.

МРРБ отпуска 720 хил. лв. за аварийно укрепване на свлачището на пътя Вехтово – Друмево

S3010257

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска 720 000 лв. за укрепване на свлачището на пътя Вехтово-Друмево. Това съобщи на пресконференция областният управител Димитър Александров. Проблемът е от пролетта на 2006 г., когато в резултат на обилни валежи са се появили свлачищата и оттогава трасето е в много лошо състояние.”Кметовете на двете села многократно са търсили съдействие от областния управител, помощ им е била обещавана, но няма нищо изпълнено”, заяви Димитър Александров. Той уточни, че след поредица разговори средства ще бъдат отпуснати и в началото на пролетта ще започне укрепването. “Средствата не са достатъчни за възстановяване на целия участък, но най-критичните места ще бъдат укрепени”, съобщи Димитър Александров. Той изрази недоумението си защо през последните години от ПКЗНБАК са били финансирани различни обекти, а пари за ремонт на този път не са отпуснати. За цялостното укрепване на пътя са необходими 3 150 000 лв.

Областният управител съобщи още, че в момента търси възможности и съдейства за осигуряване на средства за извършване на геоложки проучвания на свлачището на пътя Шумен-Дивдядово.

Областният управител Димитър Александров представи новия директор на РИОСВ- Шумен инж. Лидия Кунева

07012010_RIOSV Областният управител на Шумен Димитър Александров представи пред колектива на Регионалната инспекция по околната среда и водите новия директор инж. Лидия Кунева. “Рано е да се говори за промени, колегите не са тук от вчера и ще се учим взаимно”, заяви при представянето г-жа Кунева. По думите й доверието и всеотдайността са двете неща, на които тя ще държи в работата на инспекцията. Областният управител Димитър Александров обеща съдействие и подкрепа в новата работа и пожела много успехи на Лидия Кунева на новото поприще.

Лидия Кунева спечели конкурса за длъжността на 29.12.2009 г. в надпревара с досегашния директор Теофан Димитров и Иван Иванов. Досега тя бе директор на Природен парк “Шуменско плато”.

Областният управител Димитър Александров и неговите заместници присъстваха на освещаване на бойните знамена в Шумен на Богоявление

bogoqvlenie1Празничен водосвет и ритуал за освещаване на бойните знамена се проведе пред ДКТ “Васил Друмев” в Шумен. На церемонията присъстваха и народните представители Ивайло Тошев и Красимир Минчев, кметът на общината Красимир Костов, председателят на общинския съвет Даниела Русева, военни и граждани. Водосветът извърши отец Красимир от шуменската църква “Свети Три Светители”, а за здраве и успехи със светена вода бяха поръсени знамената, оръжието и всички присъстващи. Традицията по освещаването на бойните знамена води началото си от Първото българско царство. За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон преди битката при Ахелой през 917 г.

bogoqvlenie3