август, 2013

Решиха проблемите с водата на Мадара и Кюлевча

Помпата за водоснабдяване на селата Мадара и Кюлевча е била подменена. В разговор новият управител на ВиК- Шумен инж. Светлозар Дамянов е  информирал областния управител Венцислав Венков, че вчера е поставена нова помпа, чрез която се подават 19 л/сек. вода вместо досегашните 14л/сек.
Тази сутрин областният управител Венцислав Венков е разговарял с кмета на Мадара Антоанета Иванова и с кметския наместник на Кюлевча Веселин Тодоров, които са потвърдили, че водоснабдяването в двете населени места вече е нормализирано.

Областният управител Венцислав Венков се срещна с кметовете на Каолиново и Никола Козлево

В рамките на обиколката си в общините от област Шумен областният управител Венцислав Венков посети общините Каолиново и Никола Козлево. Придружаван от заместник-областния управител Даниела Миронова, той проведе срещи с кмета на Каолиново Нида Ахмедов и кмета на Никола Козлево Турхан Каракаш, в които участваха и представители на ръководствата на двете общини.

В Каолиново кметът Нида Ахмедов постави въпроса с незавършената рехабилитация на отсечката от пътя Шумен-Силистра между разклона за село Осеновец до село Климент. Той обясни, че втора година нищо не са прави в този участък от около 8 км без да има яснота коя е причината да  не се извършва ремонт по трасето. Областният управител Венцислав Венков се ангажира да постави въпроса на среща с ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“. с което ще се обсъжда и липсата на финансиране за рехабилитацията на пътя Тодор Икономово-Изгрев.

Предстои 11 км от четвъртокласната  пътна мрежа в общината да бъдат ремонтирани със средства по проект на общината, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. С реализацията му над 90% от четвъртокласната мрежа ще бъде рехабилитирана, каза кметът Нида Ахмедов. Той съобщи още, че отново със средства от Програмата за развитие на селските райони на територията на общината ще бъдат изградени 5 нови спортни обекта- 2 стадиона с по 750 седящи места в селата Браничево и Климент и 3 спортни площадки в Каолиново, Тодор Икономово и Пристое. Одобрен е и проект на община Каолиново за изграждане на канализационна мрежа, пречиствателна станция за отпадни води и реконструкция на съществуващата водопроводна мрежа  на село Тодор Икономово. Проектът на стойност 34 млн. лв. се финансира  по Оперативна програма“Околна среда“.

Кметът на Никола Козлево Турхан Каракаш поиска съдействие от областния управител за разкриването на спешен медицински център в общината.  В момента пациентите се обслужват от екипи на спешния център в община Каолиново и при сигнал се реагира бавно, защото 2 линейки обслужват жителите на двете общини, каза кметът. Той обяви съгласие с част от средствата от общинския бюджет да се финансира тази дейност, за да могат хората да получават по-качествена медицинска помощ. Общината е осигурила и подходяща база в здравната служба в село Вълнари, където да се помещава спешният център. Областният управител подкрепи предложението и се ангажира да запознае с проблема министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Кметът на Никола Козлево постави пред областния управител и проблеми, свързани с липсата на контрол и ясен регламент за работа на личните лекари, за което хората много често сигнализират. Коментирани бяха и работата на ВиК-Шумен по отношение на възстановяване на  пътните настилки след аварии, както и пропуски при почистването на републиканската пътна мрежа през зимния сезон.

Областният управител с апел към шуменци за набиране на средства за ремонт на храма „Св. Три Светители“

Областният управител Венцислав Венков проведе днес срещи с представители на религиозни общности в област Шумен. Председателят на шуменския храм „Св.Три Светители“ отец Емил сигнализира областния управител за необходимостта от ремонт на покрива на църквата, която е строена през 1857 година и е най-големия храм на територията на Шуменска област. „Ако не направим спешно ремонт, не знам как ще запазим този храм“, каза отец Емил. Той обясни, че преди 15 години покривът е ремонтиран частично, но крайно некачествено и в момента при всеки валеж има течове в сградата. На този етап дарител е поел ангажимент и ще извърши подмяна на покрива пред лицето на църквата, но за цялостен ремонт средства няма. Храмът се издържа от продажбата на свещи и частични дарения, с които покрива ежемесечните си разходи. Областният управител Венцислав Венков се ангажира да постави проблема пред ръководството на Дирекцията по вероизповеданията. Той се обръща с апел към представителите на бизнеса и всички шуменци, които имат възможност да помогнат в кампанията за набиране на средства.

С районния мюфтия Месут Мехмедов областният управител Венцислав Венков обсъди хода на реставрацията на Томбул джамия. Около 3 млн. лв. са необходими, за да се завърши изцяло реставрацията на джамията. Според Месут Мехмедов през последните години частично възстановителни работи са правени, но от 2008 година ремонтните дейности са преустановени поради изчерпване на средствата и в момента има монтирано строително скеле, което отблъсква туристите. Областният управител Венцислав Венков заяви, че при посещението си в Шумен преди дни вицепремиерът на Турция Бекир Бездаг е поел ангажимент за осигуряване на средства за реставрацията, чака се и одобрението от страна на турската държава на подписаното с България споразумение за реставрация на културни паметници.

Областният управител и районният мюфтия се обединиха около общо становище за необходимостта от бързо приключване на реставрационните дейности в Томбул джамия, която е една от най-посещаваните туристически забележителности в региона и има важно значение за развитието на туризма. В края на срещата Месут Мехмедов подали на областния управител Венцислав Венков български превод на Корана.

Областният управител прие Президента на Гагаузия

Областният управител Венцислав Венков се срещна с Президента на автономната област Гагаузия в състава на Република Молдова Михаил Формузал, който е на неофициално посещение в България. Венков и Формузал обсъдиха възможностите за сътрудничество между област Шумен и автономната област Гагаузия. Михаил Формузал помоли администрацията на Шуменска област да потърси възможности за набиране на средства за ремонт на културния дом в село Кирсово, в което половината от жителите са етнически българи.
Гагаузия е автономен район в състава на Република Молдова от 1994г. Населението е 155 хил. души, православни християни. Шест процента от населението са българи. Столицата на автономията е Комрат.

Висше длъжностно лице на автономията е Главата на Гагаузия/Башкан/. Сегашният Башкан Михаил Формузал, който е член и на правителството на Молдова, е избран през 2006г., а през 2010 година е преизбран за втори мандат.

Областният управител Венцислав Венков посети общинските болници в Нови пазар и Велики Преслав

Необходимостта от промени в нормативната уредба за преодоляване неравнопоставеността на общинските болници беше основният проблем, които поставиха пред областния управител Венцислав Венков управителите на МБАЛ „Д-р Добри Беров“-Нови пазар д-р Атанас Атанасов и на МБАЛ-Велики Преслав д-р Иван Димитров. Областният управител Венцислав Венков  заедно със заместник-областния управител Даниела Миронова посетиха днес двете лечебни заведения и разговаряха с техните управители.

„Общинските болници са поставени в тежка неравнопоставеност от години, като има дейности, които не се финансират по никакъв начин“, каза управителят на МБАЛ „Д-р Добри Беров“-Нови пазар д-р Атанас Атанасов. По думите му е крайно неприемливо финансирането в здравеопазването да се прави върху обем дейност и това опорочава здравната система. Държавата трябва да реши кои лечебни структури са необходими и след професионална дискусия да се реши как ще се развиват те, заяви д-р Атанасов. Той каза още, че около 15% от средствата за болничната помощ в страната са за общинските болници, в които обаче преминават около 40% от пациентите в болничната помощ и това доказва тяхната ефективност и необходимост. Д-р Атанасов и колегата му от Велики Преслав д-р Димитров бяха категорични, че е наложително да се промени философията на медицинските стандарти, защото в противен случай няма как да продължат да работят общинските болници. Управителите и на двете лечебни заведения изразиха удовлетворението си от проведената през месец юни среща на министъра на здравеопазването д-р  Таня Андреева с ръководството на Сдружението на общинските болници в България, където е постигнато съгласие да се работи в посока промени в стандартите, което ще позволи по-ефективно използване на медицинските кадри.

И двете болници се нуждаят от средства за ремонт и саниране на сградите,
стана ясно още на срещите. МБАЛ „Д-р Добри Беров“-Нови пазар има подготвен проект на стойност 2 257 000 евро за саниране на базата и изграждане на  нова отоплителна инсталация. От края на миналата година проектът е внесен в посолството на Кралство Норвегия, но все още не е стартирала процедурата по кандидатстване. Във Велики Преслав за ремонт на сградата на болницата разчитат на европейски средства през новия програмен период.

.

 

Променя се графикът на приемните дни в Областна администрация

Промени в графика на приемните дни ще има в Областна администрация-Шумен от месец септември. Областният управител Венцислав Венков ще приема граждани всеки втори вторник от месеца от 14.00 ч. Приемният ден на заместник-областния управител Даниела Миронова ще бъде всеки четвърти вторник от месеца от 14.00 ч.
През този месец на 27 август от 14.00 ч. приемен ден ще има заместник-областният управител Даниела Миронова.

Записвания на телефон 86 99 85 или в стая 213 в Областна администрация.

Новият управител на ВиК- Шумен инж. Светлозар Дамянов встъпи в длъжност

Новият управител на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов от днес официално встъпи в длъжност. Състоя се кратка среща между бившия управител инж. Мариан Ганчев и инж. Светлозар Дамянов, на която присъстваха областният управител Венцислав Венков и заместник-областният управител Даниела Миронова. Обсъдени бяха текущи задачи от управлението на дружеството и се състоя приемане и предаване на наличната документация.
Инж. Светлозар Дамянов беше избран за управител на ВиК-Шумен на общо събрание на дружеството на 6 август тази година.

Областният управител Венцислав Венков става патрон на концерт на млади шуменски музиканти

Концерт под мотото „Обединени с музика“ организира младежкото обединение на БСП-Шумен под егидата на областния управител Венцислав Венков. Днес областният и общинският лидер на младите социалисти -Анатоли Стоянов и Петър Карчев,  представиха пред областния управител идеята на младежкия музикален форум.   Венцислав Венков поздрави организаторите за чудесната инициатива, която дава възможност за изява на млади шуменски таланти, и прие поканата им да стане патрон на концерта.
В концерта „Обединени с музика“ ще участват над 10 шуменски групи в стиловете рок, хип-хоп и хаус. Той ще започне на 23 август/петък/ от 19.00 ч. в градинката пред Паметника на свободата в Шумен.