август, 2011

Министрите Мирослав Найденов и Тотю Младенов се срещнаха с тютюнопроизводители в Каолиново

„Днес съм тук, защото българското правителство изпълни своя ангажимент, въпреки пророкуванията, че няма да се плати на тютюнопроизводителите и че за пореден път сме ви излъгали. Откровени сме – през месец май за вас бяха заделени 35 милиона лева, през август получавате останалите 35 милиона лева. Нещо повече, изискването да бъдат изчистени задълженията ви към НАП отпадна, защото в противен случай голяма част от вас сега нямаше да могат да вземат тези средства”, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който заедно с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов се  срещнаха с тютюнопроизводители и земеделски производители в Каолиново. На срещата присъстваха областният управител Димитър Алеександров и кметът на Каолиново Нида Ахмедов. Според Мирослав Найденов за следващата година субсидията ще бъде 73 милиона лева, но това няма да продължи вечно. „Заедно с вас и с общинската власт ние трябва да намерим решение на проблемите и начин да вървим напред. Проблемът не е само земеделски, той е и социален“, подчерта министър Найденов.

„Тук сме дошли, защото Каолиново и Никола Козлево са общините с най-голяма безработица. И аз смятам, че местната власт трябва да използва още повече ресурсите, които им предоставя държавата и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за дълготрайно безработни”, подчерта министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и припомни, че по оперативната програма на общините държавата поема в разстояние на една година минималната работна заплата плюс осигуровките.

Областният управител Димитър Александров връчи наградите на турнира Ариана Аматьорска лига в Шумен

Областният управител Димитър Александров поздрави призьорите в турнира Ариана  Аматьорска лига, който се проведе през почивните дни в Шумен. Шампион стана футболният отбор на „Трите мечки”, побеждавайки на финала „Ел Дорадо” с 1:0. Новият първенец си извоюва правото да представи Шумен в заключителния финален турнир на Ариана във Варна между 2-4 септември. Там отборът на „Трите мечки” ще се изправи срещу останалите областни финалисти от Ариана Аматьорска Лига в директен спор за голямата награда на Ариана тази година –мач срещу шампиона на България Литекс. На трето място завърши отборът на „Клетката”. Организаторите бяха предвидили и четири индивидуални награди за най-добър вратар, голмайстор, феърплей на турнира и най-добра съдийска двойка. „Най-добър голмайстор” на турнира стана Михайл Денчев от състава на „Ел Дорадо“. За „най-добър вратар” бе определен Ивелин Иванов от „Ел Дорадо”, за най-много чисти мрежи в състезанието. Наградата за „феърплей” получи Росен Сименонов (вратар) от състава на „Механа Тракия”. Отличието се присъжда за най-коректна и честна игра в състезанието. „Най-добра съдийска двойка” стана тандемът Николай Генов и Асен Гогов.

Министър председателят Бойко Борисов даде старт на рехабилитацията на пътя Шумен-Силистра

Министър председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев дадоха старт на строителните работи по най-големия проект по програма „Транзитни пътища V” – лот 5, Път I – 7 Шумен-Силистра. На церемонията присъстваха областните управители на Шумен и Силистра Димитър Александров и д-р Владимир Янков, народните представители Ивайло Тошев, Красимир Минчев и Четин Казак, Николина Николова – член на управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура”, кметовете на Шумен и Венец Красимир Костов и Нехрибан Ахмедова. „Прекрасна природа, прекрасен народ, виждате как добре си живеят заедно във Венец българските мюсюлмани и българските християни, но няма път, за да дойдат до тук инвеститорите“, каза в приветствието си министър-председателят Бойко Борисов. „22 години минаха, виждате пътят Шумен – Силистра какъв е. Затова ние ще ви направим пътищата, ще ви направим инфраструктурата и аз ви гарантирам, че след 4-5 години тук ще бъде пълно с инвеститори. Защото ще има за какво да дойдат, по какво да дойдат и ще има по какво да си извозват продукцията. Рекламации после няма да приемаме. На всеки месец ДНСК ще проверява това, което се строи. Защото не бива когато е завършен пътят, чак тогава да се констатира, че нещо не е наред, а на момента да се проверява и текущо да върви работата”, подчерта премиерът Бойко Борисов. „ От 35 години този път не е пипнат. Днес ние стартираме със 107 км, 43 млн. лева, български фирми, срок 24 месеца и очакваме качествено и коректно изпълнение. В средата на август стартирахме пътя от Шумен до Карнобат през Ришкия проход”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. „Ето по този начин се отключват еврофондовете, така се работи с европейските пари. Не на парче, не от днес за утре, а с ясна визия, че това е една от най-важните вертикални връзки на България. Тези 115 млн. лева, които даваме само през месец август, само за този път, са от началото до края – от румънската до гръцката граница. Тези 115 млн. лева отварят потенциала на половината България от север на юг“, каза още Росен Плевнелиев. „Защо правим всичко това? Достатъчно е да се видят дупките на пътя, за да стане ясно защо нещата не се случват. Защото с европейската или глобалната икономика или сте свързан, или сте изолиран. Ние предпочитаме да свържем българските градове, села, региони, държава, с глобалната икономика“, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството. Близо 107-километровият участък е важна връзка между два от най-големите градове в Североизточна България. Проектът включва рехабилитация и частична реконструкция. Договорното споразумение с „Пътинженерингстрой-Т” ЕАД е на стойност 42 388 498 лева без ДДС. 65 % от тези средства са от Европейската инвестиционна банка, а останалата част и ДДС са от републиканския бюджет.

Областният управител Димитър Александров беше гост на Празника на динята в шуменското село Салманово

За 24-ти път в шуменското село Салманово се проведе Празник на динята. Сред гостите на тържеството бяха областният управител Димитър Александров, народните представители Ивайло Тошев и Красимир Минчев, кметът на село Дибич Дария Георгиева. Празника откри кметът на селото Йордан Киров, който заедно с царицата на фиестата малката Никол разби в земята салманска диня. Според поверието, ако тя е червена- добра ще е земеделската година. Плодородната земя да се отплаща с богата реколта пожела на жителите на селото областният управител Димитър Александров.

Много състезания и конкурси бяха подготвили организаторите. В тазгодишния конкурс за най-голяма диня победител стана Калин Данчев, отгледал диня с тегло 17,590 кг. Ансамбълът за народни песни и танци „Мадара“ към НЧ „Т. Петков“ – Шумен с главен художествен ръководител Анета Мутафчиева представи на публиката сюитата „Песни и танци от Шуменско“ и „Тракийска въртележка“. В концерта участва и групата „Дядо Драгой“ с главен художествен ръководител Красимир Савов.

Министърът на отбраната Аню Ангелов посети Международния скаутски лагер на Шуменското плато

Министърът на отбраната Аню Ангелов посети Международния скаутски лагер, който се намира в бившия лагер Ивански на Шуменското плато и беше преодставен безвъзмездно от държавата на Организацията на българските скаути. Министър Ангелов беше придружаван от областния управител Димитър Александров, народните представители Красимир Минчев и Ивайло Тошев, заместник-областния управител Ралица Тодорова, началника на Шуменския гарнизон полк. Митко Йоцов.

„Радвам се, че успяхме да предоставим този лагер, за да можете вие всяка година, вече като домакини да го използвате за придобиване на вашите умения и качества, съгласно обещанието, което сте дали и закона на скаутите“, заяви министър Аню Ангелов. По думите му Министерството на отбраната ще продължи да подкрепя скаутите и в бъдеще ще предоставя свободни райони на скаутите от страната. „Имаме лагери и полигони, които все още са в нашите ръце. Именно тези полигони край Хасково, край Стара Загора можем да ги предоставим, но трябва добра организация и активност от страна на скаутското движение, за да можем да ги дадем“, каза  Ангелов и добави, че те могат да бъдат предоставени чрез общината или чрез областния управител, а не директно.

Областният управител Димитър Александров благодари на военния министър за решението лагер Ивански да бъде предоставен на скаутите. „Основната заслуга лагер Ивански да е на скаутите в България е на министъра на отбраната Аню Ангелов. Нека да му благодарим и дълго да го помним. Сигурен съм, че оттук нататък Министерството на отбраната ще продължи да помага на скаутите, този лагер ще става все по-хубав и все повече хора ще идват тук”, каза Димитър Александров.  

По време на посещението в лагера представители на силите за специални операции към Военноморските сили на България  демонстрираха  бойни техники за самоотбрана и показаха част от своето въоръжение. Екипи от Военномедицинска академия запознаха скаутите със способи за оказване на първа медицинска помощ в беда. Министър Ангелов получи от президента на Организацията на българските скаути Благой Благоев почетна връзка на международния скаутски лагер и лента на миротворец.

Областният управител Димитър Александров беше гост на празника по случай 100- годишния юбилей на Магдалина Манова

100-годишния си юбилей празнува днес Магдалина Манова. Тържеството за празника се състоя в Дом за стари хора „Д-р Стефан Смядовски”-Шумен, където юбилярката живее от 2003 година. Тя е родом от Великотърновско, най-малката от четири дъщери в семейството. Синът и внучката й са най-близките хора на баба Маги, след като през 2005 година почива съпругът й.  Областният управител Димитър Алаксандров изненада баба Маги с красив колаж от нейни снимки и цветя за юбилея й с пожелания за дълголетие. Директорът на Дом за стари хора „Д-р Стефан Смядовски”-Шумен Стоянка Загорчева изрази уважението на всички от дома към нея. „Ти достигна до тази възраст съхранила любовта към живота, живия си ум и нестихващото чувство за хумор. Нека Господ ти даде години на щастие и спокойни старини”, пожела на рожденичката г-жа Загорчева. 

Баба Маги е била изкусна кулинарка, знае много рецепти, които е подарила на дома стари хора. Интересува се от медицина, чете вестници. С бодрия си дух, весел нрав и чаровна усмивка нашата баба Маги е пример за всички, разказват работещите в дома, благодарение на грижите на които столетницата все още не е пила лекарства.

Областният управител Димитър Александров беше гост на тържественото честване на 100-годишнината на скаутското движение в България

С тържествена церемония беше отбелязана 100-годишнината на скаутското движение в България. В бившия лагер „Ивански” на Шуменското плато беше открит Международен скаутски лагер, в който в дните до 21 август ще участват  над 500 души от клубовете в страната и 50 от чужбина, сред които страни са САЩ, Русия, Палестина, Чехия, Полша, Италия, Литва, Испания. Сред специалните гости на празника бяха американският посланик в България Н. Пр. Джеймс Уорлик, областният управител Димитър Александров, народният представител Красимир Минчев, заместник-кметовете на община Шумен Иван Йонков и Живка Тонева, директорът на Областна дирекция на МВР Любомир Христов, както и президентът на Всеруската национална скаутска организация Владимир Громов. „Точно преди една година бяхме заедно на скаутски лагер и там имах честта да стана част от вашите редици. Тогава обсъждахме много идеи, аз ви обещах лагер Ивански да стане собственост на скаутското движение и като един скаут изпъълних обещанието си ”, каза в приветствието си към скаутите областният управител Димитър Александров и подчерта огромната заслуга на .министър- председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Аню Ангелов тази идея да стане факт. „Тук 20 години шестваха разрухата и безстопанствеността. Благодарение на вас, на всички нас виждаме какво е свършено.Много труд сте положили, но и още много трябва, че да направим всичко така, както  го мечтаем. Нека Господ и неговата Света майка закрилят и бдят над делата ни, защото знаят, че намеренията ни са чисти” каза още Димитър Александров.

„Ние в САЩ  добре познаваме скаутството и тук, на базата на това, което виждам пред себе си, България  се очертава като един лидер в скаутството в света”, заяви Н. Пр. Джеймс Уорлик. Той отбеляза, че скаутското движение представлява лидерство и отстояване на принципа всеки да разчита на себе си и на другия. „Скаутството означава да служите за благото на вашата общост, страната и света. Скаутството означава международно сътрудничество, добро партньорство и всички вие тук наистина демонстрирате това добро разбирателство и добро партньорство”, изтъкна посланик Уорлик.

Президентът на Организацията на българските скаути Благой Благоев запали лагерния огън, като преди това изсипа пепелта от огъня, горял на последния скаутски лагер. Празникът завърши с богата програма на почистения и обновен открит театър.

Областният управител Димитър Александров поздрави жителите на шуменското село Мараш за Празника на чушките и доматите

Празник на чушките и доматите се проведе за шести път в шуменското село Мараш. Сред гостите на фестивала бяха областният управител Димитър Александров, народният представител Красимир Минчев и кметът на община Шумен Красимир Костов.„Щастлив съм за втора поредна година да съм сред вас на този ден. Похвала за създателите на празника и за всички, които сега го осъществяват. Хубава е вашата земя, ражда хубави зеленчуци. Желая ви да сте живи и здрави да ги отглеждате и да реализирате стоката си. Дано всички заедно да направим така, че да можете да ги продавате и на туристите, които ще бъдат тук, за да използват вашата минерална вода”, каза в приветствието си Димитър Александров.  Кметът на селото Жечко Нейчев поздрави жителите на селото с празника, който е възможност да се видят и да се срещнат близки и приятели, които не живеят в селото, но се връщат тук.

Организаторите- община Шумен, кметството на село Мараш и народното читалище „Христо Ботев“ бяха подготвили много изненади- състезания за най-бързо изяждане на салата от домати, за най-бързо правене на шопска салата. Всеки гост на празника можеше да си купи от импровизираната разпродажба на ястия, характерни за този регион, както и зеленчуци на преференциални цени.

Лично дарение на областния управител Димитър Александров за скаутския център

Дарение от хиляда и четиристотин лева направи семейството на областния управител Димитър Александров за нуждите на Международния скаутски лагер край Шумен. Благородният жест е повече от навременен, защото предстоящото откриване е планирано за идния понеделник. Неизпълнените обещания за финансова подкрепа от страна на някои от шуменските институции поставиха пред сериозно напрежение организаторите на проявата. Средствата от дарението ще бъдат използвани за доизграждането на сервизни и санитарни помещения.

Според Александров, който е почетен член на Организацията на българските скаути, помощта в нужда е символен момент от традициите на движението. Изповядвайки тези принципи, областният управител успя да издейства решението на Министерския съвет, с което собствеността на бившия лагер „Ивански” се прехвърли на българските скаути. Така след сто години родните последователи на сър Робърт Стивънсън отново притежават собствен имот, който вече има претенции за един от най-големите международни центрове в Европа.