септември, 2011

Министър-председателят Бойко Борисов откри Пречиствателна станция за отпадъчни води във Велики Преслав

Министър-председателят  Бойко Борисов и министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откриха Пречиствателна станция за отпадъчни води във Велики Преслав. На церемонията присъстваха заместник-областният управител Ралица Тодорова, изпълняващият длъжността кмет на община Велики Преслав Красимир Попов и областният координатор на ПП ГЕРБ проф. Добрин Добрев. „След днешния ден всяка секунда в река Камчия ще се вливат 50 л пречистена вода. Сами виждате, че след нас остава построеното – магистрали, детски градини, пречиствателни станции. Правим това за хората от Велики Преслав и за опазване на местната природа”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.  „Когато започвахме нашия мандат, ние много бързо се ориентирахме, че това е един много важен обект за жителите на града, за екологията и за река Камчия. Изграждането на пречиствателната станция е започнало през 2002г. За довършването на обекта през 2010г. са били осигурени 1.5 милиона лева, независимо от финансовите затруднения на страната”, подчерта министър Нона Караджова.  По думите й от новата придобивка ще бъдат облагодетелствани и жителите на Варна и Бургас, които се снабдяват с питейна вода от яз. Камчия, водата от който занапред ще бъде по-чиста.„До момента инвестирахме над 1 милион лева в образователната инфраструктура на Велики Преслав, предстои влагането на още 1 милион лева  за обновяването на училищата и детските градини”, каза по време на откриването министър Лиляна Павлова. В инфраструктурата, касаеща предотвратяване на наводнения в града са били вложени също 1 милион лева. Предстои подписването на споразумение за предоставяне на инвестиция по ОП „Регионално развитие” за 3 милиона лева, които ще бъдат насочени за развиването на културно-историческия туризъм. Новото съоръжение е биологична пречиствателна станция с капацитет 15 000 жители при 95 % изграденост и ползваемост на канализационната мрежа. Общата стойност на обекта е 5 756 000 лв., от които 4 756 000 лв. са от държавния бюджет, а 1 млн. лв. От Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ. Пречиствателната станция осигурява биологично пречистване на отпадъчните води с отстраняване на биогенните елементи азот и фосфор, след което пречистените отпадъчни води се заустват във водоприемник – чувствителна зона в поречието на р. Камчия.

Комисията по заетост одобри девет регионални програми за безработни на територията на област Шумен

Девет регионални програми за заетост и обучение през 2012 година разгледа и одобри на свое заседание днес Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Комисията подкрепи подадените проекти, които да бъдат включени за финансиране в Националния план за действие по заетостта през следващата година и да бъдат предложени да утвърждаване от Министерството на труда и социалната политика. Ако програмите бъдат одобрени, за 314 безработни ще бъде осигурена заетост за шест месеца. Общата стойност на проектите е 692 421 лв., от които собствените средства са 48 502 лв, а останалите пари трябва да бъдат отпуснати от държавния бюджет. 8 от програмите са разработени от общински администрации-Шумен, Венец, Хитрино, Нови пазар, Каспичан, Велики Преслав, Върбица и Смядово, 1 е предложена от частна фирма и ще се реализира в община Каолиново. Поради изискване на МТСП от всяка община да бъде подкрепена по една програма, СНЦ „Солидарно общество”- Шумен  оттегли предложението си. Проектите  са насочени към безработни над 50 години, младежи до 29 години, трайно безработни или безработни с ниска квалификация. Предвижда се те да извършват дейности по озеленяване, почистване и поддръжка на зелени площи и места за отдих, благоустрояване на алеи, градинки и съоръжения , поддръжка на гробищните паркове в населените места на общините.

Катя Антонова, експерт в Регионалната служба по заетостта – Варна съобщи, че по  Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” за 2012 година за област Шумен ще бъде осигурена работа на 326 безработни, осигуреното финансиране е в размер на  835 837 лв.

Заместник-областният управител Ралица Тодорова беше гост на откриването на художествена сбирка „Стоян Венев” в Каспичан

Заместник-областният управител Ралица Тодорова беше гост на тържествена церемония, с която беше открита Художествена сбирка „Стоян Венев” в Каспичан. Лентата прерязаха изпълняващият длъжността кмет на общината инж. Валентин Тонев и директорът на Художествена галерия „Елена Карамихайлова”-Шумен Деян Евтимов. Водосвет отслужи отец Андрей.. „Надявам се това място да се превърне в средище на различни арт изяви”, заяви инж. Тонев и подчерта, че идеята на инициаторите е била стремеж за съхранение на националната  културна идентичност и знак на почест към големия български творец Стоян Венев. Заместник–областният управител Ралица Тодорова определи откриването на художествената сбирка като празник за Каспичан  и благодари на организаторите за всеотдайността и ентусиазма. Работата по създаването на сбирката започва от 2008 година. Фондът се събира основно чрез организирането на различни пленери, като в момента сбирката съдържа картини от над 100 творци.

Област Шумен се включи в кампанията „Да изчистим България за един ден”

Област Шумен стана част от кампанията на bTV „Да изчистим България за един ден”. Заместник-областният управител Ралица Тодорова и мениджърът на проекта Мария Лазарова днес официално издигнаха флага на кампанията, който ще бъде поставен на  входа на Областна администрация-Шумен. „С радост обявявам днес пред вас, че област Шумен вече е част от кампанията „Да изчистим България за един ден”. Призовавам всички общини от региона да се присъединят към инициативата. Нашата цел в оставащите месеци ще бъде да привлечем към кампанията и други институции и организации. Убедена съм, че ще успеем да убединим усилията си и на 21 април 2012г. хиляди доброволци ще подкрепят кампанията, за да направим област Шумен  по-добро място за живеене”, заяви заместник-областният управител Ралица Тодорова, която поздрави  bTV за упоритостта и ентусиазма, които влагат за успеха на инициативата. „Обещахме да стигнем до всяко кътче на нашата страна. Стартирахме от София и днес общият брой на регионите, които подкрепят кампанията, е 21. Искам всеки един от нас да вярва, че това е неговата кампания, защото 365 дни ние ще сме отговорни за местата, които ще почистим”, каза мениджърът на проекта Мария Лазарова. Тя обяви, че кампанията ще премине през три етапа, като изрази очакванията си инициативата да получи подкрепа от общинските администрации, неправителствените организации и представителите на бизнеса.

Иициативата „Да изчистим България за един ден”, подета от bTV през пролетта на 2011 г. е част от световното движение Let’s Do It World!, което стартира преди 4 години в Естония. Оттогава опитът „чистене на една държава за един ден“ се предава от страна в страна. През 2012г. акцията ще бъде глобална – стотици милиони доброволци ще чистят държавите си. България ще стане част от тази инициатива на 21 април 2012г.

Учение за действия при земетресение проведе Областният щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи и съставните части на ЕСС

Учение на тема „Действие на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи и съставните части на Единната спасителна система при земетресение” се проведе днес в Шумен. В рамките на щабната част на учението бе представена ситуацията на територията на област Шумен след регистрирано в 8.42 ч. земетресение с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер с епицентър в района на град Шабла. От докладите на институциите и ведомствата стана ясно, че вследствие на труса са нарушени електрозахранването и водоснябдяването в общините Шумен, Каспичан, Никола Козлево и Нови пазар. Има населени места без ток и вода, частично са повредени мостове на реките Каменяшка,  Сюютлюдере и Крива река. По информация на кметовете има затрупани хора, пред магазините има струпване на хора, затруднено е снабдяването със стоки от първа необходимост. Представителите на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“, РИОСВ, Регионална здравна инспекция, ВиК, Областна дирекция на МВР, РИО докладваха за готовност за реакция при усложнената ситуация в региона. По време на практическата част на учението в СОУ „Панайот Волов” бяха демонстрирани действия при евакуация на учениците от учебното заведение. Две пострадали деца бяха извадени от сградата и им беше оказана спешна медицинска помощ. От третия етаж на училището огнеборците спасиха четири деца. Показани бяха разузнаване за химическо замърсяване, както и гасене на пожар. 

 

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и областният управител Димитър Александров откриха обновени отделения в шуменската болница

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, областният управител Димитър Александров и директорът на МБАЛ-Шумен д-р Виктор Минчев откриха  реновираните отделения за урологични и очни заболявания в здравното заведение. „Една от причините да ходя по районите в страната е не да откривам нещо, а да разбера реалната ситуация и да ми кажат от какво имат нужда болниците. Иначе само на хартия получавам искания, а съвсем друго е да видиш със собствените си очи. Бюджетът все още се уточнява, но аз вече знам от какво има нужда шуменската многопрофилна болница”, заяви д-р Стефан Константинов. „Всичко зависи от това с какви пари ще разполагаме в сферата на здравеопазването, а ние живеем в много труден момент. Въпреки икономическата криза обаче, щом ме канят за откриването на реновирани отделения, това означава, че има хора, които сериозно си вършат работата като директора на тази болница д-р Виктор Минчев. Естествено е при такива ситуации държавата да даде своята подкрепа. Поне от времето, когато аз съм на този пост, мисля, че стабилизацията на сектора е ясна. След стабилизацията следва втората фаза на провеждане на реформите”, каза още министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Ремонтите на двете отделения са на обща стойност 50 000 лева и са извършени със средства на шуменската болница. Звената остават в Хирургическия блок на болницата, но се преместват на други етажи. Така очното отделение вече е на един етаж с ушно отделение, а урологията е на един етаж с отделението по хирургия. Промяната позволява и оптимизиране на дежурствата на медицинските сестри, работещи в четирите отделения, уточни директорът на МБАЛ.

„Кабиюк” става Национален историко-археологически резерват

Шуменският регион е най-богат на археологически резервати в страната, заяви заместник-министърът на културата д-р Тодор Чобанов, който участва в Шумен в работата на кръгла маса на тема „Културното наследство на Североизточния регион“. По думите му прабългарското селище Кабиюк край Шумен е обявено за резерват с последната промяна в Закона за културното наследство под номер 32. Така Шуменска област се превърща в регион, в който има най-много резервати – освен Кабиюк, това са старите столици Плиска, Велики Преслав, както и скалният релеф Мадара. Д-р Тодор Чобанов каза още, че за да се превърнат резерватите туристически забележителности с голяма посещаемост  и да продължи тяхното системно проучване, е необходимо всеки трябва да даде своя принос според възможностите си – община, областна управа, държава, спонсори. „Това не е приумица на някого, а дълг, защото културното наследство трябва да бъде предадено нататък в добро състояние”, заяви заместник-министърът. Според него европейските фондове са много полезно, но не и единственото средство за финансиране. „Трябва да се концентрира и национално ни усилие, да се търсят и формите на подкрепа, които бизнесът може да даде”, подчерта Тодор Чобанов.“От много години всички говорим за културния туризъм, но не е направено кой знае какво да дойдат туристи и да си оставят парите при нас“, заяви областният управител Димитър Александров и подчерта, че това може да се превърне в един много доходоносен бизнес, който да даде хляб на доста хора от Шумен и региона. „Имаме море от културни ценности, които трябва да се научим да използваме. Искрено се надявам с общи усилия да направим така, че тук да дойдат много туристи, защото определено имаме какво да покажем“, каза още Димитър Александров. На форума присъстваха кметовете на Велики Преслав, Плиска и село Мадара, както и директорите на археологическите музеи от региона.

Областният управител Димитър Александров беше гост на първия учебен ден в три училища в област Шумен

Областният управител Димитър Александров участва в официалната церемония по откриването на новата учебна година в СОУ “Васил Левски” – Шумен. Той поздрави сърдечно учениците и преподавателите с началото на новата учебна година.„На 15 септември всички ние се прекланяме пред духовното огнище на българина- училището, което винаги е било и ще бъде неизчерпаем източник на познания, духовност и авторитет. Днес аз съм сред вас, за да споделя вашите очаквания за една успешна и наситена с приятни емоции учебна година, за да ви поздравя и да ви пожелая от сърце да вървите уверено и неотклонно по пътя на своите цели и стремежи”, каза в приветствието си Димитър Александров. В днешния празничен ден областният управител Димитър Александров посети още СОУ “Сава Доброплодни” и ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”- село Царев брод. Заместник областният управител Ралица Тодорова беше гост на тържествата за началото на учебната година в СОУ „Трайко Симеонов”.

Дискусия за бъдещето на военните имоти инициира областният управител Димитър Александров

 

Дискусия на тема „Интегриране на терените, предоставени от Министерството на отбраната, в структурата на град Шумен” инициира областният управител Димитър Александров. В разговорите участваха представители на Съюза на архитектите, Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционно проектиране. Димитър Александров отново потвърди позицията си, че имотите, предоставени в разпореждане на областния управител на Шумен от Министерския съвет- Пети полк, Дивизионните складове, Тежкия полк и Климатичното училище, трябва да бъдат в полза на шуменските граждани.“Смело мога да кажа, че аз съм първият областен управител, който прави такова нещо–да предава бивши военни имоти за нуждите на града. Нямах никакви колебания, че тези имоти не бива да се превръщат в съмнителни сделки за жълти стотинки,  с неясни купувачи,  с неясни цели за тяхната по-нататъшна експлоатация”, заяви Димитър Александров. По много идеи дискутираха  участниците в срещата, които имаха възможност и да разгледат Тежкия полк в Шумен, който не се ползва повече от 10 години. Инж. Станислав Чакъров, председател на регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране коментира, че басейнът е напълно запазен и може да се използва, но останалите сгради са остарели и е най-добре да се съборят. Неговото предложение бе да се направи конкурс за архитектурен проект и след това да се реализира тази от идеите, която успее да привлече инвеститор. Позицията на арх. Валери Колев, председател на регионалната колегия на Камарата на архитектите в България бе, че предназначението на имота трябва да е свързано със спорта. Арх. Росица Пеева, преподавател във Варненския свободен университет, предложи идеята бъдещето на военните имоти да бъде поставено като задание и на студентите от университета. Поради ограничените средства много градоустройствени проблеми на Варна се дават като курсови проекти на студенти и така се намира решение за тях”, каза арх. Пеева. Всички присъстващи се обединиха около мнението, че паркът в бившето военно поделение трябва да се запази. Голяма част от имота трябва да се използва за спортни нужди, като може да бъде изграден спортно-развлекатален център, бе становището на специалистите. Областният управител Димитър Александров изрази убеждението си, че тази дискусия ще е само началото на поредица от срещи, за да могат тези имоти да се използват по най-добрия начин за развитието на града.„Крайно време да се вгледаме в проблемите на хората от крайните квартали и да помислим заедно за разработването на една хармонична жизнена среда за всички шуменци”, каза още Александров.

Областният управител Димитър Александров поздрави преподавателите и студентите от Шуменския университет по случай 40-годишнината от създаването на учебното заведение

 

Областният управител Димитър Александров беше гост на тържествената церемония, с която беше открита новата академична година и беше отбелязана 40-годишнината от основаването на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. „На днешния празничен ден с гордост искам да заявя, че Шуменският университет е неделима част от най-добрите постижения на българското висше образование. С достиженията си през годините той е пример за преподавателска и научна всеотдайност и професионализъм. Като висше училище с дългогодишни традиции, днес университетът заслужено заема мястото си на авторитетен образователен и научен център с признание в страната и чужбина”, изтъкна в приветствието си областният управител Димитър Александров. „Затова аз вярвам, че с усилията на всички Шуменският университет ще продължи да работи за утвърждаване престижа на нашия град като духовно, културно и образователно средище със значим принос за развитието на висшето образование и наука”, каза Димитър Александров и пожела на всички здраве и много успехи на творческото поприще. Ректорът проф. Маргарита Георгиева поздрави първокурсниците за избора им да учат в Шуменския университет и ги посрещна с „Добре дошли“ в академическата общност. „С вас заедно нашите студенти вече са 7500. Млади колеги, вие направихте правилния избор. Тук ще изживеете интересни, съдържателни, но и трудни моменти. Ще имате сполуки, но и несполуки. Не позволявайте трудностите да ви сломят, преодолявайте ги, те ще ви направят по-силни“, заяви проф. Георгиева. С тържествена клетва и докосване до университетското знаме и жезъл първокурсниците прекрачиха прага на учебното заведение.