януари, 2014

Нормализира се обстановката в област Шумен

По информация на Областно пътно управление третокласната пътна мрежа в региона е проходима при зимни условия, като продължава почистването и обработването й. Отворени за движение без ограничения са Ришки проход и пътят Шумен-Силистра. Все още остават затворени път ІІ-27 в участъка Памукчи- Преселка-Тръница и път ІІІ-7003 в участъка Златна нива – Войвода.
По данни на дежурните в общините общинските пътища в региона са проходими за движение. В община Никола Козлево се работи за разчистване на пътя до село Цани Гинчево, като до час трасето ще бъде отворено.
Няма населени места без ток. До края на деня се очаква аварията да бъде отстранена и да бъде възстановено водоснабдяването в селата Мадара и Кюлевча.

Зимната обстановка в област Шумен остава сложна

Работи се по нормализиране на обстановката в региона, но на този етап ситуацията остава сложна. По информация на Областно пътно управление движението по републиканската пътна мрежа се осъществява при тежки зимни условия. Остават затворени всички третокласни пътища в областта и път ІІ-27 „ Нови пазар – Тръница. През Ришки проход товарните автомобили трябва да се движат с задължително с вериги. Към 9.00 ч. отпада ограничението за движение на товарни автомобили с вериги по пътя Шумен-Русе.
По данни на дежурните в общините няма населени места бе ток. С нарушено водоснабдяване от вчера са високите части на селата Мадара и Кюлевча, но екипи работят за отстраняване на аварията.
Към 10.00 ч. днес в общините Нови пазар, Хитрино, Венец, Каолиново и Никола Козлево са затворени всички общински пътища.В община Каспичан е затворен пътят Марково-Косово, в община Шумен пътят за Велино и отсечката Кладенец-Друмево. Навсякъде машините работят за разчистване на пътищата.
В общините Велики Преслав, Смядово и Върбица всички общински пътища са проходими.

Зимната обстановка в област Шумен се усложнява

Усложнява се зимната обстановка в област Шумен и пътищата са труднопроходими при зимни условия. Ситуацията в региона беше обсъдена на оперативно заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи, свикано от областния управител Венцислав Венков.
По информация на директора на Областно пътно управление-Шумен инж. Митко Манев към 16.00 ч. днес пътищата по основните направления са проходими при тежки зимни условия. Поради намалена видимост, силен снеговалеж, вятър и невъзможност от почистване са затворени за движение второкласен път ІІ-27 „ Нови пазар – Тръница“ и всички третокласни пътища в региона. По автомагистрала Хемус настилката е заснежена и продължава обработването й. Считано от 13.00ч. днес е затворен път І – 2 Шумен – Русе за товарни автомобили над 10т., а по път ІІ – 73 Шумен – Карнобат товарните автомобили се движат задължително с вериги.
Няма селища без ток в региона. Нарушено е водоснабдяването във високите части на селата Мадара и Кюлевча, където екипи на ВиК работят за отстраняване на аварията.
По данни на дежурните в общините поради силния вятър и нулева видимост към момента в общините Венец и Хитрино е спряно почистването на общинските пътища. В община Велики Преслав затворен е пътят за село Златар, в община Нови пазар затворени са отсечките Избул-Правенци и Тръница-Преселка. В община Каспичан е затворен пътят за село Марково, а в община Шумен Царев брод-Велино.
Военните формирования са в готовност и при необходимост ще се включат с техника в овладяването на тежката обстановка.
Призовават се гражданите, които нямат неотложна работа, да не предприемат пътуване през следващите часове. Водачите на МПС, на които им предстои неотложно пътуване, да тръгват на път само с автомобили заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.
По данни на РИО-Шумен в общините Велики Преслав, Венец, Каолиново и Смядово няма да има учебни занятия на 30 и 31 януари /четвъртък и петък/. В общините Шумен и Каспичан за неучебен ден е обявен 30 януари /четвъртък/. От общините Върбица, Хитрино, Нови пазар и Никола Козлево към 17.00 ч. днес не е постъпвало искане за прекратяване на учебните занятия, уточниха от РИО.

Зимната обстановка в област Шумен се нормализира

Зимната обстановка в област Шумен към момента е овладяна, става ясно от предоставената информация от отговорните институции и общините в региона. Няма населени места без ток и с нарушения във водоснабдяването.
По данни на Областно пътно управление-Шумен всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия без ограничения. Пътните настилки по основните направления са почистени и обработени. По високите места и по третокласната пътна мрежа на места настилките са заснежени и обработката им продължава и към момента. 42 машини са работили през деня за разчистване на пътищата.
По информация на общините общинската пътна мрежа е разчистена с изключение на няколко пътни отсечки. В община Каспичан остава затворен пътят Марково-Косово, но се работи по разчистването му. В община Никола Козлево машините са на един километър от село Цани Гинчево и до час пътят до селото ще бъде почистен. В община Венец се работи по отваряне на пътя от телевизионната кула, която е край село Капитан Петко, до главния път Шумен-Силистра.

Областният управител инициира среща по проблемите на нерегламентираните превози в региона


Среща по проблемите на нерегламентираните превози в региона се проведе в Областна администрация-Шумен по инициатива на областния управител Венцислав Венков. В дискусията участваха заместник-областният управител Даниела Миронова, директорите на Областна дирекция на МВР комисар Валентин Александров и на НАП-Шумен Светлана Петрова, Районният прокурор Делян Димитров, представители на регионална дирекция „Автомобилна администрация”- Шумен и превозвачи. Областният управител съобщи, че фирма „Шумен-Пътнически автотранспорт” е предоставила списък с данни за 63 автомобила, които извършват нерегламентирани превози на пътници в региона. По думите на Диян Банков от „Шумен-Пътнически автотранспорт” нарушенията се извършват в няколко направления – дублиране на автобусни линии от градската, общинската, областната и републиканската транспортни схеми от незаконни превозвачи, както и превози от лицензирани фирми, които под формата на случаен или специализиран превоз качват пътници. Нарушителите се увеличават всяка година. Тези нарушения вече застрашават и самото ни съществуване“, каза Банков и призова институциите за адекватни мерки и постоянен контрол. Комисар Валентин Александров съобщи, че от 17 януари екипи на полицията, данъчната и автомобилната администрации извършват съвместни проверки за нерегламентирани превози. До този момент са проверени 160 превозни средства. На 15 от тях са наложени санкции за различни нарушения на Закона за движение по пътищата, а микробус, пътувал с ученици, е бил спрян поради извършване на нерегламентирана дейност. Според Светлана Петрова служителите на НАП нямат законово основание да правят актове при такива нарушения и това е в правомощията на автомобилната администрация. Съгласно данни на Шуменската автомобилната администрация около 20 превозни средства, извършвали нерегламентирани превози, са спрени от движение за последните три години. Проверени са общо 212 МПС, от тях 177 са таксита. Осем сигнала са постъпили в прокуратурата за последните пет години, каза районният прокурор Делян Димитров, който апелира да се сезират органите на реда при съмнения за нарушения, за да бъдат извършвани проверки. По предложение на областния управители беше решено в края на февруари да се проведе нова работна среща, на която а се обсъдят резултатите от съвместните проверки на институциите.

Усложнена е зимната обстановка в региона

Зимната обстановка на територията на област Шумен е усложнена. По данни към 12.00 ч. днес затворени са редица общински пътища в региона. В община Каспичан е затворен пътят Марково-Снежина, в община Никола Козлево-отсечката Пет могили-Векилски. Затворени са пътищата Деница-Капитан Петко и Боян-Дренци в община Венец. В община Каолиново има навявания по пътя между селата Пристое и Средковец, който ще бъде повторно обработен. В община Велики Преслав се работи по почистване на отсечката Суха река-Златар. Затворени са и отсечките Войвода-Избул, Нови пазар-Мировци и Преселка-Тръница-Писарево в община Нови пазар. Непроходим е пътят до село Жълъд в община Смядово. Без ток са село Избул, осем къщи в село Велино, Гусла, Тъкач, Ружица, Хърсово, кв. Кус на Каолиново. В община Венец без ток и вода е с. Капитан Петко. Екипи работят за възстановяване не електрозахранването, след което ще заработи и помпата за вода.
По републиканската пътна мрежа са въведени редица ограничения:
1. Ришки проход е отворен за движение на МПС . Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили с ремаркета и без ремаркета и задължително с вериги .
2. I – 7 ”Силистра – Шумен – Ямбол“ Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили .
3. Затворен за движение за всички видове МПС е път III – 701 в участъка от Църквица до граница с област Силистра, III – 2073 Векилски – Пет могили – Никола Козлево, път III – 7003 Пристое – Шумен затворен в участъка от с.Златна нива до с.Войвода обход от с.Златна нива към гр.Плиска по път 2007 до път І – 2 от с.Войвода по общински път до път 7001 – гр. Нови Пазар
В село Ружица възрастен мъж е починал от измръзване. Той е намерен в селото тази сутрин, след като снощи е излязъл от дома си.

Институциите са в готовност за работа при усложнена зимна обстановка


Институциите и пътно почистващите фирми са в готовност за работа при усложняване на обстановката през следващите дни. Това стана ясно на работна среща днес при областния управител Венцислав Венков, в която участваха директорът на Областно пътно управление-Шумен инж. Митко Манев и главен инспектор Петър Тодоров от ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”-Шумен. По думите на инж. Манев пътно почистващите фирми разполагат с необходимата техника и са в готовност да реагират при усложняване на пътната обстановка. За изправност на техниката и необходимото оборудване на екипите докладва и гл. инспектор Тодоров.
С оглед очакваното влошаване на времето и снеговалежи, областният управител и отговорните институции призовават гражданите, които нямат неотложна работа, да не предприемат пътуване. Водачите на МПС, на които им предстои неотложно пътуване, да тръгват на път само с автомобили заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.
При промяна в обстановката и необходимост, областният управител ще свика заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Разкриват нови специалности в професионалните гимназии в Шумен


Четири нови специалности ще бъдат разкрити в професионалните гимназии в Шумен през следващата учебна година. На свое заседание днес под председателството на заместник-областния управител Даниела Миронова Постоянната комисия по заетостта одобри предложението на Регионалния инспекторат по образование за държавен план-прием за държавните професионални гимназии, средни общообразователни училища и специални училища с паралелки за придобиване на степен за професионална квалификация от област Шумен за учебната 2014/2015 година.
Новите паралелки са следните:„Интериорен дизайн“- в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, специалност „Приложна информатика“ – в Професионалната гимназия по икономика, „Фризьорство“ в Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. Асен Златарев“ и „Автомобилна мехатроника“- в Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“.
Пред членовете на комисията Светла Витлиемова, ст. експерт Професионално образование в РИО-Шумен, съобщи, че предложенията са съгласувани с кметовете на общини и имат подкрепата на работодателите от региона. По думите й училищата се подготвят за разкриването на новите специалности повече от година и разполагат с квалифицирани преподаватели и нужната материално-техническа база.
В план-приема за следващата учебна година са заложени общо 39 паралелки след завършени 7 клас и основно образование. Осем от тях са след завършен 7 клас, а останалите- след завършено основно образование.
През учебната 2013/2014 г. при заложен прием от 35 паралелки, в две от тях не е реализиран такъв. Предстои държавният план-прием за следващата учебна година да бъде изпратен за одобрение в Министерството на образованието и науката.

 

 

Обсъдиха изпълнението на Областната стратегия за интегриране на ромите


На свое заседание под председателството на заместник-областния управител Левент Зекериев Областният съвет по сътрудничество по етническите интеграционните въпроси обсъди изпълнението на Областната стратегия за интегриране на ромите в област Шумен. Експертът в Областна администрация Славей Славов представи обобщена информация от общините в региона за напредъка при работата по стратегията в различните направления- образование, заетост, здравеопазване, жилищни условия, антидискриминация. Отчетено беше активното включване на общините и областна администрация Шумен в програмите на МТСП, както и в проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – „Нов избор“, „Подкрепа за заетост“, „Отново на работа“, „Развитие“ и др. Специалисти от Семейно-консултативните центрове във Велики Преслав, Шумен и Нови пазар, Общински здравен център Шумен и Комплекс за социални услуги в Шумен работят с деца и младежи от ромски произход на теми като здравно образование, минимум три пъти ежегодно биват организирани мобилни медицински кабинети за безплатни анонимни изследвания за ХИВ, туберкулоза и други, назначени са здравни медиатори, които работят индивидуално с всеки един случай на лице, нямащо личен лекар, стана ясно още на заседанието.
Не мисля, че на този етап можем да отчетем съществен напредък в работата си с ромския етнос. От години работим по тези проблеми, пишем програми, но това, което пишем, е едно, а реалността е друга“, заяви пред членовете на съвета заместник-кметът на Шумен по култура и образование Живка Тонева. Тя съобщи, че през тази година в детската градина в село Ивански ще бъде открита нова трета група. Върху проблема с мобилността на учениците от ромския етнос акцентира експертът от Регионалния инспекторат по образованието Николай Русев, според който непрекъснато децата прекъсват обучението си и след завръщането си трудно наваксват пропуснатото.

 

Общините от област Шумен кандидатстват с проекти за близо 55 милиона лева за финансиране по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“


Общините от област Шумен кандидатстват с общо 32 проекта на обща стойност около 55 млн. лв. за средства от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, за реализацията на която са предвидени 500 млн. лв. в държавния бюджет за тази година. На срещи днес с областния управител Венцислав Венков и заместник-областните управители Даниела Миронова и Левент Зекериев кметовете на общините представиха проектните си предложения, като аргументираха необходимостта от финансиране с оглед решаване на важни за отделните населени места проблеми.
След края на срещите пред журналисти областният управител Венцислав Венков коментира, че средствата няма да бъдат достатъчни и едва ли всички искания на общините ще могат да бъдат финансирани, но проектите показват какви са нуждите на общините.
Проектите на община Шумен са на обща стойност 8.8 млн. лв., като 4.5 млн. лв. от тях са за Пречиствателна станция за питейни води, за проектирането и изграждането на която са необходими общо 15 млн. лв. Останалите проекти са- 2 млн. лв. за довършването на Дома за стари хора, 2 млн. лв. за рехабилитация на пътя Шумен – с. Друмево и 300 000 лева за изграждането на спортен комплекс в парк „Студентски“.
Община Каспичан иска най-голямата сума- 12 млн. лв., които са за ремонт на шест читалища, за реконструкция на част от водопроводната мрежа в Кюлевча, село Каспичан и Плиска, за оборудването на център за социална рехабилитация и интеграция и за санирането на една административна сграда. Шест са проектите, които предлага община Нови пазар. Те са за саниране на болницата, за изграждане на зала за културни и социални дейности в село Памукчи, за реконструкция на стадиона в Нови пазар, за довършване на плувен басейн в СОУ „Васил Левски“ и др. Община Хитрино има проекти за около 1.5 млн. лв. за ремонт на улици и изграждане на закрит пазар в Хитрино.
Проектите на община Велики Преслав са на стойност малко над 2 млн. лв.-за изграждане на археологическа пътека от града до старините и за ремонт на 2 км. улици.
Община Смядово иска общо 5.8 млн. лв. за корекция на реката в града, за създаване на два центъра за настаняване на възрастни хора, за изграждане на довеждащ водопровод, възстановяване на пътя с. Янково – с. Бял бряг, както и за изграждането на две защитени жилища за хора с психични проблеми.
Община Върбица кандидатства с проекти за близо 1.8 млн. лв. за изграждане на игрище за мини футбол и тенис на корт, както и за възстановяване на стадиона в село Бяла река. С по един проект за рехабилитация на улици кандидатстват общините Каолиново, Венец и Никола Козлево.
Представен беше и един проект за около 1 млн. лв. с регионално значение за общините Нови пазар, Каспичан, Хитрино, Венец, Никола Козлево и Каолиново за строеж на приют за бездомни кучета в с. Избул.
Съгласно постановление на Министерски съвет проектите ще оценява Междуведомствен съвет под ръководството на министъра на финансите.