декември, 2012

Празник на военно формирование 34200-Шумен

120-тата годишнина от основаването на военно формирование 34200-Шумен,  наследник и продължител на славната Четвърта пехотна Преславска дивизия, беше тържествено чествана в Шумен. Гости на празника бяха областният управител Димитър Александров и заместник областните управители Ивайло Илиев и Красимир Попов. Пред вас винаги са стояли трудни и отговорни задачи, които вие изпълнявате с чест и достойнство в името на Родината. Въпреки трудностите, с всеотдайност, воля и твърдост, преодолявате изпитанията на воинското ежедневие, за което ви поздравявам, каза в приветствието си областният управител, който пожела на всички офицери, сержанти и войници здраве и професионална удовлетвореност. В словото си командирът на формированието полк. Митко Йоцов отбеляза, че то изминава  дълъг и сложен път на развитие, претърпява множество промени и реорганизации, но и до днес продължава да носи достойно славното си име. Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов с награди бяха отличени 8 офицери.

В Шумен разкриват филиал на Медицински университет –Варна

Медицински университет-Варна ще разкрие в Шумен филиал за обучение на медицински сестри и акушерки, съобщи пред журналисти областният управител Димитър Александров. Филиалът ще се помещава в четириетажно крило на Дома за медико-социални грижи за деца, като предстои да бъде отправено искане до Министерството на здравеопазването базата да стане собственост на Медицинския университет. Осигурени са и средства за ремонт на сградата, каза още Димитър Александров. В момента се подготвят документите за акредитация. Според предварителните планове от есента на 2013 година в Шумен ще се обучават специалисти по здравни грижи, акушерки, като се обсъжда и разкриването на специалност “Медицинска козметика”.

Областният управител Димитър Александров представи досегашната работа по реализацията на тази идея на среща днес с кмета на общината Красимир Костов, председателя на общинския съвет проф. Георги Колев и доц. Соня Тончева от МУ-Варна.

 

Отмениха бедственото положение в област Шумен

Областният управител Димитър Александров отменя бедственото положение на територията на област Шумен, считано от 12.00 ч. днес. На заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи стана ясно, че обстановката в региона се нормализира.„Считам, че ситуацията е овладяна и ограничителните мерки изиграха своята роля”, каза областният управител Димитър Александров. Началникът на ОУ «Пожарна безопасност и защита на населението» към ОДМВР комисар Иван Иванов съобщи, че от 20.00 ч. снощи няма сигнали за бедстващи хора и в момента екипите съдействат на различни институции за възстановяване на нормалния режим на работа. Без ток е само село Царев брод, но се работи по аварията, няма населени места без вода. Осигурено е и достатъчно количество хляб. По данни на директора на ОД на МВР старши комисар Любомир Христов от 11.15 ч. днес са отворени пътищата по основните направления за София и Варна, пропускат и товарните автомобили. Регистрирано е само едно ПТП с материални щети. Според Лили Велева, ръководител на ХМО-Шумен, не се очаква усложняване на метеорологичната обстановка, през празничните дни минималните температури ще се повишат до минус 6, минус 1 градуса.

Област Шумен остава в бедствено положение

Бедственото положение на територията на област Шумен ще бъде удължено с 24 часа и остава в сила до 21.00 ч. на 21 декември. Решението беше взето на заседание днес на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи, свикано от областния управител Димитър Алексанров. Обстановката в региона остава тежка, стана ясно от докладите на ръководителите на всички институции и ведомства. Всички пътища първи, втори и трети клас са затворени, каза директорът на Областно пътно управление Димитър Ковачев. По думите му 50 машини работят за почистване на републиканските  пътища, но силен вятър и снегонавявания затрудняват почистването. Снежната покривка в община Шумен е над 60 см, в община Каолиново достига до 150 см, на места преспите са 3-4 метра. 11 населени места са без ток, няма проблеми с водоснабдяването. В момента спасителни екипи работят да пробият преспите до Никола Козлево, за да бъде извозена родилка, каза комисар Иван Иванов, началник на ОУ «Пожарна безопасност и защита на населението» към ОДМВР. Според него в момента няма бедстващи хора в региона, през последното денонощие екипите му са реагирали на 33 сигнала. Спасени са младежи, тръгнали пеша по пътя Шумен-Разград, както и хора, пътували за село Косово. Приоритетно се работи за осигуряване доставките на стоки от първа необходимост. Изпратено е искане до Министерството на отбраната военните да се включат с тежка техника в спасителните операции. По информация на РИО-Шумен във всички училища на територията на област Шумен няма да има учебни занятия на 20 и 21 декември.

Според Лили Велева, ръководител на ХМО-Шумен, почти два пъти повече от месечната норма са падналите валежи през последното денонощие. До края на деня вятърът ще отслабне, утре температурите ще се понижат до минус 10, минус 15 градуса.

 

Бедствено положение в област Шумен

Бедствено положение на територията на област Шумен обяви областният управител Димитър Александров за срок от 24 часа, считано от 21.00 ч. на 19 декември.

Поради усложнената метеорологична и пътна обстановка на територията на цялата област Шумен, в 20.30 часа тази вечер областният управител свика извънредно заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи. Докладва се, че поради ураганните ветрове, силния снеговалеж и снегонавявания през последното денонощие, значително е ограничена видимостта и проходимостта в по-голямата част от пътищата на територията на областта. С оглед на това сериозно е затруднено движението по републиканските и общински пътища в областта. Има множество сигнали за закъсали МПС и бедстващи хора.На много места снегонавяванията са образували големи преспи. Метеорологичната прогноза е без подобрение в атмосферните условия през следващите 24 часа. Ограничено е движението на моторни превозни средства по основни пътни артерии и връзки, което затруднява снабдяването на населението със стоки от първа необходимост (основно хляб). Преустановени са учебните занятия в някои от общините на територията на областта.

Предвид тежката ситуация и с цел да се ограничат кризисни и животозастрашаващи ситуации, да се ангажира цялата налична техника и човешки ресурси за овладяване на тежката обстановка, подпомагане на населението и минимизиране на щетите,  на основание чл. 32, ал.1 от Закона за администрацията и чл. 50, ал. 1 от Закона за защита при бедствия със своя заповед областният управител обяви бедствено положение на територията на област Шумен. Забранява се влизането, пребиваването и движението на МПС на територията на цялата област Шумен. Приоритетно да се снабдяват детските, социални, лечебни и здравни заведения и спасителните екипи. Прилагането на предприетите мерки се възлага на Областна дирекция на МВР – гр. Шумен.

Заседава Областният щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи

Обстановката в област Шумен е сложна, стана ясно на спешно заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи, свикано от областния управител Димитър Александров. По информация на директора на Областно  пътно управление Димитър Ковачев към момента са въведени следните ограничения- по път I-2 от Шумен до Разград и път I-4 от Шумен до Търговище товарните автомобили да се движат задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета, през Ришки проход всички автомобили да се движат задължително с вериги. Затворена за технологично почистване е отсечката между селата Войвода и Златна нива.  По искане на ОПУ-Варна е затворен път I-2 от Нови пазар за Варна. Началникът на ОУ «Пожарна безопасност и защита на населението» към ОДМВР комисар Иван Иванов съобщи, че екипите са реагирали на 27 сигнала, превозени са 3-ма хемодиализно болни. По данни от 15.00 ч. без електричество са 25 населени места, като осем екипа работят за отстраняването на авариите. По данни на директора на ОД на МВР старши комисар Любомир Христов са изградени 3 КПП –до Смядово, Ивански и до бензиностанция Шел посока Търговище и Разград. Станали са до момента 15 ПТП с материални щети. Кметът на община Шумен Красимир Костов съобщи, че в града основните пътни артерии са проходими.

Решено беше утре- 20 декември, учебни занятия да няма в средищните училища на територията на областта, като за това кметовете на общините трябва да изпратят искания до РИО-Шумен. Също така се забранява движението на товарни автомобили на територията на цялата област, а извън града всички автомобили трябва задължително да се движат с вериги. От полицията препоръчват на водачите да не предприемат пътувания, ако не е наложително.

Утре в 8.00 ч. в Областна администрация е насрочено ново заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Приета беше Областна стратегия за интегриране на ромите в област Шумен

Областна стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 година утвърди Областният съвет за сътрудничество по ентическите и интеграционните въпроси под председателството на заместник-областния управител Красимир Попов. На заседанието беше подчертано, че важна роля в реализацията на областната стратегия за интеграция на ромите ще играят общините, които съвместно с представители на ромските неправителствени организации по места ще подготвят общински стратегии. До края на януари 2013 г. документите трябва да бъдат приети от общинските съвети. Освен това, общините ще изработят и планове за действие с период 2012 г.-2014 г., които ще съдържат анализ на състоянието на ромската общност в съответната община и конкретни мерки за интеграция. По данни на Териториалното статистическо бюро от последното преброяване през 2011 г., като роми в област Шумен се самоопределят 8,2 % от населението. Това са 13 847 души. Делът на ромите висшисти е едва 0.4 %. При ромското население на възраст от 7 до 19 години, 1.6 % от лицата никога не са посещавали училище. При ромите в следващата възрастова група (от 20 до 29 години) 14.9 на сто са със средно и висше образование.

Работата по проект „Семейство за всяко дете” в област Шумен продължава и през 2013 година

Център за майчино и детско здраве ще бъде открит през следващата година в Шумен в рамките на проекта „Семейство за всяко дете“. Това стана ясно на заседание на Областната консултативна група за реализацията на дейностите на проекта. Пакетите с услуги ще бъдат три. Универсалният пакет ще бъде насочен към нуждите на здравно осигурените бременни жени и здравите деца, при които отсъстват здравно-социални и други рискови фактори за здравето и развитието на детето. Той предвижда минимален брой домашни посещения в периода на бременността и периода до навършване на три години на детето. Допълнителният пакет и екстра пакетът ще се прилагат при бременни и деца с повишен медико-социален риск. Те включват интензивни домашни посещения с по-широк обхват и вид на здравните дейности. Прилагането на единия или другия пакет зависи от степента на риск при потребностите на самите семейства, като работата с рисковите семейства ще бъде основен приоритет в дейността на Центъра за майчино и детско здраве. Центърът ще бъде разкрит в началото на 2013 г. като звено в Медицинския център към многопрофилната болница в Шумен. Екипът ще се състои от ръководител, 17 медицински сестри, социален работник и технически сътрудник. Всички специалисти ще преминат през обучение, което ще ги запознае със спецификите на дейността, работата с общностите и със семейства в повишен риск.Проектът, финансиран от УНИЦЕФ, ще продължи до 2014 г. Предварителните финансови разчети възлизат на 650 000 лева. След това центърът ще функционира като държавно делегирана дейност.

На заседанието днес бе представен и вторият междинен отчет по проект „Семейство за всяко дете“ от Майя Грозданова – ръководител на проекта. Според данните, през последните две години 121 деца са изведени от Дома за медико-социални грижи в Шумен. 68 от тях са настанени в приемни семейства, 31 са осиновени, 21 деца са върнати в родните им домове, а 3 момичета и момчета са настанени в семействата на близки и роднини.

Заседание на Постоянната консултативна комисия по туризъм в област Шумен

Постоянната консултативна комисия по туризъм към Областния съвет за регионално развитие заседава днес под председателството на заместник-областния управител Ивайло Илиев. 2012 година беше кризисна не само за икономиката, но беше изключително тежка година и по отношение на туризма, каза директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Георги Майсторски.Според него сред причините за по-доброто развитие на НИАР „Плиска“ са липсата на указателни пътни табели, лошото състояние на пътя от град Плиска до старините, липсата на рекламни материали, липсващата инфраструктура около Голямата базилика. Като предимства той посочи реализирания проект за осигуряване на удобен достъп за инвалиди, новия външен лапидарий, залата за мултимедийни и временни изложби, подобрената алейна инфраструктура и места за отдих. По отношение на НИАР „Мадара“ като проблеми бяха посочени отново липсващите  указателни пътни табели, както и различната собственост на територията на резервата,   неатрактивният вид на района около входа на резервата и движението на товарни автомобили, създаващи проблеми с безопасността в пешеходната зона.Необходимо е да се реновира археологическата база, да се провеждат народни събори и концерти в НИАР „Мадара“ и да се изгради атрактивно детско селище, каза още Георги Майсторски. Проблемите на Шуменската крепост“ са малката експозиция, трудната поддръжка на осветлението и озеленяването, липсата на алтернативна сграда за фондохранилище и на електроснабдяване и санитарни помещения.Директорът на музея във Велики Преслав Пламен Славов постави идентични проблеми, като изрази надеждата си повече посетители и туристи да дойдат в града през 2013 година, когато ще се отбележат 1120 години от основаването на Велики Преслав.Според статистиката до края на ноември тази година през културно-историческите обекти в структурата на РИМ са преминали около 90 000 туристи, от тях 15 578 чужденци. Най-посещаваният обект е НИАР „Мадара“ с общо посещения от 32 790 българи и 8610 чужденци.На заседанието комисията реши да бъде създадено сдружение от типа на регионална туристическа камара, която да реализира идеите за развитието на този бранш в област Шумен. Заместник областният управител Ивайло Илиев предложи да се организира конкурс за изработка на реклама за туристическия продукт. Неговите очаквания са насочени предимно към студентите от специалността „Туризъм“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, които могат да се включат с нестандартни идеи.

367 работни места по програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” се разкриват в област Шумен

17 проекта за разкриване на 367 работни места по националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” се предвижда да бъдат реализирани в област Шумен през 2013 година. Проектите са представени в дирекция „Регионална служба по заетостта”- Варна и днес бяха подкрепени от Постоянната комисия по заетостта в област Шумен, председателствана от заместник-областния управител Ивайло Илиев.Четири от подадените проекти са за изпълнение на дейности от основното промишлено производство и производство на строителна продукция, а останалите са за изпълнение на общополезни дейности, като приоритетните дейности са основно почистване на речни корита, каза Людмила Христова, ръководител сектор  „Програми и мерки” в Регионалната служба по заетостта-Варна. Общинските администрации участват с 10 проекта за 290 работни места, от които община Велики Преслав участва с проект на Общинско предприятие „Трудова заетост” за 4 работни места. Наетите лица ще извършват дейности по текуща поддръжка и почистване на улици, премахване на нерегламентирани сметища, строително-ремонтни работи на общински и обществени сгради и съоръжения, ремонт на тротоарни настилки и др.  Две сдружения с нестопанска цел са подали 2 проекта за 23 работни места за подпомагане работата с ромската общност. Училище „Цанко Церковски”- Н. Козлево участва с проект за 8 работни места за поддръжка на училищната сграда. Работодателите без държавно и общинско участие са подали 4 проекта за 46 работни места в дейности в основното промишлено производство и производство на строителна продукция.

906 565 лв. са средствата, които са отпуснати за област Шумен и те ще бъдат усвоени с реализацията на проектите, каза заместник-областният управител Ивайло Илиев, който изрази удовлетворението си от активната работа на всички общини и организации, чрез която ще бъде осигурена заетост на много безработни лица в нашия регион. За сравнение Ивайло Илиев посочи данни, според които по тази програма в област Добрич ще бъдат усвоени 191 000 лв., а в област Варна- 238 000 лв.

Директорът на Регионална служба по заетостта- Варна Пламен Начков съобщи, че с решение на Агенцията по заетостта в област Шумен се предвижда да бъдат разкрити 176 нови работни места за аварийно-спасителни дейности. Безработните ще бъдат назначени на работа от общините, като в следващите седем дни трябва да бъде извършен подбор на хората, които ще работят до края на месец март следващата година. За община Каолиново отпуснатите бройки са 30, Нови пазар- -20, Каспичан-26, Никола Козлево-10,Велики Преслав-25,Върбица-30,Смядово-15 и Венец-20. Средствата са от националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”, като се очаква за трите области-Шумен, Варна и Добрич през следващата година още 300-400 работни места да бъдат разкрити за тази дейност, каза още Пламен Начков.