май, 2012

Шумен чества 24 май-Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Областният управител Димитър Александров и заместник областният управител Ивайло Илиев присъстваха на тържествата в Шумен, с които беше отбелязан 24 май – Ден на  българската просвета и култура и на славянската писменост. Те се включиха в празничното шествие на детски градини, училища, читалищни дейци, Шуменския университет, Регионалния исторически музей, Общинския детски комплекс, Обединената школа по изкуствата и др. На тържествена церемония пред сградата на общината кметът на Шумен Красимир Костов и председателя на Общинския съвет проф. Георги Колев връчиха „Наградата на Шумен“ на отличените ученици, учители и педагогически колективи за постижения през 2011 година. С най-високото звание „Почетен гражданин на Шумен“ бе удостоена Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Областният управител Димитър Александров беше гост на Патронния празник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”

 

Областният управител Димитър Александров и заместник областният управител Ивайло Илиев  бяха сред официалните гости на тържеството по случай Патронния празник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Тази година празникът беше под мотото“Шуменският университет – международен партньор. 25 години секторна програма Еразъм”.„Стандартите, които налага вашият университет, го утвърдиха през годините като образователно и научно средище с живи традиции и висок международен авторитет”, каза в приветствието си областният управител Димитър Александров. Той поздрави академичната общност за усилията, всеотдайността и професионализма, с които работи за развитието на българското образование и наука и отправи пожеланията си за нови успехи на творческото поприще.

На церемонията със званието “Почетен професор на Шуменския университет” бе удостоена проф. Ана Димова. Награда получи и победителят в конкурса за есе на тема “25 години секторна програма Еразъм” – бакалавърът по теология Румен Иванов.

Обичаят „Крадене на дете” е кандидатурата на област Шумен за „Живи човешки съкровища – България 2012″

 

Област Шумен има одобрена кандидатура за втория етап на националната селекция за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България 2012″, обявена от Министерството на културата съвместно с Българската академия на науките. Това е народният обичай „Крадене на дете”на Народно читалище „Добри Люцканов”, село Васил Друмев, община Шумен.

За участие в регионалния етап до 20 април в Областна администрация-Шумен постъпиха общо пет кандидатури: Култът към Дионис – жив и днес в кукерските игри” на НЧ „Съзнание – 1927”, с. Веселиново, община Смядово; Сватбен мост” на НЧ „Васил Друмев -1881”, с. Драгоево, община Велики Преслав; „Китно мое село, ненагледно” на НЧ „Пробуда -1906”, с. Никола Козлево, община Никола Козлево;     „Народен обичай „Крадене на дете” на НЧ „Добри Люцканов –1912”, с. Васил Друмев, община Шумен и обичай „Сляпа неделя” на НЧ „Асен Златаров –1872”, кв. Дивдядово, община Шумен. Те бяха разгледани и оценени от експертна комисия с председател д-р Миглена Иванова, гл. асистент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, която излъчи за участие в националния етап обичая „Крадене на дете”.

Обичаят „Крадене на дете” е характерен за село Васил Друмев и се извършва на „Гергьовден”, непознат е в други села и други фолклорни области на нашата страна. Нарича се „крадене на дете”, защото наред с приготовленията за големия празник се извършва и ритуала „крадене” на малки момиченца и момченца за здраве. Обичаят е записан по спомени на жители от селото и е запазен в архивите на читалището. През 2010 г. на Х-ти Национален фолклорен събор – Копривщица, обичаят е удостоен с наградата „Златен плакет” от Министерството на културата.

През юни национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални кандидатури и ще предложи до пет от тях пред Националния съвет за нематериално културно наследство. Тяхното обявяване и награждаване е предвидено за 24 юни в Министерството на културата.

Факултетът по технически науки на Шуменския университет получи дарение от апаратура със съдействието на областния управител Димитър Александров

 

 

Факултетът по технически науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” получи апаратура и оборудване от Главна дирекция „Мерки и измервателни уреди” към БАН. Дарението стана възможно по инициатива и със съдействието на областния управител Димитър Александров. Днес той, придружен от заместник областния управител Ивайло Илиев, в деня на отворените врати посети Факултета по технически науки и разгледа кабинет за обучение на студенти, оборудван с част от дарените уреди.„Специално искам да благодаря на областния управител за съдействието, което оказа за оборудването не само на този кабинет. Техническият факултет е един много престижен и много перспективен факултет, интересът към него е огромен, но ние нямахме база за него и тепърва тя се създава”, каза заместник-ректорът по стопанска и инвестиционна дейност, кариерно развитие на академическия състав на университета проф. Георги Колев. Той съобщи още, че интересът към четирите инженерни специалности с всяка изминала година се увеличава и вече има близо 800 студенти.„400-те дарени прибора ще бъдат използвани предимно за обучение на студентите по Материалознание и Производствени технологии. Сред измервателните уреди са и машини за определяне грапавостта на повърхнините, твърдостта на материалите.”Техниката не е произведена сега, тя е стара, но е неизползвана. Съхранявана е много добре и ще ни върши много добра работа”, каза ръководителят на катедра „Инженерна логистика” проф. Георги Генов. Според декана на факултета проф. Иван Цонев реалната стойност на дарението е около 1 млн.лв., като той е получил уверение от Института по метрология, че ще предоставят още апаратура на факултета. Областният управител Димитър Александров изрази задоволството си от факта, че уредите и оборудването ще бъдат използвани за обучението на студентите, като подчерта значението на доброто сътрудничество между Шуменския университет и факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет за подготовката на кадри за развитието на българската икономика. Във Факултета по технически науки предстои да бъдат открити нова лекционна зала за 100 студенти и 5 лаборатории в корпус C. Средствата за ремонта в размер на 200 000 лв. са от бюджета на Шуменския университет.

Областният управител Димитър Александров присъства на откриването на третата Национална конференция „Пътуване към България”

 

Третата национална конференция по археология, история и културен туризъм „Пътуване към България“ започна днес в Шумен. В работата на форума, който тази година е на тема „България в световното културно наследство”, участват над 170 археолози, историци, музейни специалисти, представители на туроператорски фирми и общински експерти. На официалното откриване присъстваха областният управител Димитър Александров, заместник-кметът на община Шумен Живка Тонева, председателят на Организационния комитет проф. д.м.н. Дамян Дамянов. “Идеята за провеждането на този научен форум се роди през лятото на 2006 г. и днес вече има история. В Шуменска област е родоначалието на българската държава с първите български столици – Плиска и Преслав. В региона има насищане с исторически факти и археологически артфакти, които обаче остават в сянката на Велико Търново, на Тракийската долина и Родопите”, каза проф. Дамянов. Той припомни и приноса на покойния проф. Рашо Рашев за реализирането на инициативата Шумен да бъде домакин на националната конференция. “Прави чест на колегите от Шумен, че вписаха името на проф. Рашев в археологическата география на областта”, заяви проф. Дамянов. В приветствието си областният управител Димитър Александров подчерта, че всички проблеми, свързани с историята, археологията и културния туризъм са важни и особено актуални за Шуменска област, която е единствената в страната с четири национални историко-археологически резервата. “Твърде много и твърде дълго всички сме говорили за богатото историческо наследство и ценностите, които имаме, но именно културният туризъм е скрития и неизползван коз, който ние сме длъжни и трябва да експлоатираме пълноценно”,  каза Димитър Александров. С акцент върху мястото на Шумен като средище на древна история, богата култура и съхранена през вековете духовност, зам.-кметът Живка Тонева отбеляза, че общината има сериозен административен капацитет, управленски потенциал и организаторски опит за реализацията на такъв сериозен научен форум.

В работната част на конференцията, в различни секции ще бъдат представени доклади и изследвания в различни теми: “Зората на човешката цивилизация и нейните проекции върху територията на днешна България”, “История, култура и археология на Средновековна България”, “Първото гражданско честване на Св. Св. Кирил и Методий през епохата на Възраждането, “История и култура на Нова и Съвременна България”, Музеология и галеристика, “Българското културно наследство и туризма – реалности, тенденции и възможности за развитие”.

Музеят в Плиска ще носи името на проф. Рашо Рашев

Областният управител Димитър Александров и заместник областният управител Ивайло Илиев присъстваха на тържествена церемония, на която музеят в Плиска официално прие името на изтъкнатия археолог проф. Рашо Рашев. На сградата на музея бе поставен барелеф на изтъкнатия шуменец, дело на художника Бехчет Данаджъ, а заповедта на министъра на културата беше прочетена от директора на Регионалния исторически музей Георги Майсторски „Това е едно послание на благодарност, за да увековечим името и делото на проф. Рашев“, заяви кметът на община Шумен Красимир Костов. Зам.-директорът на Националния археологически институт и музей при Българската академия на науките доц. Бони Петрунова разказа спомени за живота и професионалната дейност на проф. Рашев, който трагично загина на 28 февруари 2008 г. Пред барелефа бяха положени венци и цветя.

Област Шумен има готовност за реакция при възникване на пожари през летния сезон

Институциите в област Шумен са в готовност за действия при възникване на полски и горски пожари през летния сезон. Това стана ясно днес на заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи при възникване на бедствия под председателството на областния управител Димитър Александров. „Анализът на произшествията през последните години показва тревожна тенденция на завишаване на броя на пожарите и произшествията с необходимост от оперативно прилагане на аварийно-спасителни дейности”, каза комисар Иван Иванов, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”- Шумен. От началото на годината до 15 май са възникнали общо 715 произшествия. От тях пожарите са 495, като тези със загуби са 127, а пожарите в сухи треви и отпадъчни материали са 368.  В сравнение със същия период на миналата година произшествията са са увеличили със 157. Пожарите с материални загуби са с 54 повече, а тези  в сухи треви са се увеличили с 57. „Статистиката за последните години показва, че около половината от общия брой пожари през годината възникват през летния сезон”, каза още комисар Иванов. По думите му Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“осъществява денонощни дежурства, но към момента поради падналите дъждове рискът от възникване на пожари в полския и горски фонд е намалял. Огнеборците в областта разполагат с 19 пожарни автомобила, 2 от които са повредени и на този етап не подлежат на ремонт.

Регионалната дирекция по горите-Шумен е изготвила програма за противопожарна охрана на горите в областта, съобщи представителят на дирекцията инж. Милена Манева. По думите й е извършен инструктаж на пастири, собственици и арендатори на земи, граничещи с горския фонд за задълженията им за обезопасяване на горите, почистване на сухи треви и храсти. От началото на годината са възникнали 12 горски пожара, при които са опожарени общо 1420 дка горска площ. Представителите на общините в област Шумен също декларираха, че са в готовност за за реакция при възникване на пожари през пожароопасния период от годината.

На заседанието стана ясно още, че във връзка с очакваните проливни валежи в края на седмицата Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ е в готовност, като са сформирани 14 екипа за отводняване и извършване при необходимост аварийно-спасителни дейности.

Областният управител Димитър Александров присъства на откриването на нови учебни кабинети в шуменската езикова гимназия

Областният управител Димитър Александров и заместник областният управител Ивайло Илиев бяха сред гостите на тържественото откриване на четири нови учебни кабинета в ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров”-Шумен. На церемонията присъстваха още кметът на общината Красимир Костов, председателят на Общинския съвет проф. Георги Колев, зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева, представители на фондация „Америка за България“. Кабинетите по физика, химия, биология и обществени науки са оборудвани по проект „Модернизиране и осъвременяване на билингвалното обучение”. Той е финансиран със 110 000 лв.  от фондация „Америка за България”, 49 000 лв. са осигурени от община Шумен, а 6 000 лв. са от дарения, каза директорът на училището Георги Георгиев.

Схема „Помощ в дома” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” беше презентирана пред представители на общините от област Шумен

 

 

Възможностите на схема „Помощ в дома” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” бяха представени днес на информационна среща в Областна администрация-Шумен. „Новата схема цели да създаде нов децентрализиран модел на предоставяне на услуги в домашна среда. С нейното изпълнение ще се промени начина на предлагане на тези услуги-те ще бъдат предоставени, когато лицето има потребност от тях. Целта е услугите да се профилират, да се извършват от различни специалисти, което ще подобри качеството им”, каза пред представители на общините от региона Радослав Димитров, гл. експерт  в дирекция „Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция” към Агенцията за социално подпомагане. Дейностите, които ще бъдат предоставяни, са дейности за лична помощ, дейности за социална подкрепа и социално включване и комунално-битови дейности. Те ще бъдат насочени към възрастни, самотно живеещи хора и хора с увреждания. В рамките на схемата ще се даде възможност сега съществуващите домашни социални патронажи да разширят дейността си, като създадат Звена за услуги в домашна среда. В населените места, в които няма развита услуга „Домашен социален патронаж“, ще се осигури възможност за създаване на самостоятелни Центрове за услуги в домашна среда. Предвидено е в новите звена и центрове да бъдат назначавани безработни лица, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране. „Това е добра възможност, която трябва да се използва за намаляване нивото на безработица сред уязвимите групи в общините”, коментира заместник областният управител Ивайло Илиев, който присъства на срещата.

По схемата, която е с бюджет от 30 млн. лв., могат да кандидатстват само общински предприятия или общински структури, които отговарят на определени условия. Проектните предложения могат да бъдат в размер от 80 000 лв. до  250 000 лв. Средствата за реализирането им се предоставят безвъзмездно и не се изисква съфинансиране от страна на бенефициентите. Проекти ще се приемат до 29 юни 2012 г. в Агенцията за социално подпомагане.

Областна администрация-Шумен се включи в кампанията „Да изчистим България за един ден”

 

 

Доброволци от всички общини на територията на област Шумен днес участваха в кампанията „Да изчистим България за един ден”. В акцията се включиха над 5 600 души от всички населени места в региона, сред които 88 фирми и институции, 50 училища, 34 неправителствени организации и читалища. Областна администрация-Шумен също участва в инициативата, като областният управител Димитър Александров, заместник областният управител Ивайло Илиев  и служителите в администрацията почистиха района около Държавно предприятие „Кабиюк”.

По информация от общините са почистени 134 замърсени участъци в областта, маркирани на картата на bTV и 87 локални и нерегламентирани сметища. Участниците в кампанията почистиха също така райони в Природен парк „Шуменско плато”, междублокови пространства, детски площадки, алеи, улици в малките населени места в общините. До регионалното депо край шуменския квартал „Дивдядово” са извозени общо 42,7 тона отпадъци от общините.