януари, 2012

Овладяна е сложната зимна обстановка в региона

Сложната ситуация в област Шумен към момента е овладяна, каза  заместник областният управител Ралица Тодорова след оперативно заседание тази сутрин на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи.  По информация на директора на Областно  пътно управление Димитър Ковачев всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Все още остава затворена автомагистрала Хемус. «Участъкът на територията на област Шумен е почистен, но забраната за движение е по искане на ОПУ-Варна», уточни г-н Ковачев. «В момента няма бедстващи хора на територията на областта», съобщи началникът на ОУ «Пожарна безопасност и защита на населението» към ОДМВР комисар Иван Иванов. Екипи на управлението са извършили 11 спасителни операции, при които са спасени 26 възрастни хора и 3 деца. На този етап продължава извозването до МБАЛ-Шумен на пациенти на хемодиализа. От БЧК са в готовност при необходимост да осигурят топли напитки и храна за 50 души. На територията на областта няма населени места без ток и вода, докладваха от Е. ОН и ВиК. Учебни занятия днес няма да има в общините Каспичан и Каолиново. Влаковете от Шуменската ж.п. гара се движат по всички направления със закъснение средно от около 20 минути.  Според Лили Велева, ръководител на ХМО-Шумен, през следващите дни валежи не се очакват, но ще продължи да нахлува по-студен въздух и температурите ще се понижат до минус 13-минус 15 градуса.

Програмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ беше представена в Шумен

Програмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ беше представена в Областна администрация-Шумен. Възможностите за финансиране, които предлага програмата, презентираха капитан втори ранг Марк Имблум – началник на Отдела за военно сътрудничество в посолството на САЩ у нас и координаторът по програмата Весела Терзиева. Пред представители на областите Шумен, Варна, Добрич и Търговище, общините от област Шумен, държавни институции и неправителствени организации те съобщиха, че програмата съществува в България от 1996 г. и се реализира от американското посолство. Основната й задача е развиване на двустранно сътрудничество и подкрепа на регионалното развитие. За последните две години са финансирани безвъзмездно 20  хуманитарни проекта в България на стойност над 1 214 000 долара. Три са възможните начини за финансиране, стана ясно на срещата. Първият касае строителство или ремонт  на обществени сгради като детски градини, социални домове, центрове за работа при бедствия и кризи, клиники или училища. Правителството на САЩ осигурява финансирането, а местна фирма осъществява дейността по ремонтите или строителството. „Приоритетни за България са проекти, насочени към подобряване условията на живот на младежи в неравностойно положение, образование и управление на кризи, каза Весела Терзиева. Вторият вариант е „Осигуряване гражданска помощ на населението“. Конкретно за България това означава проекти за населени места най-вече около полигона Ново село, авиобаза Граф Игнатиево и военноморските пристанища Варна и Бургас. Безвъзмездно предоставяне на военно имущество е третият начин за подпомагане, като се дарява училищно, медицинско и битово оборудване и защитно облекло.

Комисията по заетост одобри план-приема за професионално обучение в област Шумен за следващата учебна година

Предложението на Регионалния инспекторат по образованието за план-приема за държавните професионални гимназии, средните общообразователни училища и специални училища с паралелки за придобиване на степен за професионална квалификация за учебната 2012/2013 г. беше одобрено на заседание на Комисията по заетост, председателствано от заместник-областния управител Ралица Тодорова. 42 паралеки са заложени в план-приема, няма промяна в бройката в сравнение с миналата година, стана ясно на заседанието.„Трябва да уточним, че през миналата година 37 от паралелките бяха реализирани. Няма нови професии и специалности, които са заявени от училищата в областта за учебната 2012/2013 г.“, каза началникът на РИО доц. Добромир Добрев. Според него през тази година директорите на училищата са били много активни в контактите с работодателите с цел да се уточнят нуждите на бизнеса от конкретни специалности. „За разлика от предишни години, когато канехме работодателите в инспектората и правихме обща среща, в дискусиите на която не всеки се включваше, сега децентрализирахме нещата. Всяко училище си работи с партньорите, те си изявяват претенциите, казват какво липсва и какво трябва да се направи“, обясни доц. Добрев и посочи като пример предложението на учебните заведения за разширяване на задочното обучение, което е било прието от инспектората. По данни на Регионалния инспекторат по образованието за един месец през есента на миналата година директорите на десетте професионални гимназии в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар са провели 20 срещи с 45 работодатели. Учениците участват в производствена практика в 287 фирми, като договори са сключени с 258 от тях. При учебната практика те  работят в 54 предприятия, а сключени договори има с 30.

Областният съвет за развитие избра представители на общините в Регионалния съвет за развитие на Североизточния район

Кметовете на Шумен, Велики Преслав и Каолиново ще представляват общините от област Шумен в Регионалния съвет за развитие на Североизточния район. Те бяха избрани днес на заседание на Областния съвет за развитие, председателстван от областния управител Димитър Александров. Номинирани бяха кметовете на Шумен, Велики Преслав, Каолиново и Каспичан, но след гласуване бяха избрани Красимир Костов-кмет на община Шумен с 22 гласа, Александър Горчев-кмет на община Велики Преслав с 19 гласа и Нида Ахмедов-кмет на община Каолиново с 14 гласа от общо 22-ма гласували. Актуализирането на състава на Регионалния съвет за развитие се налага от настъпилите промени след проведените през октомври миналата година местни избори.„Потенциалът на региона все още не се използва пълноценно”, заяви областният управител Димитър Александров, който припомни трите стратегически цели, заложени в Областната стратегия за развитие – социално-балансирана икономика, основана на местния потенциал и сравнителните предимства на областта, инфраструктурна база за развитие на бизнеса и обществото и местните ресурси-в полза на обществото. По предложение на председателя на ТПП-Шумен Христо Дечев, прието от Областния съвет за развитие, всяка година ще бъде извършван преглед на изпълнението на общинските програми за развитие, ще бъдат набелязвани конкретните цели и приоритети. На следващото заседание на Областния съвет за развитие ще бъдат обсъждани проблеми на общините, предложени от кметовете.

Генералният консул на Република Турция в Бургас Джем Улусой с първа визита в Шумен

Стремеж към разширяване на добрите взаимоотношения между България и Турция заявиха при срещата си днес областният управител Димитър Александров и Генералният консул на Република Турция в Бургас г-н Джем Улусой. Това бе първо официално посещение в Шумен на турския дипломат след назначаването му на този пост през октомври миналата година. „България е важна страна за Турция и има голям потенциал за още по-ускорено развитие на връзките между двете страни”, заяви г-н Улусой. Той подчерта категоричната си позиция, че географската близост е голямо предимство за двете държави и това дава възможност за реализацията на много съвместни проекти. Областният управител Димитър Александров изрази своята подкрепа в процеса на по-нататъшното развитие на добрите отношения в сферата на бизнеса и културното сътрудничество. Той изтъкна факта, че област Шумен е единствената в страната, на чиято територия се намират четири историко-археологически резервата и това е предпоставка за развитието на туризма в региона.
По време на срещата бе коментиран и визовия режим за турските граждани. „Облекчаване на условията за издаване на визи ще е стимул за развитието на бизнес отношенията”, каза г-н Улусой. Областният управител Димитър Александров заяви, че в рамките на правомощията си ще предаде молбата до съответните инстанции във връзка с възможностите за облекчаване на  процедурата и подчерта, че в негово лице винаги може да се разчита на подкрепа и съдействие за развитие на доброто сътрудничество в полза на двете съседни страни.
В края на срещата Димитър Александров покани турския дипломат да посети отново Шумен и да се запознае със забележителното културно-историческо наследство на региона. Джем Улусой благодари за сърдечния прием и заяви желанието си за продължаване на добрите взаимоотношения и сътрудничество с областния управител на Шумен.

Общините от област Шумен се включват в кампанията „Да изчистим България за един ден“

Работна среща във връзка с реализацията на кампанията на bTV „Да изчистим България за един ден“ се проведе в Областна администрация-Шумен. 12 май е обявен за Ден за национално почистване, съобщи координаторът на проекта Мария Лазарова, която представи целите и приоритетите на кампанията. „Искам да станете наши партньори. България ще бъде чиста, само ако всеки от нас прави това традиционно и всекидневно“, каза Мария Лазарова пред представителите на общини и институции. Тя подчерта, че кампанията „Да изчистим България за един ден“ е най-голямата обществена инициатива в България през последните 20 години. В момента се изработва Карта на замърсените зони у нас. В нея вече са маркирани повече от 2000 незаконни сметища, като в тази дейност са се включили 12 000 доброволци. За участие в акциите по почистването до момента желание са изявили 325 организации. Сред доброволците има изявени спортисти, актьори, популярни лица от телевизионния ефир. „Важен е ефектът, за да има промяна на общественото съзнание“, подчерта г-жа Лазарова, която представи „училището“ и „лабиринтът на чистознанието“.
Област Шумен стана част от кампанията на bTV „Да изчистим България за един ден” през септември миналата година, когяато заместник-областният управител Ралица Тодорова и Мария Лазарова официално издигнаха флага на кампанията на входа на Областна администрация.

Предприети са мерки за обезопасяване на Яровата пещера в община Хитрино

Предприети са мерки за обезопасяване на района на Яровата пещера край село Трем, община Хитрино,  където беше открит опасния препарат „Хектафермин“. Това стана ясно днес на заседание на междуведомствена комисия под председателството на заместник-областния управител Ралица Тодорова. Зоната около входа на пещерата ще бъде оградена, за да се ограничи достъпа на хора и животни, съобщиха от община Хитрино.Според началника на отдел “Контрол на околната среда” в РИОСВ инж. Веселин Василев проби от пестицида са изпратени за изследване в акредитирана лаборатория във Варна и резултатите от анализа ще излязат следващата седмица. Автомобилните гуми, които са намерени на дъното на пещерата, на този етап не позволяват вземането на почвени проби, за да се установи налице ли е и в каква степен замърсяване на околната среда. Комисията реши с акцията по изваждането на автомобилните гуми да бъдат ангажирани екипи на група “Спасителни дейности” към Областно управление  „Пожарна безопасност и защита на населението“, спелеолози от Търговище и представители на община Хитрино. Едва след това ще бъдат направени почвени проби и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки. Сигналът за намерени тенекиени кутии в пещерата беше подаден на 23 декември в РИОСВ – Шумен от група пещерняци.