март, 2010

Областният управител Димитър Александров инициира среща по проблемите с финансирането на болниците в Нови пазар и Велики Преслав

S3010301

Многопрофилните болници за активно лечение в Нови пазар и Велики Преслав

ще получат днес от Районната здравноосигурителна каса остатъка от средствата за извършени дейности през месец януари. Това стана ясно на работна среща в Областна администрация, инициирана от областния управител Димитър Александров, на която бяха обсъдени проблемите с финансирането на двете лечебни заведения.  В разговорите участваха  заместник-областният управител д-р Емилия Станчева, кметовете на Нови пазар и Велики Преслав Васил Тонев и Димо Бодуров, директорът на МБАЛ-Нови пазар д-р Атанас Атанасов, управителят на МБАЛ-Велики Преслав д-р Милчо Мавродинов,  директорите на РЗОК и РЦЗ д-р Йорданка Пенкова и д-р Димитър Костов. Д-р Пенкова обясни, че на този етап средствата над лимитите се изплащат след извършването на проверки за отчетената дейност по клиничните пътеки и това е причината да има забавяне в плащанията.

Областният управител Димитър Александров призова ръководствата на здравните заведения да работят за оптимизиране на разходите си, тъй като на този етап приходите на болниците не покриват направените разходи. Участниците в срещата се обединиха около становището, че е необходимо да се търсят варианти и за преструктуриране на здравните заведения, защото в сегашната ситуация те не работят ефективно и само се трупат задължения.

По думите на д-р Костов след приемането на новия Закон за лечебните заведения предстои да бъдат изработени стандарти, според които от първостепенно значение за оценката на болниците ще бъде тяхното кадрово обезпечаване. Следващият етап от работата предвижда изработването на Областна здравна карта, където ще бъдат планирани болничните заведения в региона. Важна част заема и бъдещото регламентиране на ниво на достъп, което ще бъде определено за всяко лечебно заведение.

Заместник областният управител д-р Емилия Станчева присъства на откриването на изложба “Почувствай цветовете на нашия свят”

P290310

Заместник областният управител д-р Емилия Станчева беше сред гостите на откриването на изложба “Почувствай цветовете на нашия свят”, подредена в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” в Шумен. Експозицията е подготвена от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания, Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания и Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Слънчев лъч” в Шумен. Д-р Станчева поздрави  участниците за смелостта да творят и да развиват своите умения. В изложбата са подредени сувенири, изработени в клубовете по Арт терапия и Приложно изкуство в навечерието на Великденските празници.

Областният управител Димитър Александров откри пътна отсечка в община Нови пазар, ремонтирана със средства по ОП “Регионално развитие”

S3010297

Областният управител Димитър Александров заедно с кмета на община Нови пазар Васил Тонев откриха обновена пътна отсечка, която свързва общинския център със селата Хърсово, Стоян Михайловски и Преселка.  Ремонтираният участък  е с дължина 9 155 м  и в рехабилитацията му са вложени  4 992 990 лв. Проектът е реализиран със средства от ОП “Регионално развитие”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. “Дано оттук  нататък с помощта на местната и централна власт да има по-голямо финансиране на такива обекти”, каза при откриването областният управител Димитър Александров. Той пожела този път да е едно добро начало и през тази и следващата година в цялата област Шумен да бъдат изпълнени много такива проекти. Изпълнител на проекта е Консорциум “Пътища”. Строителният надзор е осъществявала софийската фирма  “Пътинвест инженеринг”.

Заместник областният управител д-р Емилия Станчева беше гост на благотворителна изложба “Алманах на радостта”

S3010287

Заместник областният управител д-р Емилия Станчева  беше сред гостите на благотворителната изложба-преживяване “Алманах на радостта”, която беше открита на Благовещение в Регионалната  библиотека “Стилиян Чилингиров” в Шумен. Д-р Станчева поздрави Мария Василева от Дома за деца и младежи с увреждания ”Калинка” в с. Васил Друмев, която се представя в изложбата със свои творби. Освен рисунки на Мария експозицията включва и произведения на художественото и приложно творчество на нейната преподавателка по изобразително изкуство Боряна Илиева, студентка от Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”. Те са изработени чрез Сдружението за деца и лица със специални нужди ”Калинка” -Шумен. Творбите на двете художнички бяха представени на фона на поезия лично творчество на младата поетеса Деница Иванова.

S3010294

На Благовещение областният управител Димитър Александров предостави компютър на съюзната организация на слепите в Шумен

S3010282

Областният управител Димитър Александров предостави за безвъзмездно ползване компютър на териториалната съюзна организация на слепите – Шумен. На големия християнски празник Благовещение той заедно със заместник-областния управител д-р Емилия Станчева беше гост в клубната база на организацията, за чиито нужди предостави техниката. От името на членовете на териториалната съюзна организация на слепите в Шумен председателят й Преславка Химирска благодари за  оказаната помощ и увери, че компютърът  ще бъде използван пълноценно. Предстои Областна администрация  да започне работа по изготвянето на Областна стратегия  за социални услуги, в подготовката на която ще участват и представители на незрящите. На срещата днес присъства и Любомирка Лазарова  – председател на Регионална съюзна организация на слепите – Шумен и управител на Центъра за рехабилитация и социална интеграция .

Областният управител Димитър Александров се срещна със земеделски производители преди началото на поливния сезон

S3010278

Земеделски производители от област Шумен поискаха ранно започване на напояването и поне една безплатна поливка през сезона. Те поставиха исканията си на среща преди началото на поливния сезон, инициирана от областния управител Димитър Александров, на която присъстваха заместник-областният управител Ралица Тодорова и инж. Юлиян Вълчев-управител на “Напоителни системи”- Шумен.

Според производителите в договорите за напояване, които предлага дружеството, има неясни клаузи. Необходимо е да отпадне изискването да подаваме заявка за водоподаване няколко дни по-рано, казаха земеделците. Те поискаха още да няма проблеми при извършването на напояване през нощта, както и през почивните дни. “Поливният сезон ще започне на 20 април”,  обяви управителят на “Напоителни системи” инж. Вълчев. Той съобщи, че в момента се извършват ремонти на част от помпените станции и на най-критичните места по напоителните канали. По думите му е поел управлението на дружеството преди около два месеца в много тежко състояние, с разбити и не функциониращи съоръжения и само един автомобил в движение, а кражбите по помпените станции са зачестили. Инж. Вълчев каза още, че дружеството не е получило дължимите от миналия сезон 240 хил. лв. за извършена безплатна поливка, обещани от бившия земеделски министър.

“Трябва да се подпомагат дейностите, свързани с развитието на селското стопанство и в частност с поливното земеделие, което е много важно за отрасъла”, заяви областният управител Димитър Александров. Той се ангажира да постави въпроса за безплатната поливка пред министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Областният управител Димитър Александров поздрави първокласниците от Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Царев брод на празника на буквите

S3010267

Областният управител Димитър Александров беше гост на празника «Ние вече сме грамотни»  в основно училище «Св. Св. Кирил и Методий» в село Царев брод. Пред своите родители и учители първокласниците представиха какво са научили през изминалите 7 месеца от началото на учебната година.  С разнообразна программа  -с много музика, песни и забавни игри, децата показаха, че са научили всички букви и се  сбогуваха с букварчето. Областният управител Димитър Александров поздрави малките ученици и техните учители за усвоените знания и им пожела на добър час по пътя на познанието.

S3010264

Заместник областният управител д-р Емилия Станчева беше гост на откриването на Детския театрален фестивал “Коломбина”

P240310_09.59

Заместник областният управител д-р Емилия Станчева присъства на откриването на IV -тия детски театрален фестивал “Коломбина”, който започна днес в детска градина “Изворче” в Шумен. Фестивалът, който се организира от ЦДГ №“Изворче” и училищното настоятелство при детското заведение, ще премине под знака на 170-годишнината от рождението на Васил Друмев. “Продължавайте да доказвате, че за любовта към изкуството няма граница. Продължавайте да променяте света към по-добър и да обогатявате нашия ден”, написа в поздравителен адрес към участниците министърът на културата Вежди Рашидов.

През двата дни на фестивала ще бъдат представени спектакли от шуменски детски градини.  Жури ще определи носителите на Голямата награда “Гран при” –  Златна Коломбина,  както и призове за избор на драматургия, за режисура и сценография,  за актьорско майсторство, за музика и за най-малък участник.

Областният управител Димитър Александров предостави компютър на Основната организация на Съюза на инвалидите в гр. Нови пазар

S3010273

Областният управител Димитър Александров предостави за безвъзмездно ползване компютър на Основната организация на Съюза на инвалидите в гр. Нови пазар. Заедно със заместник-областния управител д-р Емилия Станчева днес той посети клубната база на организацията в града и връчи компютър, собственост на Областна администрация. “Радостен съм, че в навечерието на големия християнски празник Благовещение можем да ви помогнем”, каза Димитър Александров. Той отново изрази готовността си за сътрудничество с Регионалната организация на Съюза на инвалидите, за да може съвместно да се търсят начини за  решаване на проблемите на хората с увреждания. Областният управител се ангажира да съдейства пред ръководството на община Нови пазар да бъде осигурен достъп до интернет в клубната база.

Председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите – Шумен Иванка Казакова съобщи, че организацията на съюза в община Нови  пазар е най-голямата в област Шумен. 396 са нейните членове и досега не са разполагали с компютър в клубната си база. От съюза на инвалидите изказаха благодарност на община Нови пазар, която през ноември миналата година е предоставила за ползване на организацията помещение в центъра на града.

На 25 март-четвъртък,  Димитър Александров ще предостави за безвъзмездно ползване компютър на Регионалната съюзна организация на слепите – Шумен.

Стартира проект “Нов избор – развитие и реализация”

S3010253

Проектът “Нов избор – развитие и реализация” беше представен днес пред заместник-областния управител и председател на Комисията по заетостта д-р Емилия Станчева от директорите на Бюрата по труда в област Шумен. Проектът е по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, схема “Развитие”, чиято цел е: извършване на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица, регистрирани в Бюрата по труда и тяхното последващо включване в заетост по заявка на работодател.  Приоритетно в дейностите по проекта се включват безработни лица, които са освободени от работа след 1-ви ноември 2008 година, вследствие на преструктуриране, закриване на предприятието или намаляване обема от работа; безработни лица над 50-годишна възраст; безработни младежи до 29-годишна възраст; продължително безработни лица.

Първите дейности по реализиране на схемата включват набирането на заявки от страна на работодателите за това колко и работници с каква квалификация са нужни за техните организации или фирми. След това безработните лица се обучават за придобиване на професионална квалификация, съгласно изискванията на работодателя в съответствие с обявеното работно място. След завършване на обучението те се наемат за срок от 9 до 12 месеца, като за работодателите се предоставят средства за осигуряване на заетост на всяко наето лице по проекта в размер на установената минимална работна заплата за страната. Кандидатстването по проекта става чрез Бюрата по труда по места.

Директорите на дирекциите “Бюра по труда” в област Шумен  вече са започнали информационно-разяснителна кампания, като са представили процедурите по проекта пред общинските администрации и неправителствени организации. Продължават срещите с работодатели от частния сектор, стана ясно на днешната среща в Областна администрация.