май, 2010

Областният управител Димитър Александров беше гост на празника “Ден на моето родно село” в шуменското село Дибич

IMGP1641 (Custom)

С божествена литургия по случай храмовия празник на църквата “Света Троица” започнаха тържествата в Дибич. Свещеници отслужиха водосвет за здраве и осветиха курбан за празника на селото. Сред гостите на празничния концерт, който се състоя в парка на селото, бяха областният управител Димитър Александров, както и народният представител Ивайло Тошев. Областният управител Димитър Александров поздрави жителите на селото и им пожела дълги години да празнуват този ден в Дибич. В празничната програма се включиха художествени състави от народно читалище “Развитие 1897”, ЦДГ “Добри Люцканов”, основно училище “Никола Вапцаров”, кукерска група от кв. Макак и детски танцов ансамбъл “Веселяче”.

IMGP1634 (Custom)

Областният управител Димитър Александров подкрепи футболния турнир “Аматьори срещат професионалисти”

IMGP1626 (Custom)

Областният управител Димитър Александров беше специален гост на официалното представяне в Шумен на футболния турнир “Аматьори срещат професионалисти”, който ще се проведе в дните от 4 до 6 юни на в спортен комплекс “Шампион” в града. “Приветствам страхотната инициатива и съм уверен, че тя ще има успех”, заяви Димитър Александров и пожела шуменските аматьори да срещнат шампиона на страната “Литекс” на големия финал. В “Аматьори срещат професионалисти” могат да се включат любители на футбола от цяла България. От 10 града  в страната, сред които и Шумен, ще бъдат излъчени на квалификации аматьорски отбори, които ще се класират за полуфиналите. След разиграване на срещи между най-добрите непрофесионални отбори, в края на юли ще стане известно името на аматьорския футболен отбор, който ще играе финал с отбора на Литекс.

Заместник областният управител Ралица Тодорова присъства на откриването на Чешки дни в Шумен

“Чешки дни в Шумен” бяха открити в народно читалище “Добри Войников” в града. На откриването присъства заместник областният управител Ралица Тодорова заедно със заместник кмета по култура, просвета и образование на общината Живка Тонева, заместник-ректора на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” доц. д-р Богдана Георгиева, преподаватели и студенти. В дните до 28 май организаторите – Чешки център-София, Шуменски университет, народно читалище “Добри Войников” и Славянско дружество “Васил Друмев” са предвидили много инициативи. Ще бъде открита фотоизложба “Окупация, нормализация, оттегляне” на Дана Киндрова, ще бъде представен сборник “Чехи в България. Ролята на чешкото присъствие в Българското национално възраждане” и др.

Областният управител Димитър Александров сезира прокуратурата за извършените замени на земеделски земи в област Шумен през периода 2005 – 2009 г.

IMGP1621 (Custom)

Областният управител Димитър Александров сезира прокуратурата за извършените замени на територията на област Шумен на земеделски земи от държавния поземлен фонд с частни земеделски земи за периода 2005-2009 г. Според информация, предоставена от Областна дирекция “Земеделие” по искане на областния управител, през този период  са извършени общо 41 замени от физически и юридически лица.  На пресконференция областният управител Димитър Александров предостави на журналистите списък за всички извършени замени на земеделски земи от държавния поземлен фонд с частни земеделски земи по реда на чл. 36 от ППЗСПЗЗ за този четиригодишен период. “Това, че има замени, не е страшно. По принцип целта е някъде да се извърши комасация или земи да се добавят към обекти, за да функционират по-добре. Страшно е тогава, когато замените са правени на принципа земя от отдалечени населени места да се заменя със земя на атрактивно място край магистрала или главен път, което само по себе си подсказва, че стойността е в пъти по-голяма, коментира областният управител Димитър Александров. Той уточни, че е изпратил в прокуратурата справка за всички извършени замени. “Разследващите органи ще дадат заключение има ли нарушения и ако има от какво естество са”, каза Димитър Александров.

Само четири от общините в област Шумен имат програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета

IMGP1611 (Custom)

Само четири от десетте общини на територията на област Шумен имат разработени програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. Това обяви заместник областният управител и председател на областната епизоотична комисия д-р Емилия Станчева на днешното заседание на комисията.  Това са общините Шумен,  Велики Преслав, Хитрино и Смядово. За останалите общини има частична информация, че предвиждат изработването на такива програми, но те нямат приет такъв документ. “Съгласно решение на областната епизоотична комисия от месец ноември миналата година, всички общини трябваше до 31 март да приемат такива програми, като бъдат предвидени средства за изпълнението им с разработването на годишните общински бюджети, но то не е изпълнено от всички общини”, каза д-р Станчева. Решението на комисията остава в сила за тези общини, които не са го изпълнили и не са приели такива програми. “Проблемът с овладяването на популацията на бездомните кучета винаги е стоял на първо място. Той нито е овладян, нито е намалял”, каза д-р Станчева и уточни , че по закон всички общински администрации са длъжни да разработят такива програми, да ги представят в общинския съвет за одобрение и да ги изпълняват. Управителят на Немско – българския кастрационен център в Шумен д-р Милен Данков съобщи, че общината не е анексирала договора с центъра за съфинансиране и от средата на миналата година не е отпускала средства за дейността му.

На заседанието беше представена и информация за предстоящата от 27 май пролетна кампания по ваксинация срещу бяс по лисиците в област Шумен. Акцията ще продължи минимум две седмици, като не може да се уточни в кой район ще се извършва ваксинацията всеки ден и това зависи от метеорологичните условия, обясни д-р Юлиян Йорданов, началник на отдел „Здравеопазване на животните” в РВМС – Шумен. Ваксиналните примамки, които са предназначени за дивите животни, ще се разпръскват от въздуха, като ще се избягват населените места и водоемите. Според специалистите е важно по време на кампанията и две седмици след това да се ограничи достъпа на домашни и ловни кучета в района, над който са разпръснати ваксините. Препоръчва се ваксиналните примамки да не се пипат с голи ръце или да се поглъщат. От началото на годината на територията на областта има регистриран само един случай на бяс при скитаща домашна котка.

Областният управител Димитър Александров се срещна с регионалния директор на Комисията за защита на потребителите във Варна Илиян Станоев

IMGP1606 (Custom)

Областният управител Димитър Александров се срещна с новия  регионален директор на Комисията за защита на потребителите във Варна Илиян Станоев, който днес беше на посещение в Шумен. По време на разговорите, на които присъства и ръководителят на структурата на комисията в Шумен главен инспектор Владимир Герчев, Илиян Станоев подчерта голямото значение за добрата работа на комисията в осъществяването на ефективен превантивен контрол, който по думите му е по-ефикасната мярка, отколкото последващия контрол.  “Нашата институция ще търси   развитие в по-дългосрочен план”, каза Илиян Станоев и съобщи, че е получил уверенията на председателя на Комисията за защита на потребителите, че след 1 юли ще бъде увеличен броя на работещите в структурата.  В момента щатът в Шумен  включва 3 инспектори и 1 сътрудник, който според регионалния директор е недостатъчен. Областният управител Димитър Александров изрази очакванията си работата на комисията да бъде още по-ефективна и да се увеличава доверието на гражданите към нея. На срещата беше обсъдена възможността структурата на комисията в Шумен да получи помещения в някой от имотите държавна собственост в града.

Заместник областният управител Ралица Тодорова участва в тържествата в Шумен по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

DSCN3499 (Custom)

Заместник областният управител Ралица Тодорова присъства на тържествата в Шумен, с които беше отбелязан 24 май – Ден на  българската просвета и култура и на славянската писменост. Ралица Тодорова заедно с кмета на общината Красимир Костов, председателя на общинския съвет Даниела Русева, началника на регионалния инспектора по образование доц. Добромир Добрев се включиха в празничното шествие на детски градини, училища, читалищни дейци, представители на Шуменския университет, както и звената за извънкласна дейност УСШ и ОДК.

На тържествена церемония пред сградата на общината бяха отличени тазгодишните носители на “Наградата на Шумен” в системата на образованието и науката, които се определят с решение на Общинския съвет.

1005244 (Custom)

Областният управител Димитър Александров обсъди възможностите за сътрудничество с представители на Държавния университет Saginaw Valley – Мичиган

IMGP1603 (Custom)

Възможностите за сътрудничество по проект за обучение на студенти на Държавния университет Saginaw Valley – Мичиган, САЩ обсъдиха областният управител Димитър Александров и представителите на университета проф. Джордж  Пууя –  Първи заместник – декан по икономика и бизнес и  Марк Потс – Втори заместник-декан по икономика и бизнес в същия университет. Двамата са на посещение в Шумен във връзка с реализацията на проекта. На съвместна пресконференция с областния управител Димитър Александров днес те обявиха, че американски студенти може да се обучават в Шуменския университет «Епископ Константин Преславски». «Интересът ни е реален, проведохме ползотворни разговори в Шуменския университет и се надяваме да поставим началото на едно продължително партньорство», каза Марк Потс. За да започне съвместната дейност е необходимо академичните съвети на двата университета да дадат съгласието си. Проектът се финансира от Министерството на образованието на САЩ и на този етап са осигурени средства за две години. Предвижда се всяка година за обучение в Шумен да пристигат 20-25 американски студенти. В рамките на две седмици те ще изучават интензивно български език, ще се запознаят с местната  икономика, ще научат повече  за културата и възможностите за туризъм в региона.  «Надяваме се, след като нашите студенти научат български език, ще се върнат за по-дълго време в България, в Шумен, за да работят по конкретни проекти в областта на туризма. Ще бъде ценно да се изготви списък с всички ресурси от региона и да се търсят международни партньори, които могат да инвестират тук”, обясни проф. Пууя. Според него в Шуменския регион има много възможности и американските студенти могат да работят заедно с български партньори по конкретни проекти.

Областният управител Димитър Александров изрази подкрепата си за проекта, като подчерта, че осъществяването му е от голямо значение за Шуменския университет и за област Шумен. “Проектът е важен и за развитието на туризма в региона, което е наш основен приоритет”, каза Димитър Александров. По думите му възможностите за сътрудничество са много и една от идеите, която може да се обсъди, е американски студенти да участват в археологически разкопки в старите български столици Плиска и Велики Преслав.

Заместник областният управител д-р Емилия Станчева присъства на честването на 5-годишнината на Общински здравен център – Шумен

Заместник областният управител д-р Емилия Станчева беше сред гостите на тържеството по повод петата годишнина от създаването на Общинския здравен център в Шумен. Тя оцени високо дейността на центъра през годините и поздрави екипа му за свършената работа. Д-р Станчева пожела на работещите в центъра с подкрепата на община Шумен да реализират нови разнообразни инициативи. Основните дейности на Общинския здравен център са превенция на наркомании, на ХИВ/СПИН, работи се  успешно и по темите агресия и насилие, общуване между младите хора и др. През следващите две години екипът на центъра предвижда да работи по две програми съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви сред подрастващите. Те са за превенция на наркоманиите и агресивното поведение, след употреба на алкохол.

Областна стратегия за развитие на социалните услуги ще бъде изработена до края на октомври

SDC10554 (Custom)

Първа координационно-информационна среща във връзка с подготовката на Областна стратегия за развитие на социалните услуги се проведе днес в Областна администрация – Шумен. На срещата присъстваха областният управител Димитър Александров, заместник областният управител д-р Емилия Станчева, Ана Попова-консултант към УНИЦЕФ, както и експерти от общини, от регионалните държавни структури и организации в свързаните сектори – образование, заетост, здравеопазване, жилищна политика и инфраструктура. Областната стратегия за развитие на социалните услуги 2011-2015 г. трябва да бъде разработена и приета съгласно приети промени в Закона за социалното подпомагане и Правилника за прилагането му. Д-р Емилия Станчева, която е ръководител на оперативния екип за реализиране и координация на процеса на планиране, сформиран със заповед на областния управител, представи целите, обхвата и участниците в областното планиране на социални услуги. Тя посочи, че през 2005 г. предлаганите в страната алтернативни социални услуги за деца са били 60, докато през 2008 г. те са се увеличили на 202.  “След като анализираме наличните социални услуги, ще решим кои от тях да останат в същия вид, кои ще се реформират и едва след това ще мислим за разкриването на нови услуги”, подчерта д-р Станчева. Целта на изработването на стратегията е да се гарантира разкриването на социални услуги, които да отговорят на конкретните потребности на хората от целевите групи, не само на територията на всяка община, но и в областта. Въвеждането на регионалния принцип на планиране и развитие на социалните услуги ще създаде условия за максимална гъвкавост на икономически по-изгодни, финансово обосновани и по-достъпни социални услуги. Пред участниците в срещата Ана Попова подчерта голямото значение на партньорството и изтъкна факта, че Шумен има опит в разкриването на социални услуги. „С изготвянето на стратегиите във всички области на страната ще бъде получена цялостна национална картина за развитието на социалните услуги, които ще позволи да бъдат следени тенденциите и да се анализират всички рискови групи”, каза Ана Попова. Разработването на стратегията ще премине през четири етапа. До края на този месец ще бъде направена подготовката и ще се създадат партньорство между отделните институции и структури. Анализът на социалните услуги трябва да е готов до 30 юни,  стратегическото планиране до 10 септември. Областната стратегия за развитие на социалните услуги трябва да бъде изготвена до края на октомври, като тя трябва бъде  одобрена от Областния съвет за развитие в област Шумен.