юли, 2013

Бедствено положение в село Кълново заради липсата на вода

Четвърти ден село Кълново е без вода и дружество „ВиК“ не работи по отстраняване на проблема. За това алармира днес кметът на община Смядово Иванка Петрова на среща с областния управител Венцислав Венков, на която  присъстваха заместник-кметът на Смядово Иван Кюркчиев и Иван Кънчев, жител на село Кълново.
„В разговор с мен управителят на „ВиК“ Мариан Ганчев заяви, че се работи, но до момента нищо на практика не се прави, за да се пусне в действие помпената станция“, каза кметът на Смядово Иванка Петрова. В нощта срещу неделя крадци са разбили трафопоста, който захранва помпената станция и оттогава в селото няма вода. За покриване на неотложни нужди на хората вчера община Смядово е раздала по 10 литра вода на всяка къща в селото.

Хората са готови на всякакви действия, ситуацията е изключително напрегната, каза Иван Кънчев, според който живеещите в селото около 160 човека искат да предприемат и крайни мерки като блокиране на пътища. Искане за протестни действия от страна на жителите на Кълново е  било депозирано в община Смядово.

Кметът Иванка Петрова информира областния управител Венцислав Венков, че частна фирма от Смядово разполага с трансформатор и собственикът е готов да го предостави, за да заработи трафопоста, захранващ помпената станция. „Исках да информирам за това управителя на „ВиК“, за да намерим решение на проблема, но той ми затвори телефона, каза Иванка Петрова, според която това е безотговорно и целенасочено. Решено беше кметът на Смядово да обяви бедствено положение в село Кълново, което по силата на Закона за защита при бедствия ще позволи на общината да  предприеме действия, чрез които ще се извърши ремонт на съоръжението.

По-късно днес кметът на Смядово издаде заповед, с която обяви бедствено положение в село Кълново, считано от 12.00 ч. на 31.07.2013 г., за което уведоми областния управител, министъра на вътрешните работи, директора на РЗИ-Шумен и началника на ОУПБЗН-Велики Преслав. Наложително е въвеждането на извънредни и алтернативни мерки за преодоляване последствията от нарушеното водоподаване за населението в село Кълново, се казва в заповедта, в която кметът на Смядово разпорежда монтирането на нов
трансформатор в трафопоста, който захранва помпената станция, за да бъде възстановено нормалното водоснабдяване на село Кълново.

Кметът на Смядово ще сезира днес за случая Районна прокуратура-Велики Преслав.

Във връзка с недостига на вода в село Мадара, днес беше проведена среща на
жителите на селото с представители на дружество „ВиК“, в която участва
заместник-областният управител Даниела Миронова. Въпреки поетия ангажимент пред областния управител, управителят на „ВиК“ Мариян Ганчев не присъства на срещата.

.

Областният управител Венцислав Венков се срещна с новия дистрикт гуверньор на Ротари България

Областният управител Венцислав Венков се срещна днес с новия дистрикт гуверньор на Ротари България д-р Валентин Стоянов, който е на посещение в Шумен. На разговорите, основна тема на които бяха възможностите за бъдеща съвместна работа между двете организации, присъстваха досегашният дистрикт гуверньор на Ротари България д-р Атанас Атанасов, президентът на Ротари клуб-Шумен  Стефан Начев и членове на шуменския Ротари клуб.

Венцислав Венков и д-р Валентин Стоянов изразиха увереността си в успешното сътрудничество и подкрепа между Областна администрация и Ротари България. „В тези трудни времена Ротари правят много и тяхната дейност трябва да бъде оценявана и поощрявана“, каза областният управител Венцислав Венков. Той изказа уважението си и даде висока оценка на Ротари клуб-Шумен за дългогодишната им дейност и реализирани обществени инициативи в града.

Дистрикт гуверньорът на Ротари България д-р Валентин Стоянов представи приоритетите на организацията и проектите, по които работят.„В Ротари клуб-Шумен членуват достойни хора и те могат да подпомагат работата ви като експерти в различни области, каза д-р Валентин Стоянов и подчерта, че голям плюс за проектите на всяка община е подкрепата от страна на неправителствени организации.

Дистрикт гуверньорът на Ротари България връчи на областния управител Венцислав Венков знаме и значка с мотото „Променяй  живота с Ротари“, под което ще премине новата ротарианска година. „Можем заедно да променим живота си към по-добро с проектите, които реализираме“, пожела д-р Валентин Стоянов. При посещението си в Шумен той ще разгледа и танцувалната зала на Младежкия дом, която беше обновена по проект на Ротари клуб-Шумен.

Областният управител Венцислав Венков инициира среща за решаване проблема с недостига на вода в селата Мадара и Кюлевча

Проблемът с недостига на вода за селата Мадара и Кюлевча беше обсъден на среща, инициирана от областния управител Венцислав Венков, с участието на кмета на Мадара Антоанета Иванова, кметския наместник на Кюлевча Веселин Тодоров, Мариан Ганчев, управител на „ВиК“-Шумен и началника на „Басейнова дирекция“-Шумен Наско Канавров.
Кметовете алармираха областния управител за изключително напрегнатата ситуация в двете села, където хората недоволстват от недостига на вода. По техни данни в Мадара живеят около 1170 души, а в Кюлевча населението е около 600 човека.   „Всеки ден от 10.00 до 14.00 ч. и вечерта от 18.00 до 23.00 ч. вода няма във високите части на Мадара“, каза кметът Антоанета Иванова. По думите й този проблем не е съществувал миналата година и на практика няма обяснение защо сега водата не достига.

Управителят на „ВиК“-Шумен Мариан Ганчев обясни, че в двете села няма режим на водата. „Подаваме вода над максимално разрешеното от „Басейнова дирекция“, но количеството трудно се усвоява от мрежата, защото тя не е пригодена за пиковите натоварвания и консумация, каквито има в момента“, каза Мариан Ганчев. Според началника на „Басейнова дирекция“-Шумен Наско Канавров издаденото разрешение за ползване на сондажа в село Мадара, който се ползва от двете села, е със средно годишен дебит от 5 л/сек. и максимален дебит 11 л/сек. В момента „ВиК“ подава 20 л/сек. и вода има достатъчно, но системата не е изградена за такова пиково високо потребление. Проблем създава и капацитетът на водоемите на двете села, който също не отговаря на потребностите.

На този етап бързо решение на проблема не може да се намери, стана ясно от разговорите. Областният управител Венцислав Венков настоя реалното състояние да бъде обяснено на хората от двете села. Договорено беше в близките дни управителят на „ВиК“-Шумен и началникът на „Басейнова дирекция“-Шумен да се срещнат с жителите на Мадара и Кюлевча. Ще се търсят и допълнителни възможности за използване на нови сондажи, както и
осигуряване на финансиране за подмяна на сега съществуващата водопроводна мрежа.

На днешната среща областният управител Венцислав Венков постави пред управителя на „ВиК“-Шумен Мариан Ганчев и въпроса с липсата на вода от събота в селата Златна нива и Върбяне, за което сигнализира кметът на Златна нива Хриска Христова. По думите на Мариан Генчев причината за това са разбити трафопостове в двете села и екип на дружеството работи за бързо отстраняване на този проблем. Преди два дни е бил разбит и трафопост в Смядово.

Областният управител Венцислав Венков посети общините Смядово, Велики Преслав и Върбица

Необходимостта от ремонти на пътната инфраструктура и състоянието на водопроводната мрежа бях основните проблеми, които поставиха пред областния управител Венцислав Венков кметовете на Смядово Иванка Петрова, на Велики Преслав Александър Горчев и на Върбица Мердин Байрям. Придружаван от заместник-областния управител Даниела Миронова, днес областният управител посети Смядово, Велики Преслав и Върбица и се срещна с ръководствата на трите общини.
Кметът на Смядово Иванка Петрова поиска съдействието на областния управител за ремонта на пътя Смядово-Велики Преслав. По думите й в момента по този път всеки ден преминават тежкотоварни машини на фирмата, която работи по трасето Шумен-Карнобат и това руши този участък.

Във Велики Преслав областният управител Венцислав Венков се ангажира да постави пред министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева проблема със състоянието на пътя Шумен-Велики Преслав-Върбица. Кметът Александър Горчев подчерта, че за общината този път е приоритетен и настоя за ясен отговор кога и с какви средства ще се извърши ремонт на този път. Александър Горчев поиска съдействието на областния управител и по изготвянето на подробни устройствени планове на националните резервати. Горчев обясни, че преди няколко години са били отпуснати средства и са изработени такива планове за резерватите, но все още няма становища по тази документи от Министерството на регионалното развитие и Министерството на културата.  Много от проблемите на резерватите ще се решат с утвърждаването на плановете, каза Александър Горчев, според който държавата е платила за изготвянето на документите, но по неясни причини се бави утвърждаването им. На срещата беше коментирана и работата по изготвянето на земеразделителни планове по земи по Параграф 4 в общината. Необходими са още около 360 000 лв., за да се реши този проблем, който касае около 5 хил. дка земи на територията на цялата област, обяви  областният управител Венцислав Венков. Той уточни, че е обсъждана възможността чрез законова промяна тази дейност да бъде прехвърлена в правомощията на общините и те да извършват цялата процедура, но все още няма решение и на този етап се търсят средства от държавата, за да приключи този процес по земеразделяне.

Кметът на Върбица Мердин Байрям постави пред областния управител проблема за необходимостта от ремонт на 27 км. водопреносно трасе, което  осигурява вода на над 5 хил. човека от селата Риш, Тушовица, Бяла река и възможност за водоснабдяване на Нова бяла река и Маломир. Според Мердин Байрям трасето е амортизирано, по него често стават аварии и е наложително да се извърши ремонт, за финансирането на който поиска съдействието на областния управител. Венцислав Венков поздрави кмета на Върбица за спечеления проект по Програмата за развитие на селските райони с европейско финансиране в размер на 6 млн. лв. за изграждането на многофункционален спортен комплекс на територията на  Курортен комплекс Върбица. На площ от 16 дка ще се изгради закрита спортна база, 2 игрища, басейн с олимпийски размери и други съоръжения. Предстои да бъде избран изпълнител на обекта, който трябва да бъде завършен до 2016 г.

Областният управител Венцислав Венков се запозна с хода на строителните работи по трасето на автомагистрала „Хемус” край Шумен

Отсечката от автомагистрала „Хемус“ от Шумен до връзката с път I-7 Шумен-Силистра е готова и се очаква да бъде открита на 25 юли/четвъртък/. На официалната церемония, насрочена за 12.00 ч., са поканени министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“. Датата 25 юли е работна и очакваме официално потвърждение от АПИ, но участъкът е готов да бъде пуснат в експлоатация, заяви инж. Димо Димов, изпълнителен директор на фирмата изпълнител на обекта „Автомагистрали-Черно море“ АД, който днес запозна областния управител Венцислав Венков с извършената строителна дейност. Работим от септември 2011 г., като в най-натоварените дни по трасето работеха по 200 души, каза ръководителят на обекта Асен Тодоров. В момента се извършват довършителни работи по отсечката с дължина 7,8 км. В обекта са вложени 45 млн. лв., като финансирането е от  държавния бюджет.
Фирма „Автомагистрали-Черно море“ АД е в готовност да започне работа по отсечката от автомагистрала „Хемус“ от път I-7 Шумен-Силистра до село Белокопитово, стана ясно още на днешната среща. Завършени са всички отчуждителни процедури и се изчаква даването на строително разрешение, за да стартира строителството по трасето с дължина 4,8 км. Срокът за завършването на този участък от автомагистралата е 18 месеца, но строителите обещават по-бързо завършване на обекта.

Областният управител Венцислав Венков се срещна с председателя на КНСБ-Шумен Анета Денева

Писмо с искане за проверка на финансовото и икономическо състояние на Държавно предприятие „Кабиюк“ депозира пред областния управител Венцислав Венков Изпълнителният комитет на Регионалния съвет на КНСБ-Шумен. На среща днес председателят на РС на КНСБ-Шумен Анета Денева и Георги Люцканов, председател на синдикалната организация на КНСБ в ДП „Кабиюк“ до април тази година, представиха пред областния управител Венцислав Венков аргументите за това искане.

В писмото си синдикалистите изразяват безпокойство от липсата на контрол от страна на държавата в лицето на министъра на земеделието и храните и настояват да бъде извършена проверка на финансовото и икономическо състояние на предприятието от Министерството на земеделието и храните, както и да се направи преценка на досегашната дейност на органите на управление на ДП „Кабиюк“ -  Изпълнителен директор и Управителен съвет.

Според КНСБ почти 80% от работещите в момента в предприятието 180 човека са с основни заплати, равни на минималната работна заплата, въпреки че за много от длъжностите се изисква специфична квалификация и минималните осигурителни прагове за икономическа дейност „Селско и ловно стопанство – растениевъдство, животновъдство и спомагателни дейности“ за 2013 година са доста по-високи.

По силата на европейска нотификация ДП „Кабиюк“ има разрешение от Европейския съюз да бъде субсидирано от държавата чрез Министерството на земеделието и храните за възложените му поръчки в размер на повече от 1 800 000 лв. От назначаването на настоящия директор през последните години тази субсидия не е получавана, което се отразява сериозно върху нивото на доходите в предприятието, както и върху поддръжката на сградния фонд, твърдят още от КНСБ.

Изпълнителният комитет на Регионалния съвет на КНСБ-Шумен ще изпрати писмото с искане за проверка на финансовото и икономическо състояние на Държавно предприятие „Кабиюк“ и до всички шуменски депутати.

Областният управител Венцислав Венков се срещна с кметовете на Нови пазар, Каспичан и Венец

С посещения в общините Нови пазар, Каспичан и Венец започна обиколката на областния управител Венцислав Венков в общините от област Шумен. Придружаван от заместник-областния управител Даниела Миронова, днес областният управител проведе срещи с кмета на Нови пазар Румен Панайотов, кмета на Каспичан Милена Недева, кмета на Венец Нехрибан Ахмедова и с представители на ръководствата на трите общини.
Да бъде извършен ремонт на пътя Нови пазар-Памукчи-Добрич настоява кметът на Нови пазар Румен Панайотов. Той поиска съдействие от областния управител Венцислав Венков да бъде осигурено финансиране за реконструкцията на този второкласен път, който не е ремонтиран от близо 40 години. Според Румен Панайотов, като най-прякото трасе до Добруджа, пътят е с голямо икономическо значение за страната, а от друга страна- подобряване на състоянието му ще позволи осъществяването на нормални връзки с пет села на територията на общината.  Областният управител подкрепи предложението на кмета на Нови пазар да бъде изградено кръгово кръстовище на пътя Русе-Шумен-Варна на входа на Нови пазар и се ангажира да обсъди тази идея с ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“. Венцислав Венков пое ангажимент и да съдейства за реализацията на искането на община Нови пазар да получи от държавата базата на бившата жандармерия в града, където да бъде изграден комплекс от  общински жилища.

Кметът на Каспичан Милена Недева постави пред областния управител проблема за водоснабдяването на село Кюлевча. По думите й на този етап има частично решение, но е необходимо да се изгради водопроводно трасе от сега съществуващ сондаж до помпата, от където става захранването с вода. Общината не може да си позволи такъв разход и разчитаме да получим финансиране от държавата, каза Милена Недева. Тя поиска съдействие по въпроса за промяна собствеността на  бившия лагер „Кирека“. Базата е собственост на Министерството на образованието и науката, но не се използва и според Милена Недева ако имота стане общинска собственост, това ще позволи на общината да поддържа базата и да развива редица дейности на това място. Кметът на Каспичан запозна областния управител с инициативата за построяване на храм в града. Строителството е започнато от 2004 година, през последната година работата е възстановена, но за завършването на църквата са необходими още около 350 000 лв.

В община Венец областният управител Венцислав Венков се ангажира в близко бъдеще да бъде решен проблем със статута на пътя Ясенково-Капитан Петко. Според кадастралната карта около два километра от този участък  се води на територията на област Разград,  което създава пречка на общината да кандидатства с проект за финансиране рехабилитацията на пътя по Програмата за развитие на селските райони. Има постановление на Министерски съвет от 2007 година, където е записано, че този път е на територията на община Венец и се поддържа от общината, обясни кметът Нехрибан Ахмедова. Със заповед на областния управител ще бъде свикана нарочна комисия от експерти от областите Шумен и Разград, която да излезе с решение по този проблем.

В рамките на обиколката си областният управител представи пред кметовете идеята си за съставяне на база данни с обобщена информация за общински терени, неизползваеми сгради и имоти, които да бъдат презентирани като възможност за привличане на потенциални инвеститори в региона.

Областният управител Венцислав Венков разговаря с Росица Михайлова, която ще участва като доброволец в Световната младежка среща в Бразилия

Областният управител Венцислав Венков се срещна днес с Росица Михайлова от Шумен, която е единствения представител от България като доброволец в Световната младежка среща в Бразилия  с участието на папа Франциск. Форумът се организира на всеки две години на различни места по света, като тази година ще се проведе от 23 до 28 юли в Рио де Жанейро. Росица Михайлова е кандидатствала за доброволец преди една година и е била одобрена. Засега знае само, че ще работи в информационен център  минимум по шест часа на ден, но очаква с нетърпение заминаването си и възможността за срещи с млади хора от цял свят. Тя е служител на фирма „Младежка помощ“-Шумен, която се занимава със социални услуги на деца с девиантно поведение от Германия, хоноруван асистент е в катедрата по социални дейности в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.
Областният управител Венцислав Венков поздрави Росица с постижението и й пожела успешно представяне на този престижен форум.

Съболезнования от областния управител Венцислав Венков по повод смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

В писмо до Негово Светейшество Неофит, Патриарх български и митрополит Софийски, и до Светия синод на Българската православна църква, областният управител Венцислав Венков изказва съболезнования по повод кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.
„За всички християни във Варненската и Великопреславска митрополия смъртта на митрополит Кирил е огромна загуба.Той бе пример за духовен водач, който заради своята всеотдайност, богословска ерудираност и широко сърце, се радваше на  доверието и уважението на всички нас“, се казва в съболезнованието. „Скърбим за тежката загуба на този предостоен човек, който ще остави в историята име на обичан духовник, пазител на православната вяра“, пише още в писмото си областният управител Венцислав Венков.

Даниела Миронова е новият заместник-областен управител на Шумен

Даниела Тодорова Миронова е назначена за заместник-областен управител на област Шумен със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски от 9 юли 2013 г., на основание чл. 19а, ал.1 и чл. 29, ал.4 от Закона за администрацията. Със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски  от днес е освободен досегашният  заместник-областен управител Ивайло Илиев.
Даниела Миронова е родена през 1955г. Завършила е Руска езикова гимназия, Институт за детски учители във Враца и АОНСУ-София, специалност „Управление на промишлеността“. Има следдипломна квалификация и специализация в УНСС-София със специалност „Международни икономически отношения“. През периода 1996-2004 г. е два мандата секретар на община Нови пазар. По-късно е назначена за директор на „Бюро по труда“-Нови пазар, а от 2007 до 2011 година е заместник-кмет на община Нови пазар.