юли, 2015

От тази есен започват обучението си първите медицински сестри и акушерки в новооткрития филиал на Медицински университет – Варна в град Шумен

​От учебната 2015/2016 година в град Шумен се разкрива Филиал на Медицински университет – Варна с прием на 20 акушерки и 20 медицински сестри.  Това стана ясно след решение на Народното събрание, което бе гласувано на 21 юли.

Кандидатите за специалностите ще могат да подават документите си за кандидатстване както онлайн от 30 юли до 15 август вкл. на адрес: http://www.mu-varna.bg/BG/online-ksk-2015, така и на място във Филиала от 11 до 15 август вкл. (град Шумен, ул. Васил Априлов №63 (бившата белодробна болница), ет. 1, стая №3), от където ще могат да закупят кандидатстудентския комплект документи.

На 19 август ще се състои приемният изпит – тест по биология, като мястото за провеждане допълнително ще бъде обявено.

За всички кандидати, които имат нужда от допълнителна подготовка за предстоящия изпит, на 15 и 16 август от 8.30 часа в град Шумен, Медицински университет – Варна организира кандидатстудентски подготвителен курс по биология. На тел.: 0882 450008 всеки, който желае, ще може да се запише за курса.

Таксите ще бъдат съответно 80 лв. – за подготвителния курс, 60 лв. – за приемния изпит и 5 лв. – за подаването на документи (ако е онлайн), като задължително условие е сумите да бъдат преведени от името на кандидат-студента и/или в платежното нареждане да фигурират трите му имена и ЕГН. Таксите могат да бъдат преведени и като общ превод.

Банковата сметка на МУ-Варна:

Банка ДСК ЕАД, Клон Варна,
BIC: STSABGSF

IBAN: BG24STSA93003100040700

или

ПОС терминал на място във Филиал Шумен  с дебитна карта. Кандидат-студентите, които не притежават дебитна карта, могат да посетят най-близкия банков клон.

 

Записването на новоприетите студенти ще става след 23 август в сградата на филиала – ул. Васил Априлов №63 (бившата белодробна болница), ет. 1, стая №3

За повече информация: www.mu-varna.bg, тел: 052 677 060 и GSM: 0882 450008

Областният управител Донка Иванова се срещна с представители на държавната власт от Република Армения

Областният управител Донка Иванова прие представители на държавната власт от Република Армения, които са на посещение в област Шумен. Делегацията, в която са включени представители на министерствата на образованието и науката, на труда и социалните въпроси и на градоустройството на Република Армения, на местните офиси на УНИЦЕФ и фондация „Спасете децата“, е в нашия регион с цел обмен на добри практики в сферата на социалната политика.

На работната среща, в която участва заместник-областният управител Селиме Кърджалиева, бяха обсъдени начините на взаимодействие и успешната съвместна работа между УНИЦЕФ-България, областна администрация и общините по отношение предоставянето и реализацията на различните видове социални услуги.

Имаме възможност да продължим една добра традиция и успешно сътрудничество, каквото имаме с УНИЦЕФ, заяви областният управител Донка Иванова, подчертавайки факта, че област Шумен е една от трите пилотни области в страната заедно с Монтана и Сливен, където УНИЦЕФ фокусира дейностите си при работа с децата.

В хода на разговорите бяха коментирани дейностите  в процеса на подготовката на Стратегията за развитие на социалните услуги на област Шумен за периода 2016-2020 година, която предстои да бъде приета до края на месец септември тази година. Представен беше моделът, по който се създава този документ и конкретните стъпки, които се извършват от областната и общинските администрации при подготовката на стратегията.

В рамките на визитата си в област Шумен днес делегацията от Република Армения е провела срещи с ръководството на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ и с експерти от община Шумен. Предстоят посещения в община Велики Преслав, в семейно-консултативния център в града, в Комплекса за социални услуги за деца и и семейства в Шумен и среща с приемни семейства.

Областният управител Донка Иванова присъства на официалното откриване в Шумен на регионален клон на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

Областният управител Донка Иванова беше гост на официалното откриване и учредяване в Шумен на регионален клон на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. В новата структура се обединиха над 30 фирми от различни сектори на икономиката. За председател беше избрана Сузана Недева, директор на Инвестиционен център Елана-Шумен. Заместник-председателят на КРИБ Иван Бойков заяви пред присъстващите, че с учредяването на местна структура на организацията ще се защитават интересите на бизнеса в Шумен. Няма въпроси, по които да не сме положили усилия, и да постигаме резултати по отношение на това, което засяга бизнеса – цените на тока, реформите и други, каза Иван Бойков.

Областният управител Донка Иванова определи КРИБ като сериозен партньор по социално-икономическите проблеми и връзката между бизнеса и властите. Знаем, че работодателската организация има сериозно присъствие при договаряне на проблеми и теми по всички направления. Ние в Шумен разчитаме именно на това. В нашия регион има много проблеми, които се надявам да разрешаваме като партньори. Ще разчитаме и на опита, който има организацията, за да ни съдейства за подобряване на бизнес условията и конкурентоспособността на нашия бизнес, както и за по-добро усвояване на средствата от европейските фондове, заяви Донка Иванова.

Поздравления към новоучредената структура отправиха представителят на Стопанската камара в Шумен Валентин Върбанов, председателят на Търговско-промишлената палата в Шумен Христо Дечев, председателят на КНСБ-Шумен Анета Денева и други.

Централната избирателна комисия проведе среща с представители на областна и общинските администрации от област Шумен по повод предстоящите местни избори

В рамките на разяснителната кампания по повод предстоящите избори за общински съветници и кметове, днес в Областна администрация- Шумен представители на Централната избирателна комисия се срещнаха със служители на областната и общинските администрации, на областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“, ангажирани с организационно-техническата подготовка на изборите, с граждани и представители на медиите. По време на срещата, водена от областния управител Донка Иванова, заместник- председателят на Централната избирателна комисия Мария Мусорлиева и членовете на комисията Йорданка Ганчева и Георги Баханов, коментираха въпроси, свързани с подготовката и нормалното протичане на изборния процес и упражняване правото на глас.

На местните избори студенти и ученици няма да могат да гласуват със студентска книжка, а само по постоянния си адрес и по общия ред за всички избиратели. За да упражнят правото си на глас в населеното място, в което имат право да гласуват, се освобождават от учебни занятия един ден преди, по време на изборния ден и един ден след него, разясниха представителите на ЦИК.

Важен момент в кампанията е понятието уседналост. За българските граждани това означава да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България и поне един от тях да е в населеното място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на провеждане на изборите. Гласоподавателят трябва да избере по кой адрес – постоянен или настоящ, ще гласува, но няма да може и по двата. На предстоящите избори няма да се издават удостоверения за гласуване на друго място, ако избирателите искат да гласуват по настоящ адрес, те трябва да са подали заявление за това не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

От ЦИК обясниха, че на изборите отново ще има преференциален вот. Ако избирателят не отбележи преференция в бюлетината, то тя няма да се счита за невалидна. Но ако бъде отбелязана само преференция, без да избере партия, бюлетината ще се счита за невалидна. От ЦИК напомнят на гражданите, когато бъдат изнесени избирателните списъци да  проверят дали фигурират в тях и ако има допусната неточност, да се обърнат към съответната общинска администрация.

От своя страна областният управител Донка Иванова съобщи, че в Областна администрация-Шумен е назначен организационно-технически екип, който ще работи за подготовката и провеждането на местните избори. В екипа са включени подготвени експерти, хора с опит и познания и аз имам увереност, че с общите усилия на всички отговорни институции и общините, ще създадем условия за безпроблемно протичане на изборния процес, каза Донка Иванова.

Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания по повод предстоящите местни избори

По повод предстоящите избори за общински съветници и кметове, Централната избирателна комисия започва разяснителната кампания, която включва поредица от срещи с представители на областните и общинските администрации, ангажирани с организационно-техническата подготовка на изборите, с граждани и медии.

В област Шумен срещата ще се състои на 07.07.2015 г. от 11.00 ч. в зала 2 на Областна администрация, като поканени за участие са служители от Областна администрация и от общинските администрации на територията на областта.

От 12.00 часа същия ден е предвидена среща с представители на медиите и граждани под мотото „По-близко до избирателите“. Целта е да бъдат разяснени важни моменти, свързани с упражняване на правото на глас в предстоящите избори.