юли, 2011

Областният управител Димитър Александров представи информация за усвояемостта на средствата от европейските фондове в общините от област Шумен

Областният управител Димитър Александров представи пред журналисти информация за усвоените средства от европейските фондове от общините в област Шумен. Данните са от справка на администрацията на Министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, за проектите и договорите на общините по структурните фондове към 6 юли тази година. Според справката по стойност на сключените договори по европроекти община Шумен е на 50-о място с 12 507 236 лева. С най-много средства са Бургас и Габрово. Бургас – със 184 милиона лева, а Габрово – със 155 милиона лева. „Шумен е десетият по население град в България. Ако ние заемахме 10-а позиция, която заема община Варна с 44 348 250 лева, трябваше да имаме такава стойност“, подчерта Димитър Александров. Той коментира и втория показател на класацията – по стойност на изплатените суми по договори. „Този показател е най-реален и най-добре показва какво се случва. Община Шумен е на 64-о място. На общината са изплатени 2 411 640 лева. На първо място отново е Габрово. Знаете, че г-н Томислав Дончев беше кмет на Габрово преди това и неговата работа се е отразила явно добре на общината. Там са изплатени 33 215 245 лева“, каза областният управител. Той коментира и класацията по общини в Шуменска област. Според справката, на първо място по стойност на сключените договори е община Каолиново с 23 875 799 лева.Второто място е за Нови пазар, където администрацията е извоювала четири договора на стойност 13 376 776 лв. Община Шумен е на трета позиция с 11-те сключени договора за малко над 12.5 млн. лв. Най малко средства е усвоила Община Хитрино, където три сключени договора са финансирани от структурните фондове на ЕС с 598 216 лв. Според представения анализ за усвоените евросредства на глава от населението в челото отново е Каолиново с 2003 лева на човек, а Шумен е на предпоследно със 131.56  лева на глава от населението.
„Трябва коренно да се промени работата, писането на проекти и усвояването на средствата трябва да е на много по-високо ниво“, подчерта Димитър Александров. По думите му, коментара на данните е излишен, на фона на резултатите в областта, при положение, че общините в региона са много по-малко като население и бизнес от община Шумен. Оповестената информация е публична и вероятно другата седмица ще бъде качена и на сайта на Министерството за управление на средствата от ЕС, каза Димитър Александров.

Министър-председателят Бойко Борисов даде старт на строителството на автомагистрала Хемус в отсечката Шумен- Белокопитово

Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по първа копка на строителството на автомагистрала Хемус в отсечката от Шумен до село Белокопитово. Сред официалните гости бяха още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, народните представители Ивайло Тошев, Красимир Минчев и Четин Казак, областният управител Димитър Александров и неговият заместник Ралица Тодорова, съветникът на премиера Веселин Златев, кметът на Варна Кирил Йорданов, общинският съветник проф. Добрин Добрев, представители на агенция „Пътна инфраструктура” и на фирма „Автомагистрали Черно море”, която е изпълнител на строителните дейности. „Един милиард и половина евро струва магистрала Хемус. Не случайно обещанията са били много, но никой не я е направил, защото такива пари държавата няма. Голям пробив за правителството беше да води тук и да убеждава непрекъснато еврокомисари, премиери, европейски лидери във важността на автомагистралата за северното Черноморие, както и пътищата Шумен – Силистра и Шумен – Карнобат. Това са пътищата, които дават бъдещето на този регион“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.  По думите му хубавите пътища ще привличат туристи, защото навсякъде по света, където има археологически паметници, хората искат да ги видят и там се концентрира туризъм, но  той се прави с подходяща инфраструктура.

„Приемете моите адмирации за волята и усилието на правителството за изграждането на нови пътища и магистрали. За мен  инфраструктурата е като кръвоносната система на един организъм. Колкото по-добре работи тя, толкова по-добре ще работи и държавата”, подчерта в приветствието си областният управител Димитър Александров, който пожела на строителите да изпълнят обекта качествено и в срок.

„С тези осем километра автомагистрала ние даваме ясен знак, че Шумен ще получи една много по-добра инфраструктурна обезпеченост. Ще направим бързи връзките на пътищата към Силистра, Русе, София и всичко това е в интерес на безопасността и икономиката. Следващата седмица стартираме и пътя от Силистра до Шумен, както и този от Шумен до Карнобат, в така наречения Ришки проход. Подготвяме и Върбишкия проход, като най-късно до началото на следващата година този толкова важен за региона път също ще стартира в своята пълна рехабилитация”, каза министър Росен Плевнелиев. Най-важното постижение, което не е свързано с рязането на ленти, е че ежеседмично, на тихия фронт, премиер, вицепремиер, министри, преговаряха в последните две години в Брюксел и резултатът е, че автомагистрала „Хемус“ е вече европейски приоритет“, подчерта министър Плевнелиев. „Това означава, че за „Хемус“ най-после има ясна перспектива какво ще се случи. В миналото някой искаше да я прави на концесия, друг искаше да я строи през бюджета. А днес измеримият ефект за българските граждани е 3 млрд. евро спестени пари от националния бюджет в знак на европейска солидарност“, каза още министър Плевнелиев.

„От близо две години се разработва културно-историческа стратегия, в която са посочени обектите, до които трябва да бъдат направени пътни комуникации. С тази отсечка достъпът до такива обекти ще бъде по-лесен и българите, и чуждестранните туристи ще знаят повече за историята на региона“, заяви министър Симеон Дянков, който подчерта, че всичко това се прави в тежките финансови години както за България, така и за Европа, а част от парите за такива обекти идват и от бюджета.

През следващите 14 месеца ще бъде изградена нова отсечка от автомагистралата с дължина 7,8 км.Предвижда се изграждането на два надлеза и един подлез, както и на още шест пътни малки съоръжения. Средствата в размер на близо 38 млн. лв. без ДДС са отпуснати от държавния бюджет.

Постоянната комисия по заетост прие приоритетите в политиката по заетостта в област Шумен

Приоритетите в политиката по заетостта на местно ниво обсъди и прие Постоянната комисия по заетост на свое заседание днес под председателството на заместник-областния управител Ралица Тодорова. Коментирани бяха проблеми при изпълнението на мерките и програмите за заетост, като от анализа стана ясно, че областният център значително изпреварва по-малките общини в областта. Като основна причина за недостатъчната активност на работодателите към програмите директорът на Регионалната служба по заетостта-Варна Пламен Начков посочи наличието на финансови задължения към публичния сектор, което не им позволява да участват в програмите. Част от работодателите не отговарят на изискванията за ползване на насърчителни мерки по заетостта, за които е необходимо да осигурят заетост над средносписъчната численост на персонала, каза още Пламен Начков.

Според данни от проучване след 94 водещи шуменски фирми от реални сектор, изнесени от директора на Териториалното статистическо бюро Атанасула Настева, 86% от мениджърите на шуменски фирми не смятат да правят съкращения на персонала до края на годината. 6 на сто от работодателите имат очаквания да разширят фирмения си състав, наемайки допълнителна работна ръка. Под 8% посочват, че ще прибегнат към съкращения. Регистриран е ръст на заетите лица и повече наети на трудови договори, спрямо освободените от работа. За първите три месеца на годината коефициентът на заетост в региона е 50.4 %, като на пазара на труда са ангажирани 65 хиляди души, на възраст между 15 и 64 години. Спрямо същия период на миналата година заетите са се увеличили с над 600, с което област Шумен вече не оглавява класацията по безработица.

Областният управител Димитър Александров предостави три имота на община Шумен

Областният управител Димитър Александров предоставя три държавни имота на община Шумен. Това са бившето военно поделение Пети полк, Дивизионните складове за тютюневата фабрика и бившето Климатично училище на Шуменското плато. „Струваше ни доста усилия и време, за да бъдат предоставени тези имоти на областната администрация. Удовлетворен съм от това, което се случи. Оказа се, че аз съм първият областен управител в Шумен, който предприема такова действие”, каза пред журналисти областният управител Димитър Александров. Той очаква Министерството на отбраната да предостави на областния управител за разпореждане и другите два големи военни имота в Шумен – Тежкият полк и останалата част от Дивизията. „Вероятно до 10-15 дни това ще се случи и аз ще постъпя по същия начин. Искам да подчертая, че това става за първи път. Знаете преди години какво се случи с шуменското летище, с автошколата, мотостадиона и сградата на ОСО и как нашите съграждани бяха лишени от имоти, които можеха да бъдат собственост на община Шумен. Преди време, на съмнителни цени и при съмнителни сделки те отидоха в нечии ръце. Радвам се, че сега тези три имота отиват за шуменци“, каза още Димитър Александров. Той обяви, че ще инициира обществени дискусии с представители на различни съсловия, които да очертаят бъдещото предназначение на имотите. “Крайно време е тези бели петна, оградени с бодлива тел, да се върнат на шуменци. Но е необходимо внимателно да се помисли как ще бъдат ползвани, за да не стане като старата Дивизионна болница, която бе прехвърлена на общината, но нищо не се случи”, коментира областният управител.

Пети полк е имот с площ 89 468 кв. м. с 24 сгради, с обща застроена площ 13 686 кв. м. Дивизионните складове са с площ 27 514 кв. м. с 29 сгради с обща застроена площ от 6 476 кв.м. Климатичното училище е с площ от 7 003 кв.м. с две сгради, които са строени през 1959 г.

Областният управител Димитър Александров изпрати писма за своето намерение до Председателя на Общинския съвет Даниела Русева и до Кмета на общината Красимир Костов. Предложението ще бъде разгледано на 28 юли на сесия на местния парламент.

Областният управител Димитър Александров посрещна в Първата българска столица Плиска президента на Република Турция Абдуллах Гюл

Областният управител Димитър Александров посрещна в старата българска столица Плиска президента на Република Турция Абдуллах Гюл, който придружаван от съпругата си, разгледа музея в Националния историко-археологически резерват в Плиска. По-късно  Абдуллах Гюл, заедно с областния управител Димитър Александров, кмета на Шумен Красимир Костов и председателя на надзорния съвет на Алкомет Фикрет Индже изляха първия бетон в основите на нова машина в предприятието, натискайки дистанционното управление на специална за целта бетонна помпа. Димитър Александров поздрави собствениците на Алкомет с новата инвестиция. „Всичко, което търсим в нашата икономика – инвестиции, нови работни места, печеливш бизнес и печеливши компании, които да плащат данъци, го виждаме тук в „Алкомет“, посочи областният управител. „Аз съм изключително щастлив, че в рамките на официалната си визита в България имах възможност да посетя Шумен и конкретно откриването на новата инвестиция на фирма „Алкомет“. Поздравявам всички за тази съвместна работа, защото това е доказателство и най-добър образец за турско-българското сътрудничество“, подчерта президентът на Република Турция Абдуллах Гюл. По думите на Фикрет Индже с реализацията на тази инвестиция алкомет ще увеличи производството си и ще постигне нови успехи на европейския пазар. На церемонията присъства и заместник-областният управител Ралица Тодорова.

Областният управител Димитър Александров се срещна с директора на МБАЛ-Шумен д-р Виктор Минчев

Няма напрежение в Многопрофилната болница за активно лечение-Шумен след извършената на 28 юни проверка в лечебното заведение от Районна прокуратура и Районната здравноосигурителна каса. Това стана ясно след проведена среща на областния управител Димитър Александров с директора на болницата д-р Виктор Минчев. В отговор на питане на областния управител Димитър Александров д-р Виктор Минчев информира, че до момента няма подадени заявления за напускане от лекари, работещи в лечебното заведение. Няма и пациенти, които след проверката да са пожелали да напуснат преждевременно болницата.

Областният управител Димитър Александров присъства на извънредна сесия на Общинския съвет в Нови пазар относно решение на Министерски съвет за проучване на нефт и природен газ в региона

Областният управител Димитър Александров и заместник областният управител Ралица Тодорова присъстваха на извънредна сесия на Общинския съвет в Нови пазар, свикана по повод решението на Министерски съвет от 16 юни тази година, с което се дава разрешение на фирма „Шеврон България Експлорейшън едн Продъкшън” да извърши проучване на нефт и природен газ на територията на пет области, в които попада и община Нови пазар. Поради опасения около начина и точните зони, където ще се правят проучванията,  общинските съветници настояха да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда още на етапа преди проучванията, както и за контрол от независими експерти. „Всяка една човешка дейност има две страни- полезността за обществото и отрицателното въздействие върху околната среда. Искам да подчертая, че в решението на МС никъде няма думата шистов газ, което предизвиква опасенията на хората, дава се разрешение за проучване на нефт и  природен газ”, каза пред съветниците областният управител Димитър Александров, който уточни, че ако наистина има такова находище, тогава би трябвало да се направи широко обществено обсъждане.

Пи посещението си в Шумен проблема коментира и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му учени от БАН, Минно-геоложкия институт, Минно-геоложката камара, както и всички специалисти са на мнение, че проучванията за шистов газ не са опасни и сондажът не застрашава хората и околната среда. „Към момента става дума единствено за търсене и проучване на шистов газ край Нови пазар, а не за добив”, подчерта Делян Добрев. „Евентуално решение за концесия ще има едва след около 5 години. Това ще стане след като има гаранции за безопасността върху околната среда, както и за безопасността на технологията”, бе категоричен заместник-министър Добрев. Предстои МИЕТ да организира научна конференция по проблема, в която да участват специалисти в тази сфера, областни управители и кметове на населени места, където ще има проучвания.

 

Областният управител Димитър Александров и колегата му от Сливен Марин Кавръков обсъдиха проблеми на пътната инфраструктура в региона

Областният управител Димитър Александров посрещна днес в Шумен областния управител на Сливен Марин Кавръков. По време на разговорите, в които участваха заместник-областният управител Ралица Тодорова и нейните колеги заместник областните управители на Сливен Пейчо Пейчев и Христо Карабекиров, бяха обсъдени проблеми на пътната инфраструктура. Акцент беше поставен на необходимостта от  ремонт по главен път І-7 Лесово- Ямбол- Петолъчката-Върбишки проход-Шумен-Силистра-Русе, както и на пътя Шумен-Карнобат. Възможностите за реконструкция на двата пътя, които са с голямо значение за развитието и на двете области, бяха обсъдени и на проведената преди десет дни в Сливен работна среща „Пътната инфраструктура и възможностите за развитие на областите в Източна България” , в която участва областният управител Димитър Александров.

В рамките на посещението днес служителите от Областните администрации на Шумен и Сливен обсъдиха специфични проблеми в дейността на администрациите. По-късно те посетиха ДП „Кабиюк”.