юни, 2011

Единадесетокласникът Мартин Василев управлява Областна администрация – Шумен за един ден

Единадесетокласникът Мартин Василев от шуменската Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович” зае поста областен управител на Шумен в Деня на служителя в държавната администрация. В празничния ден за първи път ученици управляваха за един ден държавни институции в града.  Работният ден на Мартин Василев започна със среща с началника на Регионален инспекторат по образование Надежда Димова, 11 кл. от СОУ „Сава Доброплодни”, с директора на Областно пътно управление Димитър Димитров, дванадесетокласник от СОУ „Трайко Симеонов” и с Владимир Богданов, 11кл, СОУ „Йоан Екзарх Български”- директор на Регионалната инспекция по околна среда и води, с които бяха обсъдени проблеми на пътната инфраструктура, образованието и опазването на околната среда. Като началник на РИО Надежда Димова поиска поне 7 дни разстояние между датите на двете матури, повече извънкласни дейности за учениците и подобряване на материалната база. За хода на пътните ремонти, очакваното строителство на отсечката до Белокопитово от автомагистрала Хемус и укрепването на свлачищата по пътя за село Друмево съобщи директорът на Областно пътно управление Димитър Димитров.
Заради решаването на спешни екологични проблеми с половин час закъснение за овладяването на “кризисната” ситуация – замърсяване на водите на р. Камчия докладва поелият поста директор на екоинспекцията Владимир Богданов. В заседанието заедно с областния управител Димитър Александров участваха началникът на РИО доц. Добромир Добрев, директорът  на Областно пътно управление инж. Димитър Ковачев и директорът на РИОСВ Лидия Кунева. „Радостно е, че младите хора имат отношение към проблемите в областта. Затова оценката ни към работата им днес е висока. Те са следващите след нас и управлявайки добре, и ние ще се чувстваме по-удовлетворени”, каза в края на срещата Димитър Александров. Пред ученици от шуменски училища той направи презентация на тема „Ден на служителя в държавната администрация”, с която представи структурата на държавната администрация, правомощията и задълженията на областния управител, подчертавайки, че управлението е отговорност, но е важно  човек да остане верен на себе си и на човешките ценности. “Вие сте нашия верен компас. Утре хора като вас ще бъдат на ход”, обърна се към младите хора Димитър Александров.

По-късно през деня Димитър Александров покани на среща предшествениците си на този пост. В рамките на честването в Областна администрация беше подредена експозиция с портретите на всичките осем областни управители, които са заемали този пост от създаването през 1999 година на Областна администрация -Шумен до сега.

Областният експертен съвет по устройство на територията одобри Проект за разширение на Пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен

Областният експертен съвет по устройство на територията проведе днес заседание в Областна администрация – Шумен. Под председателството на заместник областния управител Ралица Тодорова членовете на съвета разгледаха идеен проект за изграждане на разширение на Пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен.

На заседанието стана ясно, че строителството на новите допълнителни съоръжения ще позволи пълно биологично пречистване на водата с отстраняване на азота и фосфора, дезинфекция на пречистените води, с добив и оползотворяване на биогаз. Съветът одобри представения проект, което ще позволи община Шумен да кандидатства по Оперативна програма „Околна среда”.

Ученици ще управляват държавни институции в Шумен в Деня на служителя в държавната администрация

За първи път ученици ще застанат начело на държавни институции в Шумен по случай 23 юни- Ден на служителя в държавната администрация, който се отбелязва от 2006 г. с решение на Министерския съвет. По инициатива на областния управител Димитър Александров за един ден нови ръководители ще имат Областна администрация, Регионален инспекторат по образование, Областно пътно управление и Регионална инспекция по околна среда и води.

Тържественото отбелязване на този ден ще започне на 23 юни-четвъртък, в 9.30ч. в зала 2 на Областна администрация, където областният управител Димитър Александров ще направи презентация на тема „Ден на служителя в държавната администрация”. Ще присъстват директорите, учители и ученици от СОУ „Йоан Екзарх Български”, СОУ „Сава Доброплодни”, ПМГ „Нанчо Попович” и ГПЧЕ „Никола Йонков Вапцаров”. В 10.00ч. започват срещите на единадесетокласника Мартин Василев от Природоматематическата гимназия, който ще управлява Областна администрация през този ден, с ръководителите на държавните институции. Начело на Регионален инспекторат по образование ще застане Надежда Димова, 11 кл. от СОУ „Сава Доброплодни”, Областно пътно управление ще оглави Димитър Димитров, дванадесетокласник от СОУ „Трайко Симеонов”, а Владимир Богданов, 11кл, СОУ „Йоан Екзарх Български” ще ръководи Регионалната инспекция по околна среда и води. На срещите ще присъстват областният управител Димитър Александров и ръководителите на Регионален инспекторат по образование доц. Добромир добрев, на  Областно пътно управление инж. Димитър Ковачев и на Регионална инспекция по околна среда и води Лидия Кунева. В 14.00ч. областният управител Димитър Александров кани на среща предшествениците си на този пост.

В рамките на честването в Областна администрация ще бъде подредена експозиция с портретите на областните управители, които са заемали този пост от създаването през 1999 година на Областна администрация -Шумен до сега.

Областният управител Димитър Александров поздрави участниците в Научна конференция, посветена на проблемите на информационната сигурност

Областният управител Димитър Александров беше гост на Научна конференция на тема “Проблеми на информационната сигурност през 21 век”, организирана от факултет “Артилерия, ПВО и КИС” към Националния военен университет “Васил Левски”. „Целта, която си поставяме с настоящия форум, е обмен на знания и опит в областта на информационната сигурност във всичките й аспекти,” каза деканът на факултета полк. Нeлко Ненов. По думите му като основно учебно и научно звено на Националния военен университет, шуменският факултет се стреми да допринесе за развитието на процеса на предлагане на ефективни решения за информационната сигурност в публичния и частния сектор. Важността на сигурността на информационните технологии изтъкна в приветствието си областният управител Димитър Александров, който пожела успех на участниците в научния форум. В рамките на два дни над 50 участници ще представят в Шумен най-новите изследвания, проучвания и постижения в областта на кибертероризма, киберотбраната, сигурността на информационните системи и мрежи.

Ново знаме на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Царев брод връчи областният управител Димитър Александров

Областният управител Димитър Александров връчи ново знаме на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Царев брод. На тържествена церемония по повод края на учебната година знаменосецът на училището Галин Ганчев получи знамето с обещанието да го пази чисто и неопетнено. Старото знаме на училището заедно със знамената на закритите вече училища в Мътница и Коньовец, децата от които учат в Царев брод, ще станат част от музейната експозиция в учебното заведение. ”Винаги идвам с удоволствие тук, където витае дух на родолюбие и патриотизъм”, каза в приветствието си Димитър Александров, който изтъкна високите постижения в работата на ръководството и преподавателите. 20 възпитаници на училището завършват през тази учебна година основното си образование. Те бяха поздравени от съучениците си с богата музикална програма и демонстрации по карате киокушин. По традиция награди получиха учениците, участвали в спортни инициативи на училището.

Заместник областният управител Ралица Тодорова се срещна с делегации от Италия и Румъния

Заместник областният управител Ралица Тодорова прие делегации от италианската община Челико и от община Басков, Румъния, които са на посещение в област Шумен във връзка с подписан през април договор за сътрудничество и побратимяване със с. Каспичан. „Ползотворни контакти между общините с цел по-добро и ползотворно сътрудничество”, пожела Ралица Тодорова. Според кмета на село Каспичан  Аспарух Рангелов подписаният договор за побратимяване между трите общини е израз на волята за съвместна работа в сферата на икономиката, културата и социалната дейност.  Договорът е по програма „Култура 2007-2013″, насочена към гражданите в развитие. Програмата има за цел да съдейства за установяване на връзки между местните власти с оглед по-лесни контакти между гражданите от различните страни, разказа ръководителят на проекта Мария Брунела Станкато. Кметът на община Басков Джордже Станку изтъкна, че след присъединяването на Румъния към ЕС европейски средства се усвояват активно и се реализират редица проекти в сферата на водоснабдяването, пречистването на водата и газоснабдяването. „Вярваме, че нашето побратимяване ще доведе до положителни резултати, ще подобрим нашите културни, икономически и обществени връзки“, каза Луиджи Корадо – кмет на община Челико. По думите му, подобни малки проекти са добро средство за подпомагане излизането от икономическата криза. В двете делегации са включени представители на общинските администрации и областни съветници. В раамките на визитата гостите ще посетят фирмите „Рока-България“, „Плантбул“, „Крис ойл 97″, ще разгледат Националните историко-археологически резервати Плиска и Мадара, Шуменската крепост и Паметник 1300 години България.

Областният управител Димитър Александров и министър Сергей Игнатов поведоха велопоход за популяризиране на туризма в област Шумен

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и областният управител Димитър Александров поведоха велопоход за популяризиране на туристическите маршрути в Шуменския регион. Въпреки силния вятър, групата от около 50 велосипедисти  измина разстоянието до Втората българска столица Велики Преслав.”Освен, че е най-удобното средство за придвижване в града, колелото е единственото нещо, което държи децата далеч от наркотиците, алкохола и цигарите”, каза министър Игнатов. Във велопохода се включиха началникът на Регионалния инспекторат по образование доц. Добромир Добрев, представители на велоклуб „Илчов баир”, директори, учители и ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, СОУ „Панайот Волов”, Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт, Професионална гимназия по машиностроене, СОУ „Йоан Екзарх Български”, СОУ „Сава Доброплодни”.

 

Областният управител Димитър Александров откри информационни дни по ОП ”Развитие на човешките ресурси”

Областният управител Димитър Александров откри информационни дни по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, в рамките на които в Шумен ще бъдат разяснени новите схеми по програмата „Вземи живота си в свои ръце” и „Социални иновации в предприятията”. В приветствието си Димитър Александров поздрави организаторите и присъстващите, като изрази очакванията си кампанията да бъде полезна за повече хора от региона. „Проблемът с безработицата е болна тема за цялото общество, като не изключвам и нашия район. Имам предвид, че в Шуменска област има общини, които държат „палмата“ на първенството по безработица в България. Виждаме колко е важен този форум, който ще помогне на много хора, които в момента нямат работа, да намерят своята реализация и да подобрят квалификацията си“, каза Димитър Александров. В схемата „Вземи живота си в свои ръце” са включени дейности по мотивиране и откриване на безработни лица за обучение и последващо включване в 3-месечна заетост. По програмата може да кандидатстват с проектни предложения образователни и обучаващи институции, работодатели, НПО. Продължителността на един проект е 18 месеца с минимален размер на помощта 50 000 лева, а максимален – 200 000 лева. Ще се финансират обучения, разработване и адаптиране на специални обучителни курсове и програми, осигуряване на възможност за стажуване при работодател, предоставяне на посреднически услуги за намиране на работа на безработните, преминали мотивационно обучение.”Социални иновации в предприятията“ е схема с бюджет близо 38 милиона лева, с максимален размер на един проект на работодател 390 хиляди лева. Чрез нея се дава възможност на работодателите, кандидатстващи с проекти пред Агенцията по заетостта, да въведат гъвкави форми на заетост и социални придобивки. По този начин чрез подобрение на работната среда, повишаването на квалификацията на служителите и запазването на работниците в предпенсионна възраст ще се подобри социалният климат в предприятията.

Над 40 доброволци се включиха в акцията за възстановяване на Горната Халваджийска чешма на Шуменското плато

Ден преди Световния ден за опазване на околната среда, който се отбелязва на 5 юни, над 40 доброволци подкрепиха инициативата на областния управител Димитър Александров за въстановяване на Горната Халваджийска чешма на Шуменското плато.

„Радвам се, че подкрепяте тази моя идея. Природата край нашия град е много красива и днешната акция ще помогне Шуменското плато да стане още по-привлекателно за всички нас”, каза областният управител Димитър Александров. Заедно с него, в  инициативата се включиха народните представители Ивайло Тошев и  Красимир Минчев, както и заместник областният управител Ралица Тодорова.

Това е втората чешма на Шуменското плато, която беше възстановена по инициатива на областния управител Димитър Александров. Така районът се превърна в красиво място за отдих на любителите на туризма.

Шуменски фирми с интерес към инвестиции в Китай

Възможностите за инвестиции на фирми от област Шумен в Китай бяха обсъдени на среща днес на представители на шуменския бизнес с Иван Ламбов- експерт в Център на Европейския съюз за подпомагане на малки и средни предприятия, която се проведе в Областна администрация по инициатива на областния управител Димитър Александров. Центърът е изграден през ноември миналата година в китайската столица Пекин с цел да бъдат подпомогнати малки и средни фирми от европейските страни за износ на стоки в Китай. „Предлагаме безплатни услуги в пет направления”, каза Иван Ламбов и уточни, че фирмите могат да получат помощ и консултации в сферата на маркетинговите проучвания, правни услуги, стандарти при вноса на стоките, наемане и обучение на персонал и ползване на временни офиси.

Шуменските бизнесмени проявиха интерес основно към условията и изискванията за стандартите при вноса на стоките. Подчертано бе, че в Китай съществуват редица забрани, които са пречка за осъществяването на бизнес с тази страна.  Представени бяха и характеристиките на „Индустриален парк-Шумен”