август, 2015

Обекти на общините преминават за стопанисване от ВиК- Шумен

Областният управител Донка Иванова свика днес Общо събрание на Асоциацията по ВиК в област Шумен в качеството си на председател на асоциацията.

На заседанието членовете на асоциацията дадоха съгласието си три новоизградени обекти на общините Велики Преслав и Никола Козлево да преминат за стопанисване, поддържане и експлоатация към действащия в обособената територия на асоциацията ВиК оператор- „Водоснабдяване и канализация“ ООД- Шумен.

Два са обектите в община Велики Преслав – „Градска пречиствателна станция за отпадъчни води“ и „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в град Велики Преслав“, чрез който е изградена канализация на квартал Кирково, подменена е остарялата водопроводна мрежа в квартала и е рехабилитирана водопроводната и канализационна мрежа на други пет улици в града.

В община Никола Козлево със средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е изграден обект за допълнително водоснабдяване на село Ружица, с което е решен дългогодишен проблем с нарушено водоснабдяване за жителите на това населено място.

Предстои през следващата седмица да се извърши предаването на обектите от общините към ВиК оператора.

Асоциацията по ВиК в област Шумен е учредена през 2010 година.  По закон държавата в лицето на областния управител участва в асоциацията с 35% дял. Останалите 65% се разпределят между общините, като дяловото участие на всяка от общините е различно и се определя съобразно броя на населението във всяка община.

Премиерът Бойко Борисов откри участъка Белокопитово-Каспичан от автомагистрала „Хемус“

Официално беше открит участъкът Белокопитово-Каспичан от автомагистрала „Хемус“ и най-големият пътен възел у нас – п. в. „Белокопитово“. Чрез него ще се осъществява връзката с път I-2 Русе – Варна и път I-4 Коритна – Белокопитово. Общата дължина на отсечката е 4,898 км. Проектът е по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет, като инвестицията е за близо 66 млн. лв.

На церемонията по откриването беше отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътуване от отец Димитър от шуменския храм „Свето Вознесение“. На него присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, областният управител Донка Иванова, народните представители Любомир Христов и Ралица Тодорова, кметът на община шумен Красимир Костов. Министър Лиляна Павлова връчи на инж. Лазаров разрешението за ползване на обекта и благодари на строителите, които са работили при температура от над 40 градуса, за да завършат отсечката. Изключително съм радостна днес, че откриваме най-накрая този участък от автомагистрала Хемус , макар и само 5 километров заедно с този красив пътен възел с площ над 10 км. Пътните възли имат наименования, този има наименованието и формата на диамант. Надявам се този диамант да отпуши развитието на автомагистралата и в следващите години да достроим оставащите 250 км. Сумата необходима за това е 1 млрд. 900 млн. лв. Това не трябва да ни обезкуражава, а да ни амбицира да работим усилено и парите да бъдат осигурени поетапно през следващите година, каза министър Павлова.

От своя страна премиерът Бойко Борисов се ангажира с ново строителство по магистралата. Ако не бяхме правили експериментът Орешарски, сега тази магистрала щеше да е в много по-напреднал стадий, каза при откриването министър-председателят. В рамките на този мандат поне половината от “Хемус” ще бъде построена, защото другата част се проектира, а без нея Северна България е загубена. Затова ще положим максимални усилия, заяви Бойко Борисов.

Изпълнител на обекта е „АМ Черно море” АД. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг” АД. Проектант е „Пътпроект“ ЕООД.

Областният управител Донка Иванова приветства участниците в международното военно състезание MILCOMP

С тържествена церемония в Шумен започна международно военно спортно състезание  MILCOMP, което ще се проведе в дните от 1 до 7 август. Над 100 души от Белгия, Германия, Полша, ЮАР, Дания, Испания, Финландия, Холандия, Франция, Великобритания, Норвегия и САЩ пристигнаха за участие в надпреварата, която е част от 68-ия конгрес на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва /CIOR/. На церемонията присъстваха областният управител Донка Иванова, народните представители Любомир Христов и Иван Иванов, заместник-областният управител Петко Шаренков, началникът на НВУ “Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, граждани.

След 2009-та година, сега за отново в България се организира конгрес на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва и аз приемам този факт като висока оценка на партньорството и участието на нашата страна в дейностите на НАТО. За първи път нашият град приема домакинството на форум от такъв ранг и за мен е чест да ви приветствам. Вярвам, че в дните, прекарани в България и Шумен, ще споделите своя опит, умения и знания, но същевременно ще имате добра възможност да научите повече за нашата страна и за българската армия, за нейната славна история и за нейната боеспособност в наши дни”, каза в словото си областният управител Донка Иванова, която пожела успех на участниците в надпреварата.

Програмата на състезанието включва стрелба с пистолет „Макаров“ и автомат „Калашников“, хвърляне на гранати, щафетно плуване с препятствия, крос 2 000 метра с препятствия,  16 км ориентиране. Домакин на форума е факултет “Артилерия, ПВО и КИС” към Националния военен университет „В. Левски“.