октомври, 2012

Заместник областният управител Красимир Попов даде старт на рехабилитацията на пътя Венец-Борци-Ясенково

 

Стартира рехабилитацията на 10.6 км от пътя Венец-Борци-Ясенково,  финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. – Лот 32.Символичната първа копка направиха заместник-областният управител Красимир Попов и началникът на отдел “Координация по изпълнение на договори, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие” в Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ангел Ангелов.

Пътят ще стане, пътят ще бъде хубав. Той би допринесъл за един по-добър живот на хората от трите села”, каза в приветствието си Красимир Попов пред събралите се жители на Венец. Инж. Ангелов подчерта, че трасето е важно за малките населени места, жителите на които ще имат лесен достъп до общинския център Венец и до областния център Шумен. Виждате, че Агенция “Пътна инфраструктура” полага усилия не само за магистрали и скоростни пътища, а и за отсечки от третокласната мрежа, които спомагат за развитието на по-малките населени места”, заяви Ангелов. Той съобщи още, че през следващия програмен период агенцията си е поставила като приоритет ремонта на още 54 километра от второкласната и третокласната пътна мрежа в област Шумен- отсечките Тодор Икономово – Хърсово – Нови пазар и Велики Преслав – Търговище.

Стойността на проекта е 5 626 044.88 лв с ДДС. Съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие/ЕФРР/ е 4 782 138.15 лв. с ДДС. Изпълнител на строително-монтажните работи е Обединение „Барс АД и Пътинженеринг 00Д 2012”. Надзорът се осъществява от „Трафикконсулт БГ” ЕООД. Договорът за строителство е на стойност 5 237 736. 876 лева с ДДС, а за строителния надзор –174 000 лева с ДДС.

Институции и общини в област Шумен в готовност за работа при усложнена зимна обстановка

Готовност за работа при усложнена зимна обстановка на територията на област Шумен декларираха представителите на държавните институции и общините на заседание днес на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи, на което беше направен анализ на подготовката им за справяне с тежки ситуации през зимния период. Според директора на Областно пътно управление-Шумен Димитър Ковачев агенция „Пътна инфраструктура”/АПИ/ има четиригодишен подписан договор с два консорциума за поддържане на участъка от 29 км. от автомагистрала „Хемус“ на територията на област Шумен и републиканската пътна мрежа, която е над 667 км. През лятото са извършени ръчни и машинни кърпежи по пътищата, възстановени са предпазните мрежи, отстранена е растителността встрани от пътя, каза Димитър Ковачев.По думите му разполагат с достатъчно количества инертни материали, сол и луга. За почистване на пътищата ще работят 109 бр. машини, като от 15 ноември започват зимните дежурства на работещите в Областно пътно управление. Фирми, които имат сключен договор с АПИ за почистване на републикански пътища, нямат право да работят по договор с общините за почистване на общински пътища, каза още Димитър Ковачев. Той поясни, че това може да стане само с разрешение на управителния съвет на АПИ и предстоят срещи, за да се изясни ситуацията в област Шумен.

От доклада на началника на сектор „Пътна полиция“-Шумен Радослав Георгиев стана ясно, че проверка в края на миналия месец е констатирала, че 80% от общините в региона нямат сключени договори за зимно поддържане на общинската пътна мрежа. Проблем според него за общините може да създаде и техниката на почистващите фирми, защото повечето от тях не разполагат с необходимите машини или те са в лошо състояние. Кметовете съобщиха, че в момента в повечето общини се провеждат процедури за избор на почистваща фирма или предстои подписването да договорите за тази дейност, като проблем остават дължими суми към фирми за работата през миналия сезон.Те докладваха още, че са осигурени места за настаняване на бедстващи и нуждаещи се хора при евентуална усложнена обстановка.

Всички потенциално опасни язовири в област Шумен са в добро състояние. Те са пълни на 50% от обема си и има възможност да поемат без усложнения снеготопенето и настъпването на пролетта, стана ясно още на заседанието.Четири от  неопасните водоеми са в лошо състояние, като специалистите препоръчват язовира край с. Менгишево да бъде изваден от експлоатация, поради лошото състояние на язовирната стена.

Готовност за справяне с тежки ситуации през зимата декларираха още Регионалната здравна инспекция, Центъра за спешна медицинска помощ, екипите на Областната дирекция на МВР разполагат с необходимата техника и е създадена организация за работа при усложняване на обстановката в региона.

Областният управител Димитър Александров и кметът Иванка Петрова откриха Дневен център за стари хора в Смядово

Дневен център за стари хора официално беше открит днес в Смядово. Лентата прерязаха областният управител Димитър Александров и кметът на общината Иванка Петрова. На церемонията присъстваха още заместник областният управител Ивайло Илиев и представители на дирекция „Социално подпомагане”-Велики Преслав. Водосвет отслужи отец Атанасий, който благослови начинанието и пожела здраве и благополучие на всички.

„Радвам се, че успяхме да осигурим финансиране и ще можем да развиваме още една социална услуга, каквато няма на територията на община Смядово”, каза при откриването Иванка Петрова. В продължение на една година центърът е работил по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и след неговото завършване тази социална услуга ще получава финансиране като държавно делегирана дейност. Капацитетът на центъра от 20 души вече е запълнен, като при необходимост общината ще кандидатства пред Министерството на труда и социалната политика за неговото увеличаване, обясни кметът Иванка Петрова, която се ангажира и за допълнително финансиране от общинския бюджет за ремонт на базата.

В центъра ще се предоставят различни услуги, съобразени с потребностите на  възрастните хора от организиране на свободното време, взаимопомощ и социална интеграция.

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителството на пътни отсечки в област Шумен

Министър-председателят Бойко Борисов провери хода на строителните и ремонтни работи на пътищата Шумен-Силистра, Шумен –Русе и изграждането на отсечката от автомагистрала „Хемус” Шумен-Белокопитово. При посещението си в региона той беше придружаван от министъра на регионалното раазвитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра на културата Вежди Рашидов, председателя на УС на агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, от областния управител Димитър Александров и неговите заместници Ивайло Илиев и Красимир Попов, народния представител Ралица Тодорова.

Отсечката от автомагистралата, която е с обща дължина  от 7,8 км., на стойност  45 546 930 лв. с ДДС, трябва да бъде готова до месец май следващата година. Причина за забавянето на строителните работи са откритите археологически находки.„Ако не бяха археологическите проучвания, днес щях да обявя, че откриваме магистралата”, заяви премиерът Борисов. ”Преведени са 70% аванс от новия 1 млн. лв., който е отпуснат за археологически разкопки, и заедно с останалите суми от предишни договори, преведени за археология за отсечката, сумата възлиза на 1,4 млн. лв. Смятам, че трябва да се справите”, уточни министър Павлова. Премиерът  изрази очакването си до месец и половина археолозите да освободят трасето за строителство.

Бойко Борисов и министрите инспектираха и строителните дейности по пътя Русе-Шумен. “Парите отделени за този път са над 50 млн. лв. от държавния бюджет”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.  “Работата по трилентовия път Русе-Шумен върви едновременно и в двете посоки. За да спестим милиони левове по отчуждаването на имоти  в този случай използвахме банкетите и канавките. Пътят ще е готов през месец май 2013 г. Така ще направим добра и удобна връзка между големите ни градове и черноморската столица на страната – Варна. Ние всеки ден показваме на българите какво строим. И съграденото от нас ще остане за бъдещите поколения”, каза премиерът. Също през месец май следващата година трябва да приключи и работата по Лот 5 по програма „Транзитни пътища V” Път І-7 Силистра – Шумен, който е с обща дължина приблизително  107 км. Обектът се съфинансира от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет. Стойността на проекта е 21 672 895 евро без ДДС.

Областният управител Димитър Александров поздрави участниците в Десетия национален форум на специалистите по здравни грижи в Шумен

Областният управител Димитър Александров беше сред официалните гости при откриването на Десетия национален форум на специалистите по здрави грижи, който се провежда в Шумен. „Днес медицинските специалисти отговарят на изискванията на обществото и те със своя професионализъм, компетентност и желание съхраняват традициите в науката и практиката, което ги поставя на достойно място сред европейските медицински практики“, каза главната сестра на шуменската болница Мария Симеонова, която откри форума.„Уверявам ви, че като областен управител и като представител на изпълнителната власт имам изключителното удоволствие да присъствам на вашия форум и имам възможност да ви поздравя като представители на една твърде важна обществено значима професия“, заяви в приветствието си областният управител Димитър Александров.

Темата на форума тази година е  Добри практики в здравните грижи – традиции и международен опит“, като работата му ще протече в три секции: „Специализирани здравни грижи“, „Училищно и детско здравеопазване“ и „Вария“.

Областният управител Димитър Александров присъства на честването на 10-годишнината от създаването на военно формирование 54060

Областният управител Димитър Александров беше гост на тържественото честване в Шумен на 10-годишнината от създаването на военно формирование 54060.  Военната структура с командир подполковник Веселин Христов е наследник на славния 7-ми Преславски пехотен полк, който е създаден с указ на княз Фердинанд от 12 октомври 1884г. Полкът е участвал във всички войни, водени от страната ни за национално обединение и независимост.”Приветствам ви за безупречното изпълнение на поставените задачи и изказвам искрената си благодарност към всички офицери, сержанти и войници за това, че въпреки трудностите, изпълнявате с достойнство и чест своя дълг на защитници на Родината.Поздравявам ви за проявените воля и твърдост при преодоляването на изпитанията на воинското ежедневие, каза в приветствието си областният управител Димитър Александров, който пожела на военнослужащите здраве, лично щастие и професионална удовлетвореност. В словото си командирът подп. Христов проследи успехите на формированието, участвало успешно в редица национални и международни военни учения, както и в спасителни акции на граждански обекти по време на природни бедствия. За постигнати високи успехи в учебната и бойната дейност бяха наградени отличили се в службата военослужещи.

Областният управител Димитър Александров посети община Хитрино

Местната власт да бъде активна с предложения при определяне на приоритетите през следващия програмен период 2014-2020 година призова областният управител Димитър Александров при посещението днес си в община Хитрино. В рамките на изнесената си приемна днес в общината той разговаря с кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, председателя на общинския съвет Мустафа Ахмед и кметове на селата от общината. „Важно е да бъдат посочени приоритетите, по които ще се работи през следващите години и да бъдат заложени промени в условията и критериите за отпускане на пари по европейските програми, което би позволило да се избегнат някои неточности, които има на този етап, каза Димитър Александров. Според кмета на Хитрино Нуридин Исмаил общините трябва да получат повече възможности за кандидатстване за финансиране с европейски средства, като по този начин могат да бъдат решени важни проблеми за регионите, каквито са пътната и водната инфраструктура.

На срещата присъства и управителят на ВиК-Шумен Мариан Ганчев, който съобщи, че дружеството ще инвестира значителни средства за подобряване състоянието на водопроводната мрежа в този район. Работи се и по подобряване на системата, по която ще се въстановяват разбитите улици след отстраняване на аварии.

Геновева Генчева, ръководител на Областната служба за съвети в земеделието, представи пред кметовете възможностите за подпомагане на земеделски производители по мярка 141, „Подпомагане на полупазани стопансва в процес на преструктуриране” по Програмата за раазвитие на селските райони. За европейски средства могат да кандидатстват физически лица, които отговарят на средните условия: да са до 60 годишна възраст, да са регистририрани като земеделски производители, да отглеждат най-малко два вида земеделски култури или поне един вид земеделска култура и един вид животни; да извършват земеделска дейност в стопанство с икономически размер между 1,00 и 4,00 икономически еди­ници включително, да обработват земи с размер не по-малко от 10 декара или 5 декара за трайни насаждения или лозя, да са собственици или наематели /арендатори на земята, като договорът за аренда или наем трябва да е с мини­мален срок от 6 години. Финансовата помощ по тази мярка е в размер на 7500 евро, които се изпращат по 1500 евро годишно за 5 годишен период.

При посещението си днес в Хитрино областният управител Димитър Александров присъства на официална церемония, с която беше открита  паметна плоча на загиналите 9 души от общината във Втората световна война. Паметникът е изграден по идея на инициативен комитет с председател Васил Кръстев с подкрепата на общината.

Министър Томислав Дончев участва в дискусия на тема „Европейските фондове-възможност за развитие на регионите и бизнеса в България” в Смядово

Среща–дискусия с министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и представители на Управляващите органи по Оперативните програми на тема: „Европейските фондове – възможност за развитие на регионите и бизнеса в България” се проведе в Смядово. На срещата присъстваха областният управител Димитър Александров, народният представител Ралица Тодорова, по чиято инициатива се състоя форума, кметовете на общините Смядово, Велики Преслав, Каспичан, Нови пазар, Каолиново, общински съветници, представители на бизнеса, граждани. 60% от всички публични инвестиции в страната през последните години са направени с европейски пари, заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. По думите му тази година са договорени 92% от заложените средства, като към момента изплатените пари по европейски програми са 4 милиарда и 300 милиона лева. 154 оперативни програми в различни държави от Европейския съюз са спрени заради установени нарушения. България е страна, в която няма нито една спряна програма за усвояване на европейски средства, каза Томислав Дончев.От 2014 година, когато стартира вторият програмен период, ситуацията ще бъде съвсем различна. В момента вървят важни процеси и хората трябва да обръщат внимание на това, изготвят се интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, апелира министър Дончев.“Хората трябва да знаят, че каквото има в тези планове за големите градове, това ще бъде финансирано през следващия програмен период. Гражданите сега трябва да питат, да правят справки, да се интересуват какво ще бъде бъдещето на града, на квартала, какви инвестиции ще се правят, с какъв профил и с какво предназначение, ще минава ли път, ще се инвестира ли в многофамилни сгради. Важни неща ще се случват и те не бива да остават встрани от вниманието на хората”, уточни министърът на управление на средствата от Европейския съюз.

Заместник областният управител Красимир Попов присъства на откриването на Семейно-консултативен център във Велики Преслав

Семейно-консултативен център за деца и родители днес беше официално открит във Велики Преслав. Това е третият такъв обект, първите два центъра по проект “Семейство за всяко дете” вече работят в Шумен и Нови пазар. Новооткритият център ще работи благодарение на даренията, набрани по време на  благотворителното предаване „Великолепната шесторка” 2, излъчено по bTV, съвместно с УНИЦЕФ. Освен това той ще разполага с изнесена група в село Върбица. На тържествената церемония присъстваха заместник областният управител Красимир Попов, представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, зам.-председателят на Държавна агенция за закрила на детето Даринка Янкова, съветникът на Президента по социална политика Деяна Костадинова, кметът на община Велики Преслав Александър Горчев, Милена Харизанова, директор Социални услуги в УНИЦЕФ България, и други партньори на УНИЦЕФ в реализирането на проект „Семейство за всяко дете“.

Две години след старта на благотворителното шоу, реализирано съвместно с УНИЦЕФ, броят на настанените деца в Дома за медико-социални грижи в Шумен (ДМСГД) е намалял от 107 на 26 към началото на септември 2012 г. Общо 105 деца са напуснали дома и са намерили семейство за 2 години. Благодарение пък на работата по превенция изоставянето  на деца значително е намалял броят на новопостъпилите – 34 за периода.

Редовно заседание на Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район

На 04.10.2012 г. в Зала 2 на Областна администрация Шумен се проведе редовно заседание на Регионалния координационен комитет (РКК) към Регионалния съвет за развитие (РСР) в Североизточен район (СИР), свикано и ръководено от г-н Димитър Александров – областен  управител на Област Шумен и Председател на Регионалния координационен комитет за периода 01.06.2012 г. – 31.12.2012 г.

На заседанието, с право да гласуват и вземат решения, присъстваха 13 членове на Регионалния координационен комитет – областните управители на областите от Североизточен район, представители на Управляващите органи /УО/ на Оперативните програми /ОП/ и на Централното координационно звено,  представители на РСР СИР в Комитетите за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка и Оперативните програми.

Представителите на Управляващите органи на Оперативните програми в РКК към РСР СИР запознаха присъстващите с актуална информация относно напредъка в изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на Североизточен район към 30.09.2012 г.

Секретариатът на РСР СИР представи обобщена информация, относно проведените заседания на Комитетите за наблюдение на Оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, за периода след последното заседание на РКК, предоставена от  представителите на РСР СИР в тези  колективни мониторингови  органи.

Представителят на Централното координационно звено в РКК към РСР СИР информира членовете на комитета относно етапа на разработване на Договора за партньорство на Република България и на оперативните програми  за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от ЕФ за програмния период 2014-2020 г. Подчертано  бе, че средствата от Европейските фондове през програмния период 2014-2020 г. ще бъдат предоставяни за определени приоритети – засилване на научно-изследователската дейност, технологично развитие и иновации, подобряване  качеството на информационни и комуникационни технологии и достъпа за тяхното използване, повишаване конкурентоспособността на МСП и на селскостопанския сектор (за ЕЗФРСР), както и на сектора на рибарство и аквакултури (за ЕФМДР), преминаване към нисковъглеродна икономика във всички сектори, насърчаване адаптацията към изменението на климата и превенцията и управлението на риска, опазване на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност, насърчаване на устойчивия транспорт и премахване на участъците с недостатъчен капацитет във всички ключови мрежови инфраструктури, насърчаване на заетостта и подкрепа за мобилността на работната сила, насърчаване на социалното приобщаване и борбата с бедността, инвестиции в образованието, уменията и ученето през целия живот, повишаване на институционалния капацитет за постигане на ефективна публична администрация.