февруари, 2014

Деца от Шуменския детски парламент закичиха с мартеница областния управител

Деца от Шуменския детски парламент към Общински детски комплекс поздравиха областния управител Венцислав Венков с настъпването на Баба Марта. Децата гостуваха в Областна администрация и закичиха областния управител с мартеница с пожелания за здраве и късмет. Венцислав Венков благодари на децата за поздравленията за един от най-хубавите пролетни празници.
Представителите на детския парламент, водени от директора на Общинския детски комплекс Павлинка Марева, разказаха, че работят като Народното събрание с комисии в различните сфери, където обсъждат проблемите на нашия град.
Пожелания за здраве и просперитет днес областният управител Венцислав Венков и заместник-областният управител Даниела Миронова получиха и от представители на младежката организация на БСП в Шумен.

Заседава Областният съвет по условия на труд


Общо 1 663 проверки в 1 228 предприятия от всички икономически дейности са извършили служителите на дирекция “Инспекцията по труда”- Шумен през 2013 година. Това съобщи директорът на инспекцията Стела Методиева на заседание днес на Областния съвет по условия на труд, председателствано от заместник-областния управител Даниела Миронова. От направения отчет за дейността на инспекцията през миналата година стана ясно, че в областта на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд работодателите са създали добра фирмена политика. В 1018 предприятия е осигурено обслужване от служба по трудова медицина, изготвена е оценка на риска, провеждат се инструктажи, осигуряват се работно облекло и лични предпазни средства на работниците. Констатираните нарушения през 2013 година по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд са общо 4 008 при 4 082 нарушения през 2012 година. 97% от проверените предприятия са изпълнили основните изисквания по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.
Членовете на съвета приеха програмата си за работа през настоящата година. По традиция следващото заседание на Областния съвет по условия на труд ще бъде посветено на 28 април-Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

Допълнително споразумение ще гарантира изплащането на дълга на ВиК-Шумен към Енерго-Про

ВиК-Шумен и Енерго-Про ще подпишат допълнение към подписаното през септември споразумение, което ще регламентира изплащането в срок на задълженията на дружеството за консумирана електроенергия. Това се договориха на среща при областния управител Венцислав Венков управителите на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов и на Енерго-Про Стефан Абаджиев. Разговорите, в които участва и кметът на община Шумен Красимир Костов, бяха предизвикани от закъснения в плащанията от страна на водоснабдителното дружество, с което се нарушават условията по подписаното споразумение за разсрочване. По думите на управителя Светлозар Дамянов всяка година месеците януари и февруари са най-трудни за ВиК, тъй като през този период постъпленията са най-малко. Дружеството плаща ритмично вноските по погасителния план, подписан през септември миналата година, като закъснение има по текущите плащания през последните месеци в размер на над 600 000 лв.
В хода на дискусията управителят Стефан Абаджиев обясни, че след трикратното намаление на цените на електроенергията през миналата година, ЕНЕРГО-ПРО Продажби се намира в сложно финансово състояние и не може да поеме забавяне в плащанията на водоснабдителното дружество. Поради ограничената финансова рамка, нарушаване графика на плащанията би принудило компанията да ограничи електрозахранването на ВиК Шумен, за да предотврати нарастването на дълга.
Управителят на Енерго-Про Стефан Абаджиев прие предложението на Светлозар Дамянов и двамата се споразумяха да бъде подготвено допълнение към споразумението между дружествата, съгласно което до месец юли тази година ВиК-Шумен да навакса забавянето в плащанията.
Областният управител и кметът на Шумен заявиха категоричната си позиция, че се работи активно за осигуряване на допълнителни средства от страна на държавата за изпълнение на инвестиционната програма на ВиК-Шумен. До края на 2015 година трябва да бъде завършена работата и по втория проект за подобряването на водния цикъл на Шумен ИСПА 2, който предвижда да бъде рехабилитирана значителна част от водопроводната мрежа в града, което ще доведе до намаляване загубите на вода.
Областният управител и кметът на общината призоваха шуменци да бъдат по-активни в плащанията си към ВиК, тъй като към момента задълженията на битови абонати са в размер на 2 800 000 лв. и този проблем с несъбраните задължения затруднява работата на дружеството.

Четирима областни управители представиха региона на бизнес форум в Турция

Областните управители на Разград Стоян Ненчев, на Русе Венцислав Калчев, на Търговище Емел Расимова и на Шумен Венцислав Венков взеха участие в бизнес форум в турския град Бурса. Форумът беше организиран от Сдружението на бизнесмените с балкански корен в Бурса БАЛКАН СИАД.
В хотел „Хилтън“ в Бурса, пред близо 500 участници във форума, областният управител на Шумен Венцислав Венков представи възможностите за създаване на бизнес в региона и мерките на правителството на Пламен Орешарски в тази посока. В словото си Венков наблегна на фискалната политика на кабинета и облекченията за регистрационните и лицензионните режими за бизнеса. Специално внимание беше отделено на преференциите за фирмите, които създават работни места в районите с безработица, която надхвърля 35%. „Либералният фискален режим, сравнително по-евтината работна ръка, възможностите за износ в Европейския съюз, в чести случаи липсата на езикова бариера, и не на последно място примерът на успешни фирми като „Алкомет“ и „Шишеджам“ в Търговище, правят региона привлекателен за турските инвеститори“, каза в словото си Венков.
Домакините проявиха интерес към облекченията, които предстои да бъдат наложени във визовата политика на страната за турски граждани, както и за откриване на самолетна линия Варна-Истанбул от месец май. Областният управител на Шумен разказа за дейността на създадената Североизточна Българо-турска търговско-индустриална камара в региона. Специално място беше отделено и на условията за бизнес, които предлага Индустриалният парк в Шумен. Областните управители от Североизточна България представиха пред турските бизнесмени конкретните условия в Разградска, Русенска и Търговищка области за развиване на бизнес и привличане на евентуални инвеститори в региона.
На форума взеха участие областният управител на Бурса Мюнир Каралоглу, кметовете на най-големите райони на града, както и президентът на БАЛКАН СИАД Наджи Шахин.
По време на посещението си в южната ни съседка губернаторите се срещнаха и с Генералния консул на България в Истанбул Александър Велев, с областния управител на Одрин Хасан Дуруер, участваха в работни срещи с членове на Управителния съвет на БАЛКАН СИАД, както и с ръководството на най-голямата и влиятелна изселническа организация в Турция „Бал-гьоч“, базирана в Бурса.
Освен областните управители, в състава на българската делегация бяха председателят на шуменския общински съвет проф. Георги Колев, председателят на Управителния съвет на Българо-турската камара и собственик на „Алкомет“ Фикрет Индже, бизнесмени от региона.

Деца от клуб „Млад журналист“ гостуваха на областния управител

Областният управител Венцислав Венков се срещна с деца от клуб „Млад журналист“ към Второ основно училище „Доктор Петър Берон“ в Шумен. В клуба участват петокласници от училището, които преди дни издадоха първия брой на вестник „Моето училище“. Изданието е приемник на вестник „Бероновец“, издаван преди години в училището.
Младите журналисти, които са посветили този брой на празника на любовта, имат амбицията заедно със своя ръководител Елена Крумова, да издават вестника всеки месец. Тяхната цел е най-важните неща, които се случват в училището, да бъдат новините във вестника. Ще има страница, посветена на проектите, по които работи училището, както и светска, забавна и спортна страница. Децата са разпределили и ролите си, като са избрали помежду си главен редактор, репортери и фотограф.
С интервю на областния управител Венцислав Венков младите журналисти започнаха и подготовката за следващия брой на вестника. Областният управител, който е възпитаник на Второ основно училище „Доктор Петър Берон“, трябваше да отговори на въпросите какъв ученик е бил, липсва ли му професията на журналист и защо е избрал да стане областен управител.
На срещата днес присъстваха заместник-областният управител Даниела Миронова и директорът на Второ основно училище „Доктор Петър Берон“ Павел Павлов.

Приключва кампанията по изкупуването на тютюна в област Шумен

 

Изкупуването на тютюн в региона е приключило на 95%. Това стана ясно на работна среща днес за хода на изкупната кампания на тютюна, организирана по инициатива на областния управител Венцислав Венков, в която участваха кметът на община Каолиново Нида Ахмедов, заместник-кметът на община Венец Илхан Сали и директорът на областна дирекция „Земеделие“ Беркант Адилов.
По данни на областна дирекция „Земеделие“ през 2013 г. тютюн се е оглеждал в общините Каолиново, Венец, Върбица, Хитрино и Велики Преслав. Обработваните площи са били общо 7 731 декара, като 6 000 декара са на територията на община Каолиново. Общо са произведени 690 тона ориенталски тютюни при среден добив от декар 89 кг. През 2011 г. са обработвани 7 889 декара, като произведената продукция е била 1590 тона, а през 2012 г. – 6 546 декара с произведени 586 тона тютюн.
През 2013г. изкупната цена на ориенталския сорт „Кабакулак“ е била 3,20лв./кг., а през 2012 г. и 2011 г. тютюнът е бил изкупен съответно за 4,50лв./кг и 3,80лв./кг.
По думите на Беркант Адилов през 2013 г. общо 121 са регистрираните земеделски производители в региона, които отглеждат тютюн, но реално те са много повече, защото голяма част от хората не се регистрират. Този факт потвърди кметът на община Каолиново Нида Ахмедов, който съобщи, че над 2 хиляди души се занимават с тютюнопроизводство, но те избягват регистрацията, за да не плащат осигуровки.
Участниците в срещата се обединиха около становището, че са необходими регламенти, с които държавата да контролира този бранш. Кметът на Каолиново настоя държавата да намери механизмите, чрез които да се подпомагат реалните тютюнопроизводители, тъй като в момента парите по т.нар. референтен период в много малка част стигат до хората, които отглеждат тютюн, а определени прекупвачи получават стотици хиляди левове. Необходими са и спешни промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да гарантират стабилност в сектора.

Областният управител Венцислав Венков се срещна с делегация от администрацията на Алтайския край

Областният управител Венцислав Венков се срещна с представители на администрацията на Алтайския край на Руската федерация, които са на посещение в България. Делегацията e в нашата страна за участие в Международната туристическа борса „Ваканция & Спа експо“, която се провежда в София от 13 до 15 февруари под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката.
Между Шуменска област и администрацията на Алтайския край има действащо Споразумение за търговско-икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество, подписано на 13 септември 2008 г. в гр. Барнаул.
Областният управител Венцислав Венков и ръководителят на делегацията Александър Жилин, началник управление на администрацията на Алтайския край по международните и междурегионалните отношения, се обединиха около тезата, че са необходими съвместни действия от двете страни за задълбочаване на приятелските връзки между регионите. Александър Жилин постави акцент върху определени отрасли от икономиката, където контактите между Шуменска област и Алтайския край да се развиват. Интерес пред руските партньори предизвикват фармацевтичната промишленост, машиностроенето, преработващата промишленост, туризмът.
Договорено беше възможностите за разширяване на сътрудничеството между двата региона да се обсъждат при бъдещо посещение на делегация от администрацията на Алтайския край, което предстои през септември в България. Делегацията ще се води от губернатора на Алтайския край Александър Карлин. Тогава делегацията ще посети Шумен, където ще се проведат разговори с цел установяване на конкретни договорни отношения между представители на бизнеса.
На срещата днес, домакин на която беше Руския културно-информационен център-София, присъства управителят на „Общински пазари” ЕООД и бивш областен управител Тодор Тодоров, подписал споразумението с Алтайския край.

Областният управител Венцислав Венков се срещна с посланика на Република Турция у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче

Областният управител Венцислав Венков прие извънредния и пълномощен посланик на Република Турция у нас Негово Превъзходителство Сюлейман Гьокче, който днес е на първо посещение в Шумен. По време на разговорите, на които присъстваха генералният консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол и заместник областните управители Даниела Миронова и Левент Зекериев, областният управител представи особеностите на област Шумен в сферата на икономиката, богатото културно-историческо наследство и туристическите забележителности в региона.
Областният управител Венцислав Венков и Негово Превъзходителство Сюлейман Гьокче се обединиха около идеята, че като представители на две съседни държави са призвани да работят за привличане на повече инвеститори в региона. Двамата бяха категорични, че има много възможности за установяване на по-тясно и успешно сътрудничество и в тази връзка новосъздадената Североизточна българо-турска търговско-индустриална камара има много важни функции.
По време на разговорите турският посланик съобщи, че за първи път на предстоящите тази година избори за президент турските граждани, които живеят извън пределите на Република Турция, ще могат да гласуват. По думите му около 7 млн. турски граждани живеят в различни краища на света и предстои турското външно министерство да определи правилата, по които ще се извърши гласуването.
В близко бъдеще се подготвя посещение в нашата страна на министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, който в рамките на визитата си се очаква да посети Шумен и Разград.