юли, 2014

Шуменецът Огнян Ганчев стана шампион по плуване на Европейските игри за трансплантирани

Шуменецът Огнян Ганчев стана европейски шампион по плуване на XV европейски игри за трансплантирани /сърце и бял дроб/, провели се от 12 до 17 юли в литовската столица Вилнюс. Той е завоювал отличието в дисциплината 100 метра гръб във възрастовата група от 46 до 54 години. Шуменецът, който е на 54 години и е преживял трансплантация на сърце преди 8 години, е спечелил още един медал на игрите-бронзов в дисциплината 50 метра гръб. Участвал е и в надпреварата по бадминтон на игрите.

По време на днешната си среща с областния управител Венцислав Венков Огнян Ганчев разказа, че е изключително доволен от постиженията си. Той подчерта, че такива прояви са от голямо значение за популяризиране на донорството по света, както и че дават възможност за обмен на информация за начина на хранене и на живот на  хората с трансплантирани органи.

Огнян Ганчев благодари на кмета на община Шумен Красимир Костов за финансовата подкрепа, за да осъществи участието си в състезанието, като подчерта, че община Шумен е единствената община в страната, която от години подпомага трансплантирани от региона за участие в различни национални и международни състезания.

Огнян Ганчев гледа с надежда към следващото предизвикателство-Световното първенство за трансплантирани, което ще се проведе в Аржентина през следващата година.

Младите шуменски пианисти Ибрахим и Хасан Игнатови с покана за участие в Детския конкурс „Евровизия“

Шуменските пианисти Ибрахим и Хасан Игнатови са получили предложение от телевизионния водещ и продуцент Слави Трифонов да представят България в Детския песенен конкурс „Евровизия“ в общ проект с младата певица Крисия Тодорова от Разград. Идеята е тримата да участват заедно в конкурса на 15 ноември в Малта, като Крисия ще пее, а 10-годишните близнаци ще свирят на пиано. Това разказа бащата на момчета Дениз Игнатов при срещата си днес с областния управител Венцислав Венков и изказа своите благодарности към Слави Трифонов за вниманието към децата и за оценката му към техните умения.

По време на днешната среща стана ясно, че Ибрахим и Хасан Игнатови ще кандидатстват за участие в Международния конкурс „Ференц Лист”, който ще се проведе от 26 октомври до 6 ноември в  германския град Ваймар. За да стане възможно пътуването на децата, семейството разчита община Шумен да преведе на СОУ „Сава Доброплодни“ отпуснатите 2 000 лв. и по този начин да бъдат осигурени необходимите средства за участието на талантливите шуменци в този престижен конкурс.

Три държави-Русия, Швейцария и Дания предлагат на младите пианисти да продължат обучението си в престижни музикални училища и все още децата и техните родители обсъждат условията и се консултират дали да изберат като вариант обучение в чужбина.

През последния месец Ибрахим и Хасан Игнатови са спечелили първи награди при участието си в престижни конкурси в Турция и Македония.

Областният управител Венцислав Венков се срещна с новия началник на Националния военен университет бригаден генерал Тодор Дочев

 

Областният управител Венцислав Венков прие днес новия началник на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев, който е на първо посещение в Шумен след назначението му на тази длъжност. Той е роден в град Нови пазар и е възпитаник на ВНВАУ „Георги Димитров“-Шумен.
По време на разговорите бригаден генерал Дочев заяви, че се надява със структурите на държавната и местната власти да работят съвместно за утвърждаването на Националния военен университет. Той изрази категоричната си позиция за равнопоставеност на всички факултети на висшето училище и подчерта стремежа си за модернизиране и развитие на потенциала на университета в съответствие със съвременните предизвикателства.
От своя страна областният управител Венцислав Венков поздрави бригаден генерал Тодор Дочев за назначението и му пожела успех в изпълнението на професионалните отговорности. Областният управител изрази убеждението си, че е необходимо институциите да работят заедно за решаване на проблемите.
Областният управител Венцислав Венков и бригаден генерал Тодор Дочев обсъдиха и се обединиха около идеята за създаване на модул за действие при извънредни ситуации към факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет, който, снабден с необходимата техника и екипировка, може да бъде в помощ на населението при необходимост в кризисни моменти.
На срещата присъстваха заместник-областният управител Левент Зекериев и новият декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет полк. доц. Сашо Евлогиев. Той е избран на тази длъжност на Общо събрание на факултета на 10 юни тази година и сменя на поста полк. доц. Нелко Ненов.