декември, 2014

Създадена е организация за безпроблемно обслужване на пациентите на хемодиализа и извозване на родилките при усложняване на обстановката

Създадена е необходимата организация за транспортиране и безпроблемно обслужване на пациентите на хемодиализа от региона при усложняване на зимната обстановка. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова на работна среща при заместник-областния управител Петко Шаренков, в която участваха Петър Тодоров, началник сектор „Превантивна дейност и контрол“ в РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Шумен и Пламен Стефанов, главен фелдшер в Центъра за спешна медицинска помощ-Шумен.

Общо 71 души са болните, които обслужва отделението по хемодиализа към МБАЛ-Шумен. 70 от пациентите са от населените места на област Шумен и 1 човек от област Търговище пътува по собствено желание. Всички пациенти са предупредени при влошаване на обстановката да имат готовност да бъдат настанени да нощуват в шуменската болница. В МБАЛ-Шумен има създадена организация и готовност да бъдат настанени 30 души, а при необходимост ще бъдат осигурени и допълнително легла. Отделението разполага с 21 на брой апарати за хемодиализа, като всички те са в изправност и работят.

До всички лечебни заведения на територията на област Шумен има осигурен достъп и няма проблеми с транспортирането на медицинския персонал. Снабдени са с хранителни продукти и медикаменти, като при необходимост и възникване на проблеми съответните длъжности лица ще бъдат сигнализирани своевременно.

Създадена е и организация за безпроблемно извозване при необходимост на родилките и на пациентите, нуждаещи се от неотложна медицинска помощ.

Разпоредена е допълнителна проверка за готовността на снегопочистващите фирми

По указание на областния управител на област Шумен Донка Иванова, днес в 15.30 ч. заместник-областният управител Петко Шаренков проведе работно съвещание за набелязване на превантивни мерки с оглед очакваното влошаване на времето, на което присъстваха Петър Тодоров, началник сектор „Превантивна дейност и контрол“ в РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Шумен, Цанко Цанков, изпълняващ длъжността началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР-Шумен, Димитринка Стефанова, началник отдел „Инвестиционен и поддържа на републиканската пътна мрежа“ в Областно пътно управление-Шумен, Пламен Йорданов, технически ръководител от фирма „Пътно строителство“ АД и Стоян Стоянов, технически ръководител от фирма „.Консорциум Пътно поддържане 2010“.

След запознаване с метеорологичната прогноза за периода от днес до 2 януари 2015 г. и след представяне на докладите от участниците в съвещанието, бяха набелязани следните превантивни мерки:

  1. От 17.00ч. на 29 декември до 12.00ч. на 30 декември в 11-те опорни пункта, разположени в Шумен, Миланово, Веселиново, Менгишево, Радко Димитриево, Нови пазар, Никола Козлево, Каолиново, Белокопитово, Хитрино и Мътница, от техническите ръководители на двете снегопочистващи фирми да се извърши допълнителна проверка на готовността-наличния състав, техниката и количествата инертни материали,  и да се дадат допълнителни указания на  хората за действия при влошаване на обстановката.
  2. Уточни се взаимодействието на дежурния в Областно пътно управление-Шумен с дежурните в съответните институции, чиито представители участваха в съвещанието.
  3. Петър Тодоров, началник сектор „Превантивна дейност и контрол“ в РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Шумен и Цанко Цанков, изпълняващ длъжността началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР-Шумен, докладваха за готовността на институциите за действия при тежки зимни условия съгласно изготвените и утвърдени планове за действие при усложнена обстановка.
  4. На 30 декември от 9.30ч. предстои среща с директорите на Регионалната здравна инспекция и на Центъра за спешна медицинска помощ с  Петър Тодоров, началник сектор „Превантивна дейност и контрол“ в РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Шумен, за съгласуване на действията по извозване на родилки, болните на хемодиализа и хората, които се нуждаят от неотложна медицинска помощ.

Ученици от Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ поздравиха областния управител Донка Иванова с настъпващите Коледни празници

Дни преди Рождество Христово ученици от Второ основно училище „Д-р Петър Берон”- Шумен поздравиха областния управител Донка Иванова и служителите в администрацията с настъпващите коледни и новогодишни празници. Децата от II „А“ клас изпълниха коледни песни, наричания и с красиви, ръчно изработени сурвачки благословиха домакините за здраве и успехи през Новата година.

Областният управител Донка  Иванова поздрави децата за чудесните изпълнения. „Благодаря, че ни посетихте, благодаря за чудесните пожелания и наричания. Пожелавам ви да сте здрави, да сте много успешни, любознателни и последователни“, каза Донка Иванова.

Както повелява традицията, малките сурвакари получиха подаръци и много лакомства.

Областният управител Донка Иванова поздрави живеещите в Дома за стари хора в навечерието на Коледа

В навечерието на коледните и новогодишни празници областният управител Донка Иванова посети Дома за стари хора в Шумен. Заедно със заместник-областния управител Селиме Кърджалиева, Донка Иванова се срещна с възрастните хора. „Много искам в тези светли дни да почувствате нашата топлина и доброта, да бъдете радостни и щастливи. Затова сме тук, защото сме благодарни за опита, мъдростта и подкрепата“, се обърна към възрастните хора Донка Иванова и им пожела много здраве през Новата година. Тя подари на живеещите в дома хранителни продукти и хавлиени кърпи.

Възрастните хора благодариха за областния управител Донка Иванова за грижата и вниманието. Групата за фолклор към Дома за стари хора поздрави всички с коледни песни и наричания.

 

 

Финансиране за водния сектор и мерки за преодоляване на безработицата открои като приоритети за 2015 година областният управител Донка Иванова

Осигуряване на средства за водния сектор и мерки за ограничаване на безработицата посочи като  приоритети за 2015 година областният управител на област Шумен Донка Иванова. На предколедна среща с кметовете на общините в региона тя отчете свършеното от екипа й до сега и начерта основните приоритети за работа през новата година.

Необходими са конкретни бързи действия за финансиране във ВиК сектора, каза Донка Иванова и посочи, че ще се търсят средства от два източника- държавния бюджет и чрез европейски програми, за да се изпълнят проектите за пречиствателната станция за питейни води в Шумен, санитарно-охранителната зона на язовир Тича и канализация и реконструкция на водопроводната мрежа във Върбица. В началото на месец януари ще проведем среща с представители на министерството на околната среда и водите и на министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще поканим и кметовете и ще настояваме за реално финансиране на проектите, които вече са готови, уточни Донка Иванова.

Проведени са срещи с общинските ръководства и кметовете на населените места в общините Върбица, Смядово, Каспичан, Венец. Утре обиколката продължава в община Никола Козлево и ще завърши в началото на януари със срещи и в останалите общини.

Като основен проблем в северните общини областният управител посочи високия процент на безработните, като основната грижа ще бъде съдействие и приемане на конкретни мерки за осигуряване на реални работни места.

За общините Смядово, Върбица и Велики Преслав приоритетно ще бъде осигуряването на средства за обезопасяване на някои обекти и недопускане на кризисни ситуации, обяви Донка Иванова и подчерта необходимостта от средства за корекции по речни корита във Върбица, увеличаване на проводимостта по река Елешница, ремонт на пътя Върбица- Тушовица и други. Свързах се с Междуведомствената комисия, с която се уговорихме и очаквам до броени дни да получа обобщената информация за всички искания, които област Шумен има от 2012 г. до момента. След това с кметовете и експертите ще трябва да определим приоритетните обекти. Ясно е, че всичко не може финансира, ще има приоритети за всяка община. Всички материали са подготвени от 2012 г. и чакат своя ред за финансиране, каза още Донка Иванова.

Други конкретни инициативи, които посочи областният управител, са организацията и провеждането на кръгла маса по проблемите на Североизточния район и създаването на Съвет по здравеопазването. Предвижда с и законодателна инициатива за промяна в Закона за държавната собственост.

Областният управител Донка Иванова обяви и разпределението на ресорите на нейните заместници. Петко Шаренков ще отговаря за всичко, свързано със сигурността, ще организира дейностите за защита на населението, културните и материалните ценности. В неговия ресор ще бъдат дейностите, свързани с ВиК системите, транспортните схеми, ще координира работата в сферата на здравеопазването, ще осигурява взаимодействие с РИОСВ, ИАРА, Напоителни системи, както и дейностите в горския сектор.
Селиме Кърджалева ще отговаря за социалната политика, за взаимодействията с различните вероизповедания и етноси, ще координира работата в сферата на земеделието, със синдикалните организации, дейностите в сферата на туризма, Комисията за защита на потребителите и НСИ.

Областният управител на област Шумен ще отговаря за образованието и стопанисването на държавната собственост.

Върховният административен съд отмени решения на Общински съвет-Шумен след оспорване от страна на областния управител на област Шумен

Със свои Решение № 14670 от 05.12.2014 г. и Решение № 14689 от 08.12.2014 г. Върховният административен съд на Република България е отменил като неправилни две решения на Административен съд Шумен, с които бяха потвърдени решения на Общински съвет-Шумен, върнати за ново обсъждане от областния управител на област Шумен през септември 2013 година.

По оспорване на областния управител на Шумен, депозирано през месец март 2014 г., с решението си Върховният административен съд отменя Решение №536/ 24.10.2013 г. на Общински съвет-Шумен за даване на съгласие да се промени собствеността от публична общинска в частна общинска на УПИ, отреден за озеленяване, разположен югоизточно от УПИ ІІІ-486 в кв. 31 по плана на с. Салманово

С второто си решение Върховният административен съд отменя Решение № 537 /24.10.2013 г. на Общински съвет-Шумен, за даване на съгласие да се промени характера на собствеността на новообразувания УПИ І „За култова сграда“ в новообразувания квартал 30а по плана на с. Струйно.

Решенията на Общински съвет-Шумен бяха върнати от областния управител на област Шумен за ново обсъждане предвид констатирана незаконосъобразност. След като Общинският съвет препотвърди решенията си, те бяха обжалвани на двете инстанции – Административен съд Шумен и Върховен административен съд.

Областният управител Донка Иванова се срещна с директора на териториалната дирекция на ДАНС-Шумен

Работна среща на областния управител Донка Иванова с директора на териториалната дирекция на ДАНС-Шумен Калин Кръстев се проведе днес в Областна администрация-Шумен. На срещата, в която участваха заместник-областните управители Селиме Кърджалиева и Петко Шаренков, бяха обсъдени въпроси, свързани със сигурността в региона с цел недопускане на противоправни деяния.

Областният управител г-жа Донка Иванова подчерта, че е необходимо всички институции да работят и с действията си заедно да направят така, че обстановката във всички общини на областта да бъде нормална.

Г-н Калин Кръстев информира областния управител и неговите заместници, че в сложната геостратегическа и геополитическа обстановка, ръководената от него териториална дирекция на ДАНС-Шумен, извършва дейности за защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу независимостта и суверенитета на страната, териториалната цялост, националните интереси, установяване  на конституционен ред и защита на основните права и свободи на гражданите, свързани с разкриване, предотвратяване и противодействие на посегателства срещу националните интереси и срещу действия, застрашаващи, или увреждащи политическите, икономическите и военноотбранителните способности на страната, както и защита на националната сигурност и противодействие на международния тероризъм и екстремизъм, противодействие на организираната престъпност и наркотрафика, противодействие на незаконното разпространение на продукти и технологии под международен контрол, както и на оръжия за масово унищожение, прането на пари и други рискове и заплахи, насочени срещу интересите на страната и на нейните съюзници и партньори.

В края на срещата директорът на териториалната дирекция на ДАНС-Шумен г-н Калин Кръстев поздрави областния управител г-жа Донка Иванова по случай встъпването й в длъжност и й пожела успех в изпълнението на професионалните отговорности.

Обстановката в област Шумен се нормализира

Обстановката в региона постепенно се нормализира. От 21 часа снощи на всеки четири часа нивото на язовир „Тича” се понижава с 1 см. По данни от 7.30ч. тази сутрин язовирът прелива през преливника с 69.2 куб.м/сек. Обемът му е 326млн. 600хил.куб.м. Всички микроязовири са спрели да преливат.

Река Камчия е  понижила нивото си с 30 см и се прибира в коритото си. Река Врана е в коритото си, река Суха допълнително е понижила нивото си с 30 см и е на 1.60 м под асфалтовия път.

Обстановката по критичните места в областта е спокойна

От 12.30 ч. днес до момента язовир Тича задържа нивото си. По данни от 16.00 ч. обемът на язовира е 327 млн. 200 хил. куб. м. Язовир Тича прелива със 73.433 куб.м /сек., като от 10.00 ч. поради технически причини МВЕЦ е преустановила работата си. Нивото над преливника е 77 см.

Реките задържат нивото си и към 16.00 ч. реките Камчия и Врана са на ниво берма/под дигите/. Река Суха е понижила нивото си с 20 см и е на 1.40 м под асфалтовия път.

Ситуацията продължава да се следи непрекъснато. Продължава наблюдението на критичните места в общините Шумен, Велики Преслав, Върбица и Смядово

Предприети са превантивни мерки за недопускане на кризисна ситуация след покачване нивото на язовир Тича

Към 0.30 ч. тази нощ притокът на вода в язовир Тича е 135 куб.м/сек. Според изчисленията на специалистите  в следващите 12 часа покачването на нивото в язовира ще продължи. По данни от 01.30 ч. общото изпускане от язовира е 70 куб.м./сек. при ниво над преливника от 70.5 см.

Ситуацията е обсъдена на заседание тази нощ от оперативния областен щаб за защита при бедствия и аварии по разпореждане на областния управител на област Шумен Донка Иванова. Приведени в готовност бяха общинските щабове за защита на населението в общините Шумен, Велики Преслав, Върбица и Смядово и бяха набелязани превантивни мерки за недопускане на кризисна ситуация. Мерките са следните:

  1. По разпореждане на ВПД Директор на ОД на МВР Шумен – г-н Илиян Николов, бяха разставени полицейски автопатрулни екипи в района на с. Хан Крум и с. Миланово, със задача при необходимост спиране на движението и пренасочването му по обходни маршрути. При необходимост, има готовност за допълнително осигуряване на полицейски автопатрулен екип в района на с. Ивански и гр. Смядово.
  2. По разпореждане на Директора на ОПУ – инж. Димитър Ковачев, дежурните от опорен пункт на ОПУ Миланово имаха готовност за евентуално затваряне на участък от пътя Хан Крум – Велики Преслав и пренасочване по обходни маршрути, а  дежурните от опорен пункт на Радко Димитриево, при необходимост, имаха готовност да затворят участъка от път II – 73, Шумен – Карнобат, между с. Ивански и гр. Смядово и пренасочването му по обходен маршрут. При необходимост има готовност да се затвори пътя с. Ивански – с. Янково – с. Жълъд.
  3. Беше решено г-н Кюркчиев – заместник кмет на община Смядово, да предупреди кмета на с. Бял бряг и жителите, обитаващи къщите в заливната зона на р. Камчия за евентуална висока вълна, до 05.00 часа на 10.12.2014 г.
  4. Беше решено г-н Узунски – главен експерт по ОМП в община Шумен да предупреди кмета на с. Ивански и жителите на къщите в заливната зона на с. Ивански за евентуална висока вълна от р. Камчия до 05.00 часа на 10.12.2014 г.
  5. Беше решено д-р Илиев, Директор на ЦСМП Шумен, да предупреди дежурните екипи в общините Велики Преслав, Смядово, Върбица и Шумен за евентуална готовност за незабавно действие до 03.30 часа на 10.12.2014 г.
  6. Беше решено главен експерт по ОМП в областна администрация Шумен г-н Неделчев до 03.30 часа на 10.12.2014г. да предупреди г-н Вълчо Тодоров, Началник ЖП секция Шумен, който да доведе до знанието на контролно – диспечерския пункт в гр. Горна Оряховица ситуацията към момента и да ги предупреди да заложат в записите влаковите композиции, движещи се по маршрута София – Варна да преминават с повишено внимание участъците от маршрута Кочово – Хан Крум, влаковите композиции движещите се по маршрута Шумен – Комунари да преминават с повишено внимание при с. Ивански (ЖП моста), а така също и влаковите композиции преминаващи покрай ЖП спирка Могила община Каспичан.

По данни от 7.30 ч. тази сутрин обемът на язовир Тича е 326 млн. 800 хил. куб. м.  Язовирът прелива с 70.615 куб.м /сек., общото изпускане е 76 куб.м./сек. и ниво над преливника 75 см.

Реките задържат нивото си от тази нощ и към 7.30 ч. реките Камчия и Врана са на ниво берма/под дигите/. Река Суха е на ниво 1.20 м под асфалтовия път.

Към момента няма опасност за населението, ситуацията продължава да се следи непрекъснато. Продължава наблюдението на критичните места в съответните общини по ръководството на общинските щабове.