септември, 2012

Областният управител Димитър Александров поздрави участниците в научна конференция на Земеделския институт в Шумен

Областният управител Димитър Александров беше гост на научна конференция,  организирана от Земеделския институт в Шумен, под мотото „Новости в аграрната наука за ефективно земеделие“. В словото си Димитър Александров заяви, че темата е интересна и важна, тъй като земеделието преди години е било стълб в българската икономика, докато сега това не е така. „Тази ситуация трябва да бъде преодоляна чрез субсидиране на малките и средните производители и да се възстановят традиционните въдства в страната, подчерта Димитър Александров и заяви, че от науката в земеделието се очаква не да бъде нещо имагинерно, а да бъде със съществен принос в икономиката. Два пленарни доклада: „Бъдещето на общата селскостопанска политика на Европейския съюз“ на Кристина Димитрова – експерт от Министерството на земеделието и храните, и „Проблемът за контрол на млечността при овцете в България“ на доц. Дойчо Димов от Аграрния университет в Пловдив бяха представени на конференцията. В работата по секции растениевъдство и животновъдство бяха изнесени 45 научни съобщения. Като съпътстваща проява, в партньорство с Тракийския университет и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, беше представено изложение на биволи, с дегустация на млечни биволски продукти.

Приемна на областния управител Димитър Александров в община Никола Козлево

Продължават изнесените приемни на областния управител Димитър Александров в общините от област Шумен. Следващата община, която той ще посети, е община Никола Козлево. Изнесената приемна там е насрочена за 03.10.2012 г./сряда/ от 10.00 ч. в сградата на общината. Областният управител ще бъде придружаван от Геновева Ганчева, ръководител на Областната служба за съвети в земеделието, и Мариан Ганчев-управител на Вик-Шумен. Жителите на Никола Козлево ще имат възможност да разговарят с тях и да потърсят съдействие за решаване на възникнали проблеми от различно естество.

215 нови работни места по регионалните програми за заетост през 2013 година

Осем регионални програми за заетост през 2013 година разгледа и одобри на свое заседание днес Постоянната комисия по заетостта в област Шумен под председателството на заместник-областния управител Ивайло Илиев. Комисията подкрепи подадените проекти, които да бъдат включени за финансиране в Националния план за действие по заетостта през следващата година и да бъдат предложени да утвърждаване от Министерството на труда и социалната политика. Ако програмите бъдат одобрени, за 215 безработни ще бъде осигурена заетост за шест месеца. Общата стойност на проектите е 497 502 лв., от които 467 102 лв. трябва да бъдат отпуснати от държавния бюджет. Програмите са разработени от общинските администрации на общините Шумен, Венец, Хитрино, Нови пазар, Каспичан, Велики Преслав, Върбица и Смядово. Проектите  са насочени към безработни над 50 години, младежи до 29 години, трайно безработни или безработни с ниска квалификация. Заложените дейности са благоустрояване, почистване и поддръжка на дворове, алеи и съоръжения, поддръжка на гробищни паркове, детски и социални заведения, както и дейности по опазване на обществения ред и охрана в населените места на общините.

В рамките на заседанието Пламен Начков, директор на Регионална служба по заетостта-Варна, представи пред членовете на комисията възможностите за кандидатстване по проекти, финансирани от Европейския социален фонд, насочени към преодоляване на младежката безработица.

Шумен чества 22 септември-Ден на независимостта на България

Областният управител Димитър Александров и заместник областните управители Ивайло Илиев и Красимир Попов участваха в празничното честване в Шумен на 22 септември- Деня на Деня на независимостта на България и на Международния ден на мира – 21 септември. На официалната церемония присъстваха и народните представители Ивайло Тошев, Ралица Тодорова и Димитър Дъбов, кметът Красимир Костов, заместник кметовете Живка Тонева и Иван Йонков. В ден като днешния всички трябва да сме дълбоко убедени, че независимостта е неприкосновена ценност – национална, политическа, държавна, чрез която можем да изразим пълноценно своята идентичност, заяви в словото си кметът на Шумен Красимир Костов. Днес, когато с преклонение се връщаме към събитията от тази дата, трябва да си дадем сметка, че нашата национална идея е успявала тогава, когато работим като истински български патриоти и равноправни европейци. Тогава, когато сме част от международната кауза за мир. Мирът не е само най-желаното нещо сред народите по света. Мирът е задължение. Няма народ, който да иска война, насилия, разрушения, конфликти, проливане на човешка кръв, каза още Красимир Костов.

В празничния концерт на площад Кристал участваха сборна формация от хор „Планинско ехо” и хор „Хан Аспарух” при НЧ „Напредък – 1869”, както и градският духов оркестър „Михаил Биков” при НЧ „Ст. Чилингиров – 1963”.

Пред сградата на Военния клуб в Шумен членовете на родолюбивия комитет „Крум Страшний“ представиха жива картина от събитията от 22 септември 1908 година. Шуменци станаха свидетели на провъзгласяването на Независима България и чуха текста на манифеста, с който официално е обявена независимостта на страната, който беше прочетен от  областния управител Димитър Александров.

Ремонтираха фасадата на сградата на бившата проектантска организация в Шумен

Частичен ремонт на административната сграда на улица „Съединение” 107 в Шумен/бившата Проектантска организация/ беше извършен през лятото със средства от държавния бюджет. Финансирането в размер на 15 000 лв. беше осигурено от Министерския съвет след искане от страна на областния управител Димитър Александров, който сигнализира за необходимостта от извършване на ремонт. С отпуснатите средства е сменена дограмата на прозорците на западната фасада на сградата. Извършен е и частичен ремонт на входното фоайе на първия етаж на сградата, което беше в лошо състояние.

Пететажната сграда е държавна собственост, която се стопанисва от различни държавни институции. В нея са настанени структури на шест ведомства.

Областният управител Димитър Александров посети община Смядово

Общественият транспорт до град Велики Преслав е един от най-сериозните проблеми за жителите на община Смядово, стана ясно днес по време на изнесената приемна на областния управител Димитър Александров в общината. Според хората има автобуси само сутрин и вечер и те срещат затруднения при пътуването си до Велики Преслав, а там се намират районните структури на дирекцията за социално подпомагане, данъчната служба и др. В разговор с областния управител Димитър Александров кметът на община Смядово Иванка Петрова съобщи, че в момента се обсъждат възможностите как този проблем да бъде разрешен. Обмисля се вариант общински автобус да пътува до Велики Преслав, като общинско предприятие ще извършва транспортната дейност, каза Петрова и уточни, че по този начин може да бъде решен въпроса и с нередовния транспорт до някои села на територията на общината.

В момента в община Смядово се изпълняват четири проекта с европейско финансиране на обща стойност 5 500 000 лв., каза още кметът на общината. Три от проектите са по Програмата за развитие на селските райони, а един-по ОП „Регионално развитие”. Ремонтират се градския площад, местното читалище, изгражда се подпорна стена на преминаваща през Смядово река, а четвъртият проект е за смяна на главния водопровод на селата Веселиново и Кълново.

С управителя на ВиК-Шумен Мариан Генчев, който също беше на посещение в Смядово, бяха обсъдени проблемите относно състоянието на водопроводната мрежа в общината, както и реализацията на проект за изграждане на пречиствателна станция и канализация в Смядово.

Областна администрация- Шумен се включи в кампанията за доброволно кръводаряване

Областният управител Димитър Александров и служители на администрацията дариха кръв във временния пункт, който беше разкрит днес в сградата на Областна администрация-Шумен. Александров, който беше сред първите кръводарители,  призова всички ние да проявим съпричастност и да помогнем на нуждаещите се. За осми път дарявам кръв и смятам, че винаги, когато имаме възможност, трябва да го правим, каза Димитър Александров.

На призива на областния управител за доброволно кръводаряване във връзка с обявения недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О днес се отзоваха 10 души, сред които служители на администрацията и граждани.  Седем от тях дариха кръв, а останалите бяха върнати по медицински причини.

Кампанията продължава и утре, когато служителите на ОД на МВР-Шумен  могат да дарят кръв от 8.30 до 12.00 ч. в сградата на РПУ-Шумен.

Всеки, който желае да дари кръв/независимо от кръвната група/, може да го направи в отделението по трансфузионна хематология в шуменската болница/до сградата на ТЕЛК/ всеки работен ден от 7.30 до 13.00 ч.

Областният управител Димитър Александров поздрави учениците от НУ „Илия Р. Блъсков” с началото на учебната година

Областният управител Димитър Александров беше гост на тържеството по случай откриването на новата учебна година в НУ “Илия Р. Блъсков” – Шумен. „Пожелавам на всички през новата учебна година, както много, много труд, така и много хубави преживявания! Нека тя ви донесе много знания и да бъде успешна за всички. Защото, скъпи деца, днешните ваши успехи са успехи на нашето общество утре!“, каза в приветствието си Димитър Александров.

В днешния празничен ден заместник областният управител Ивайло Илиев беше гост на тържествата за началото на учебната година в училището в Каспичан, а заместник-областният управител Красимир Попов присъства на церемонията по откриване на учебната година във Второ основно училище „Д-р Петър Берон”-Шумен.

Областният управител Димитър Александров с апел за доброволно кръводаряване

Областният управител Димитър Александров призовава жителите на област Шумен да се включат в организираната кръводарителска кампания във връзка с обявения недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О. Всеки, който желае да дари кръв/независимо от кръвната група/, може да го направи на следните места:

1. МБАЛ-Шумен, отделение по трансфузионна хематология/до сградата на ТЕЛК/

  • всеки работен ден от 7.30 до 13.00 ч.

 

2. МБАЛ-Шумен, отделение по трансфузионна хематология/до сградата на ТЕЛК/

  • извънредно в неделя /16.09.2012 г/. от 9.00 до 12.00 ч.

 

3. Областна администрация-Шумен, зала 2

  • понеделник /17.09.2012 г./  от 11.00 до 13.00 ч.

 

Във вторник /18.09.2012 г./ служителите на ОД на МВР-Шумен  могат да дарят кръв от 8.30 до 12.00 ч. в сградата на РПУ-Шумен. Кръводарителската кампания е подкрепена и от доброволци от БЧК-Шумен.

 

За контакти с МБАЛ-Шумен телефонът е 054 800 924.

 

Почистени са три речни корита извън урбанизираните територии в област Шумен

Три речни корита извън границите на урбанизираните територии в област Шумен са почистени през това лято със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Финансирането беше получено след искане от страна на областния управител Димитър Александров за отпускане на средства за подобряване състоянието и проводимостта на речните корита, след като проверка, разпоредена през месец февруари от областния управител, констатира необходимостта от извършване на редица превантивни дейности. Почистени бяха коритото на река Троишко дере в участъка между селата Хан Крум и Троица, коритото на река Стражка в района на пътя Шумен-Русе/седми километър/ и коритото на река Камчия в участъка между моста на главен път Шумен-Върбица до моста на входа на град Велики Преслав. В тези райони коритата не са били почиствани от години и образувалите се наносни отлагания и буйна растителност са реална предпоставка за преливане на реките и заливане на пътни съоръжения и земеделска земя при обилни валежи. Добитият дървен материал от почистените корита беше предоставен безвъзмездно на общините Велики Преслав и Шумен.

Извършените дейности са на стойност 36 225 лв, като са почистени храсти, дървета и наноси в участък с обща дължина над 2 400 метра.