юни, 2010

Областният управител Димитър Александров инициира велопоход за популяризиране на туристическите маршрути в област Шумен

all-pliska (Custom)

Велопоход за популяризиране на туристическите маршрути в област Шумен се проведе на 26 юни по инициатива на областния управител Димитър Александров. В 9 часа от входа на Градската градина в Шумен потегли група от 25 велосипедисти, сред които областният управител Димитър Александров, народните представители Ивайло Тошев и Красимир Минчев, журналисти, членове на аматьорския  велоклуб “Илчов баир”. Те изминаха 20 километра до Първата българска столица Плиска, където към групата се присъединиха заместник областният управител Ралица Тодорова и нови 7 участници от Нови пазар и Каспичан. Заедно с кмета на града Христо Илиев групата разгледа музея в резервата и се отправи към  Националния историко-археологически резерват “Мадара”. Велопоходът завърши в подножието на скалния релеф Мадарски конник. “Целта ни е да провокираме интереса към туристическите и културно-исторически забележителности в нашия регион”, каза областният управител Димитър Александров. Предстои организирането и на други нестандартни инициативи за популяризиране на Велики Преслав и Върбица.

obl3 (Custom)

DSCI0003 (Custom)

Областният управител Димитър Александров и неговите заместници бяха сред гостите на празничния концерт по случай 60-годишния юбилей на АНПТ “Мадара”

DSCI0002 (Custom)

Областният управител Димитър Александров и заместник областните управители д-р Емилия Станчева и Ралица Тодорова бяха сред гостите на празничния концерт-спектакъл, посветен на 60-годишнината от създаването на Ансамбъла за народни песни  и танци “Мадара”. “В този тържествен ден искам да изразя уважението си към всички вас – ръководители, композитори, хореографи, танцьори, музиканти, певци, към всички, които се трудят зад кулисите, за таланта и всеотдайността, с които пазите и преоткривате българското фолклорно богатство», се казва в поздравителен адрес на областния управител Димитър Александров до Главния художествен ръководител Асен Мутафчиев и творците от ансамбъла. В поздравлението си Димитър Александров пожелава на членовете на формацията здраве, творческо дълголетие и многобройни срещи с публиката. С решение на Международната  федерация на националните федерации за фолклор Асен Мутафчиев ще получи на церемония през септември  «Оскар за фолклор». Колективът на ансамбъла беше отличен с Почетната грамота на Съюза на народните читалища в България.

Заместник областният управител Ралица Тодорова присъства на откриването на специализирана трудова борса в град Каспичан

SANY0234 (Custom)

Заместник областният управител Ралица Тодорова беше сред гостите на специализираната трудова борса, насочена към ромската общност, която се проведе в гр. Каспичан. Борсата е 69-та по ред от общо 108-те подобни прояви, които Агенцията по заетостта организира през тази година. В борсата взеха участие 12 работодатели, които обявиха 49 свободни работни места за общи работници. Възможност да получат работа потърсиха общо 90 безработни от общината.

Министерски съвет предостави за управление на областния управител на Шумен военен имот от 27 дка

С решение на Министерски съвет от днес 23.06.2010 г. областният управител на Шумен получава управлението на имот от 27 дка в града, застроен с 29 сгради. Имотът се намира в близост до дивизията и “Шумен БТ” и досега е ползван от Министерството на отбраната. Сградите не се използват от години. В имота ще бъдат настанени регионалните структури към Държавния архив, Националния осигурителен институт, МВР и други ведомства. “При необходимост ще бъдат настанявани и други държавни структури”, каза областният управител Димитър Александров.

Подготвя се прехвърлянето за управление на областния управител на Шумен и на друг военен имот-  лагер “Ивански” на Шуменското плато.   За старата Дивизионна болница се чакат документи от община Шумен, за да бъде извършено прехвърлянето на този имот от Министерството на отбраната на общината.

Учение за действия при земетресение разигра Областният щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи

DSCI0010 (Custom)

Симулация на земетресение от VII степен по скалата на Медведев- Шпонхоер- Карник бе инициирана от Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи. Целта на занятието беше подобряване на взаимодействието и координацията на съставните части на Единната спасителна система и органите на изпълнителната власт за реагиране при бедствия на територията на област Шумен. В рамките на щабната част на учението представителите на териториалните звена на министерствата  и ведомствата докладваха за ситуацията в региона. Стана ясно, че земетресението е било с епицентър гр. Провадия, като най-засегнати в региона са Шумен, Нови пазар и Велики Преслав. Вследствие на земните трусове са възникнали повреди на сгради и съоръжения. Нарушени са електрозахранването, водоснабдяването и газоснабдяването в трите общини.  След запознаване с обстановката областният управител Димитър Александров обяви “бедствено положение” в региона. Практическата част на учението включваше извършване на радиационно и химическо разузнаване и разкриване на проходи, симулация на теч и  тампониране на цистерна, изваждане на пострадали, затиснати от оградни бетонни стени и потушаване на пожар, възникнал от късо съединение от паднали електропроводи. След края на демонстрациите областният управител Димитър Александров благодари на всички институции за участието и обяви края на учението.

DSCI0032 (Custom)

Институциите и общините в област Шумен са в готовност за пожароопасния сезон

DSCI0003 (Custom)

Институциите и общините на територията на област Шумен имат готовност и създадена организация за реакция при пожари през летния сезон. За това докладваха членовете на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи на заседание, ръководено от областния управител и председател на щаба Димитър Александров, което се проведе в Областна администрация – Шумен. По време на пожароопасния период са предприети всички превантивни мерки за недопускане на полски и горски пожари. По информация, представена от комисар Иван Иванов -  началник на ОЗ “Пожарна безопасност и спасяване” към ОД на МВР – Шумен, от началото на годината до 17 юни са възникнали общо 223 пожара, от които 118 са били в сухи треви и отпадъчни материали. По думите му предстоят най-опасните в пожарно отношение летни месеци, през които по данни от последните години броят на произшествията надхвърля 300. Звено “Пожарна безопасност и спасяване” разполага с 23 пожарни автомобила, 14 от които са с повишена проходимост. “В момента поради дългогодишната експлоатация и амортизация 6 пожарни автомобила са повредени”, каза комисар Иванов. Според него в звеното е създадена организация за извършване на контрол по лятната кампания и извършване на проверки за пожарообезопасеност на земеделската техника.

Според доклада, представен от Тодор Геронтиев – заместник директор на Регионална дирекция по горите – Шумен,  от началото на годината е възникнал само един горски пожар и той е бил на територията на Държавно горско стопанство – Смядово. Пожарът, за който се предполага, че е предизвикан умишлено, е бил низов, като са били опожарени 6 дка горска площ. Средствата за пожарна безопасност за 2010 г. са 11 500 лв., докато през миналата година са били отпуснати 35 000 лв. Вече са изградени 121 гасачески групи в кметствата и общините, в които са включени 1419 души. Изградени са 6 противопожарни ядра от служители по горите, оборудвани са 17 депа с инвентар за гасене на пожари. На разположение са 19 леки автомобила с висока проходимост. Предвидено е да се направят 250 км. минерализовани ивици и 42 км. лесокултурни прегради, ще бъдат поставени 150 предупредителни табели. Общата площ на горите в Шуменско е 105 275 хектара, от които 10% са иглолистни гори.

Кметовете на всички общини в област Шумен също са предприели необходимите мерки, издадени са заповеди за задълженията и мерките за безопасност.

Областният управител Димитър Александров откри информационен ден в Шумен по Оперативна програма “Конкурентоспособност”

IMGP1747 (Custom)

Информационен ден за представяне на процедурите за подбор на проектни предложения по Оперативна програма “Конкурентоспособност”  се проведе в Шумен. Форумът се организира от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и беше открит от областния управител Димитър Александров. “Средствата, които предприятията могат да получат чрез финансовия ресурс на програмата, са важна и необходима подкрепа за бизнеса в условията на криза”, каза при откриването Димитър Александров и пожела на представителите на бизнеса да повишат активността си с кандидатстване по проекти. Интерес към възможностите за финансиране на програмата проявиха над 40 фирми от региона. Пред тях лектори от Управляващия орган (дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” в МИЕТ) и Междинното звено (Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия) представиха условията и начина на кандидатстване по отворените процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата, както следва: „Технологична модернизация в малки и средни предприятия“, „Технологична модернизация в големи предприятия“, „Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия“, „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги“, както и „Подкрепа за създаване на технологични паркове“. Информационната кампания ще обхване общо 21 града на страната и цели подобряване информираността на бенефициентите, улесняване на достъпа до финансиране и по-висока усвояемост на средствата от Структурните фондове на ЕС.

IMGP1748 (Custom)

Областният управител Димитър Александров поздрави европейския шампион Богомил Тихолов за завоюваната титла на Европейското първенство по карате

IMGP1735 (Custom)

Областният управител Димитър Александров поздрави европейския шампион Богомил Тихолов за завоюваната титла на Европейското първенство по карате шинкиокушин. 17 годишният състезател от спортен клуб “Киокушин” – Шумен спечели първото място в категория до 55 кг. при юношите старша възраст на първенството по карате шинкиокушин, което завърши преди дни в испанския град Логроньо. Днес Димитър Александров се срещна с Богомил Тихолов и с други млади състезатели от спортния клуб, както и с техния треньор  Даниел Димитров. “Поздравявам ви с успеха. За нашия град това е голямо постижение, което не се случва всеки ден”, каза Димитър Александров. Той пожела нови още по-големи успехи на младите шуменски състезатели и изрази увереността си, че с усилията на всички институции ще бъдат създадени по-добри условия за подготовка на шуменските спортисти.

Треньорът Даниел Димитров изрази задоволството си, че Богомил Тихолов е реализирал големия труд, който е положил в тренировъчния процес. “В Шумен расте поколение, което е доста силно. Нашите състезатели имат изградена техника”, каза Даниел Димитров. Според него шуменските състезатели са по-добри от софийските си връстници. “Нашите деца не са разглезени, те са по-железни, докато големият град създава предпоставки за повече развлечения”, обясни Даниел Димитров. Шампионът Богомил Тихолов разказа, че в надпреварата са участвали общо 374 състезатели от 30 държави. За да стане първи, той е победил представители на Унгария, Испания и Украйна, а на финала се е срещнал с друг български състезател.

Спортистите поканиха областния управител Димитър Александров да открие областното първенство по карате, което предстои да се организира за първи път.

IMGP1739 (Custom)

Новата Рамкова програма за интегриране на ромите в българското общество 2010-2020 г. беше представена на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси в Шумен

IMGP1728 (Custom)

Новата Рамкова програма за интегриране на ромите в българското общество 2010-2020 г. беше представена пред Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси в Шумен. Председател на съвета е областният управител  Димитър Александров, заместник-председател – заместник областният управител Ралица Тодорова, а членове на съвета са ресорните заместник-кметове на общините в област Шумен, ръководители на териториални структури и представители на неправителствени организации, дейността на които е свързана с етническите и демографски въпроси. На заседанието днес присъства Милен Миланов – съветник на министъра на труда и социалната политика и национален координатор на инициативата “Десетилетие на ромското включване”, който представи пред членовете на съвета програмата  за интегриране на ромите.  “Ако досега очаквахме държавата да поеме отговорността по отношение на интеграцията на ромите, сега ние имаме една нова визия и считаме, че регионалните и местни власти също имат своето място при решаването на тези проблеми, тъй като те са специфични в различните региони на страната”, каза Милен Миланов. Той обясни, че ако има специфичен проблем с ромите в дадена община, е необходимо той да бъде изследван, анализиран и да се създадат такъв тип политики, които да решат проблема на тази общност. Според Милен Миланов приоритетните области в новата програма са образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, недискриминация и равни възможности, култура. Финансовото обезпечаване на интеграционните политики ще бъде осигурено чрез държавния бюджет и европейските фондове.

По информация на Дирекция «Бюро по труда» – Шумен в дирекцията работят 2 души, назначени като ромски медиатори след преминато обучение за изпълнение на тази дейност. От началото на годината в мотивационно обучение са включени 8 лица самоопределили се като роми, 20 лица са преминали през професионално ориентиране, 9 души са преминали през обучение за ключови компетентности по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

На заседанието бяха представени и данни за отпадналите ученици от училище в област Шумен. Отчетено беше, че се наблюдава тенденция за намаление на  техния брой през последните три години. През първия учебен срок на тази учебна година от училище са отпаднали 55 деца, за миналата учебна година те са били 132, а за учебната 2007-2008 г. учениците, отпаднали от училище, са 154.  Социални и семейни причини, както и слабото владеене на български език, са най-честите фактори, поради които децата прекратяват образованието си.

Областният управител Димитър Александров получи юбилеен медал по повод 65-годишнината от края на Втората световна война

DSC_8468 (Custom)

Председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в Шумен и член на централното съюзно ръководство о.з. полк. Иван Бончев връчи юбилейни медали по повод 65-годишнината от края на Втората световна война. На тържествена церемония в залата на община Шумен ордени получиха 25 души – ръководители на институции, кметове на общини, офицери от Шуменския гарнизон, общественици, ръководители на медии, съдействали за отбелязването на годишнината. “Вие сте хора с отношение към провежданата от Съюза  на ветераните от войните родолюбива дейност и към опазването на войнишките паметници”, каза в словото си Иван Бончев. С отличието са наградени 16 000 ветерани от цялата страна.