септември, 2013

Заседание на Областния съвет по условия на труд

Състоянието на пожаро-взривоопасните производства на територията на област Шумен обсъжда днес на свое заседание Областният съвет по условия на труд под председателството на заместник-областния управител Даниела Миронова. За последните десет години в тези обекти не са възниквали експлозии и пожари, съобщи инж. Петър Тодоров, началник сектор в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“- Шумен. Проверки се извършват регулярно, като не са констатирани сериозни нарушения. Разработени са аварийни планове за действие при възникване на аварии. Общо 14 са обектите в региона с пожаро и взривоопасни производства.
В хода на дискусията представителите на синдикатите, работодателите и на службите по трудова медицина заявиха, че се спазват нормите за безопасни и здравословни условия на труд в тези фирми, но предвид спецификата на дейността е важна превантивната работа. Председателят на КНСБ-Шумен Анета Денева  цитира данни от национално проучване на синдиката, според което в много  фирми се подценява ролята на комитетите и групите по условия на труд като органи за сътрудничество, отделят се и недостатъчно средства за обучения на работниците. Подчертана беше необходимостта от постоянен диалог между работодателите и тези органи с цел поставяне на проблемите и набелязване на мерките за преодоляването им като стъпка за подобряване условията за работа.

Среща по проблемите на туризма на Шуменското плато под егидата на областния управител Венцислав Венков

Представители на различни институции ще обсъждат проблемите и възможностите за развитие на туризма на Шуменското плато. Срещата се организира по идея на шуменеца Красимир Атанасов, който е любител планинар, под егидата на областния управител Венцислав Венков и ще се проведе на 25 септември /сряда/ от 11.00 ч. в зала 2 на Областна администрация-Шумен.
Идеята е да бъдат набелязани местата на територията на Шуменското плато, които се нуждаят от почистване или подобряване на условията за отдих, както и да се намерят най-удачните форми за това как институциите и всички шуменци да се включат в поддържането и опазването на района на платото.

В дискусията ще се включат представители на дирекция Природен парк „Шуменско плато“, БКС, Ротари клуб, Градския ученически парламент, Туристическо дружество „Мадарски конник“, БЧК.

Областният управител Венцислав Венков се срещна с известната състезателка по лека атлетика Силвия Дънекова

Областният управител Венцислав Венков се срещна днес с лекоатлетката от Нови пазар Силвия Дънекова. На разговорите, в които участваха нейният треньор Елена Василева и председателят на Спортен клуб по лека атлетика „Нови пазар“-гр. Нови пазар Ленин Пенев, бяха обсъдени битови проблеми за подобряване условията за подготовка на именитата спортистка.
Областният управител Венцислав Венков се ангажира да постави пред ръководството на Министерството на вътрешните работи въпроса за възможността Силвия Дънекова да продължи подготовката си в Центъра за бойно приложен спорт към МВР, където се готвят заедно с Ивет Лалова. Това ще позволи на нашата известна състезателка да се подготвя без проблеми за предстоящото през 2014 година Европейско първенство по лека атлетика в Цюрих и за голямата си цел-Олимпийските игри през 2016 година в Рио де Жанейро.

Областният управител заяви, че са водени разговори с Фикрет Индже за материална подкрепа за подготовката на Силвия Дънекова от страна на „Алкомет“ АД. Да продължи да подпомага състезателката се е ангажирал и бившият областен управител Димитър Александров чрез фирма „Ал и Ко“ АД.  Подкрепа Силвия Дънекова получава и от община Нови пазар.

И други фирми от региона да подкрепят известната спортистка призова областният управител Венцислав Венков, който поздрави Силвия Дънекова за постиженията й и подчерта, че тя е най-успешният спортист от Шуменска област през последните години.

Силвия Дънекова, която е състезател на спортен клуб по лека атлетика“Нови пазар“–гр. Нови пазар, е рекордьорка на България в дисциплината 3000 метра стипълчейз. Тази година на Световното първенство по лека атлетика през август в Москва тя се класира за финалното бягане в дисциплината и това е най-силното класиране на Дънекова на голям спортен форум. През 2012 година тя стигна до финал и на Европейското първенство в Хелзинки.

Подготвя се споразумение за разсрочване на дълга на ВиК-Шумен към Енерго-Про

Областният управител Венцислав Венков ще участва в преговори между ВиК-Шумен и Енерго-Про, които ще се проведат в Министерството на регионалното развитие на 23 септември/понеделник/ с участието на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Ще се обсъжда споразумение между ВиК-Шумен и Енерго-Про за разсрочване дълга на дружеството за консумирана електроенергия.

След уточняване на параметрите на погасителния план съобразно интересите на двете дружества, споразумението ще бъде подписано на 24 септември  /вторник/ от 13.30 ч. в зала 2 на Областна администрация –Шумен. На подписването са поканени да присъстват представители на неправителствени организации, граждани, медии.

Ще бъде учреден Обществен съвет към областния управител на Шумен

Обществен консултативен съвет към областния управител на Шумен ще обсъжда обществено значими проблеми и възможности за развитието на региона. Целта е чрез този съвет да се осъществява постоянен диалог между държавната власт и структурите на гражданското общество чрез дебат по важни за местната общност теми и проблеми.
За участие в Обществения съвет областният управител Венцислав Венков кани представители на неправителствени организации, професионални обединения и сдружения, браншови структури, медии. Всички, които са заинтересовани и подкрепят идеята, трябва да се регистрират за участие в учредяването на структурата на място в Областна администрация-Шумен. Желаещите да се включат в Обществения съвет могат да подадат заявление по образец, което ще получат в деловодството на Областна администрация-Шумен на адрес: бул. „Славянски“ №30. Срокът е до 30 септември 2013 г.

Съставът на Областния съвет ще бъде отворен и към него могат да се присъединяват организации и след посочения срок. Учредителното събрание ще се проведе в началото на месец октомври.

Областният управител Венцислав Венков подкрепи шуменска фирма, която се занимава със социални услуги на деца от Германия с девиантно поведение

Областният управител Венцислав Венков се срещна с представители на фирма „Младежка помощ Шумен“, която предоставя социални услуги на деца с девиантно поведение от Германия. В разговорите участваха заместник областният управител Даниела Миронова, собственикът на „Младежка помощ Шумен“ Бекир Мехмед, Нури Едже, представител на немския партньор на фирмата и Росица Михайлова, която отговаря за социално-педагогическата дейност във фирмата.

На срещата представителите на „Младежка помощ Шумен“ запознаха областния управител с особеностите на социалната дейност, с която се занимават. От четири години в Шумен живеят и се обучават деца от 12 до 18 години от проблемни семейства от Германия. Те пребивават в нашия град минимум една година, като живеят в самостоятелни жилища под денонощна грижа на възрастен. Това са деца, които обикновено са отпаднали от училище, не са могли да се адаптират в средата, проявяват агресивно поведение. При престоя им в Шумен с тях работят специалисти и с децата се провежда комплексно обучение, насочено към това те да могат да водят самостоятелен живот и да поемат отговорност за действията си. В голямата си част децата се адаптират доста бързо към живота тук, те се запознават със съседите си, ходят да пазаруват и са много добре приети от шуменци, разказа Росица  Михайлова. По думите й фирмата работи в сътрудничество с държавните институции, както и с немските социални служби.  В момента в Шумен живеят 16 деца от района на Северозападна Германия, като някои са от семейства на емигранти. За тях се грижи персонал от 60 човека. В България  няма друг подобен център. Такива работят в Украйна, Турция, Литва.

Областният управител Венцислав Венков поздрави ръководството на  „Младежка помощ Шумен“ за дейността, с която се занимава и пое ангажимент за оказване на съдействие при работата на фирмата с различни институции.

Заместник-областният управител Даниела Миронова се срещна с председателя на Регионална занаятчийска камара-Шумен

Заместник-областният управител Даниела Миронова проведе среща днес с председателя на Регионалната занаятчийска камара в Шумен Мариела Василева. Като много успешно беше оценено участието на представители на камарата в Международно изложение на занаятите, провело се от 4 до 6 септември в гръцкия град Кавала. С готови изделия и демонстрации на място са се представили Мариела Василева- макраме, Румяна Герчева-изработка на
кукли с народни носии и Красимир Маринов-бяла керамика. Местните жители бяха изключително впечатлени и с голямо желание се включиха в изработката на различните изделия, разказа Мариела Василева. По думите й това е първо такова участие в международен форум на представители на камарата, която възобнови своята дейност през ноември миналата година след двегодишно прекъсване.
Заместник-областният управител Даниела Миронова поздрави Занаятчийската камара с постигнатия успех и обеща съдействие о страна на Областна администрация при бъдещи изяви на шуменските занаятчии. Коментирана беше идеята на г-жа Василева за провеждане в нашия град на фолклорен фестивал с надпяване, надиграване и демонстрации на характерни за Шуменския регион занаяти, като за нейното реализиране ще се разчита на обединените усилия на Областна администрация, община Шумен и Занаятчийската камара.

Областният управител Венцислав Венков съдейства за осигуряване на средства за ремонт на читалището в Никола Козлево

Областният управител Венцислав Венков обеща съдействие за осигуряване на финансиране за ремонт на сградата на читалище „Пробуда“ в Никола Козлево. Проблемът беше поставен днес от председателя на читалището Иванка Семерджиева в рамките на приемния ден на областния управител. Читалището е строено през 60-ге години на миналия век и оттогава ремонт не е правен. Концертната зала е затворена и не се ползва, тъй като покривът тече и всичко продължава да се руши, разказа Иванка Семерджиева. По думите й са кандидатствали с проект за ремонт на стойност около 200 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони, но са получили отказ за финансиране. За решаване на проблема ще се търсят възможности за осигуряване на средства чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Областният управител Венцислав Венков се ангажира да подкрепи искането, с което община Никола Козлево ще кандидатства пред комисията за финансиране.

От името на жителите на улица „Рила“ в Шумен Неджат Джамил постави проблема за асфалтирането на улицата. Според него от 2011 година няколко пъти са поставяли искането си за ремонт на улицата пред общинското ръководство, но  напразно. Трябва да бъдат асфалтирани около 70-80 метра, улицата е включена в списъка за асфалтиране, но вече трета година това не се случва, обясни Неджат Джамил. Въпросът ще бъде поставен пред общинските власти и ще настоявам за отговор с точен срок, защото хората имат право да знаят каква е причината за забавянето, заяви областният управител. Той
се ангажира да сигнализира общината и за други проблеми, касаещи изплащане на лихвоточки, узаконяване на земи и междусъседски спорове, които бяха поставени от гражданите в приемния ден.

Няма проблеми за нормално започване на новата учебна година

Новата учебна година във всички училища на територията на област Шумен ще започне нормално. Това е уверил началникът на Регионалния инспекторат по образование-Шумен доц. Добромир Добрев на среща днес със заместник-областния управител Даниела Миронова, на която е обсъдена готовността на учебните заведения за началото на учебния процес.От общо 71 училища в региона,  ремонт това лято не е бил извършен в 16. Почти навсякъде ремонтните дейности са приключили и няма проблеми за започването на учебната година. Образователно-възпитателният процес е осигурен с учебници и учителски кадри. Общо 924 са паралелките, в които ще се обучават ученици през тази година.

Областният управител Венцислав Венков се срещна с директорите на музеите в Шумен и Велики Преслав

Областният управител Венцислав Венков проведе днес срещи с ръководителите на Регионалния исторически музей в Шумен и Археологическия музей във Велики Преслав. Директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Даниел Руменов представи пред областния управител проекта-експедиция „Камчия“, който екип на музея реализира през последните шест години. Проучвателският екип има за цел да попълни археологическата карта с нови обекти, както и да документира актуалното състояние на вече известни паметници, но за да продължи работата си са необходими средства, с каквито РИМ-Шумен не разполага. Научният ръководител на експедицията гл. ас. д-р Светлана Венелинова от РИМ-Шумен, която също участва в срещата, обясни, че до сега през периода 2008-2012 г. са извършени проучвания на територията на община Върбица. Обходени са  землищата на всички села и град Върбица и са регистрирани 91 неизвестни до момента археологически обекта от праисторията, античността и средновековието, като резултатите от експедицията са популяризирани с научни публикации. Информацията е на разположение и на общините и поземлените комисии, което в голяма степен подпомага работата на местните власти. През октомври тази година експедицията трябва да продължи на територията на община Смядово с обход на селата Александрово, Риш и Веселиново, но финансирането не е осигурено. Експедицията ще бъде подпомогната от община Смядово, но са необходими още средства в размер на около 700 лв., за което археолозите потърсиха съдействието на областния управител. Венцислав Венков апелира към представителите на бизнеса да подпомогнат проекта, реализацията на който е от значение за разкриването на богатото културно-историческо наследство на нашия регион.

С директора на Археологическия музей във Велики Преслав Пламен Славов областният управител Венцислав Венков обсъди проблема за необходимостта от целево финансиране на поддръжката на резерватите в страната. По думите му през годините за тази дейност не се отпускат средства от държавата, а се разчита общините и музеите да финансират със собствени средства дейности като почистване на растителността, охрана, информационно обслужване др. Като пример Пламен Славов посочи НИАР „Велики Преслав“, където през тази година в разгара на туристическия сезон след приключване на проект на общината за наемане на хора по ОП „Развитие на човешките ресурси“,  се е наложило музеят да осигури средства за наемане на работници за поддръжка, за почистваща техника и консумативи.

Областният управител Венцислав Венков се ангажира да представи проблема пред министъра на културата Петър Стоянович, посещение на който се подготвя в Шумен.