октомври, 2015

Шумен чества Деня на народните будители

Областният управител Донка Иванова участва в тържествената церемония пред паметника на Нанчо Попович  пред читалище „Добри Войников“ в Шумен, посветена на 1 ноември-Деня на народните будители. Будители – ние ги тачим като съхранители на българщината, сътворили с ореола на своята святост националната ни митология. Те символично присъстват с блясъка на ренесансовите си идеи и неизменното си родолюбие. Книжовните и революционните им дела, титаничният им дух ги издигат до пиедестала на духовни водачи на народа ни, на нашата най-искрена патриотична гордост, каза в словото си Ива Симеонова, преподавател в СОУ “Йоан Екзарх Български”. И днес паметта за будителите ни е нужна повече от всякога, но не като илюзия за спасителен бряг, а като опит и философия, като онази сила, която води съвременника през дебрите на епохите и прави възможен погледа към бъдното. В нашето съвремие повече от всякога се нуждаем от техния пример, от техните завети, за да съхраним и опазим духовността, за да пребъде българското през вековете, подчерта Ина Симеонова.

В знак на признателност пред паметника на Нанчо Попович бяха поднесени венци и цветя. Честванията бяха организирани от Община Шумен, народните читалища „Добри Войников-1856″ и „Стилиян Чилингиров – 1963″ и Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен.

Областният управител Донка Иванова се срещна с дейци на образованието и културата в навечерието на Деня на народните будители

В навечерието на Деня на народните будители областният управител Донка Иванова проведе среща с дейци на образованието и културата от област Шумен.

Щастлива съм да ви поздравя по случай Деня на народните будители-празник, който ни връща към корените ни и богатата българска духовност, каза в приветствието си Донка Иванова. Тя подчерта, че Шуменският регион е бил и остава много важен духовен център, дал на страната ни много творци, просветители и общественици.

Областният управител Донка Иванова благодари на всички дейци на образованието, науката и културата за тяхното дело и им пожела здраве и достойно да продължават мисията си на будители с вдъхновение и неугасващ плам.

Донка Иванова сподели намерението си в сградата на Областна администрация-Шумен да гостуват различни изложби и покани за партньорство училищата и културните институти от региона. Първата експозиция, която е показана в арт пространството на втория етаж на административната сграда, е на тема „Трафикът на хора“.

Областният управител Донка Иванова насрочи първите заседания на новоизбраните общински съвети в общините на област Шумен

Областният управител Донка Иванова в изпълнение на правомощията си по чл. 23,ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация/ЗМСМА/ със своя заповед от 29.10.2015г. свиква първите заседания за конституирането на новоизбраните общински съвети в общините на територията на област Шумен. На първото заседание новоизбраните общински съветници и кметове полагат клетва в присъствието на областния управител, на председателя или член на общинската избирателна комисия и на граждани.

Първите заседания ще се проведат по следния график:

  • Общински съвет–Венец на 02.11.2015г./понеделник/ от 14.00ч. в административната сграда на Община Венец;
  • Общински съвет–Хитрино на 03.11.2015г./вторник/ от 11.00ч. в административната сграда на Община Хитрино;
  • Общински съвет–Каолиново на 03.11.2015г./вторник/ от 14.00ч. в административната сграда на Община Каолиново;
  • Общински съвет–Смядово на 04.11.2015г./сряда/ от 11.00ч. в административната сграда на Община Смядово;
  • Общински съвет–Върбица на 04.11.2015г./сряда/ от 14.00ч. в административната сграда на Община Върбица;.
  • Общински съвет – Никола Козлево на 05.11.2015г. /четвъртък/  от 10.00ч. в административната сграда на Община Никола Козлево;
  • Общински съвет–Каспичан на 05.11.2015г. /четвъртък/ от 13.00ч. в административната сграда на Община Каспичан;
  • Общински съвет–Нови пазар на 05.11.2015г. /четвъртък/ от 15.00ч. в административната сграда на Община Нови пазар;
  • Общински съвет–Велики Преслав на 06.11.2015г. /петък/ от 11.00ч. в административната сграда на Община Велики Преслав;
  • Общински съвет-Шумен на 09.11.2015г. /понеделник/ от 10.00ч. в  административната сграда на Община Шумен.

Съгласно законовите разпоредби, в заповедта на областния управител е посочен дневен ред:

1. Полагане на клетва по чл. 32, ал. 1 от ЗМСМА от новоизбраните общински съветници, кмета на общината и кметовете на кметства и подписване на клетвен лист от всеки от тях.

2. Избор на Председател на общинския съвет по реда на чл.24, ал.1 от ЗМСМА.

Пристигнаха бюлетините за втория тур на местните избори на територията на област Шумен

Бюлетините за втори тур на изборите за общински съветници пристигнаха днес в Областна администрация-Шумен. Доставени в определения срок са и изборните книжа и материали, необходими за протичането на изборния ден.

Бюлетините и книжата се съхраняват в специално помещение, охранявано от органите на МВР и утре по график ще бъдат раздадени на общинските администрации.

Областният управител Донка Иванова беше гост на изложбата на детски рисунки, организирана от фирма „Ал и Ко“

Областният управител Донка Иванова подкрепи инициативата на фирма „Ал и Ко“, която по традиция за трета поредна година организира конкурс за детски рисунки. Темата тази година е „Историческите забележителности на Шумен и околността“, като в конкурса със свои творби се включиха ученици от СОУ ,,Сава Доброплодни“, СОУ „Йоан Екзарх Български“ , СОУ „Панайот Волов“ , СОУ „Трайко Симеонов“ , III ОУ „Димитър Благоев“ и II ОУ „Д-р Петър Берон“.

Гост на откриването на изложбата в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ беше областният управител Донка Иванова, която поздрави всички участници в конкурса и пожела през следващата година инициативата да се разшири на територията на цялата област. Донка Иванова покани изложбата от детски рисунки да гостува в обособеното арт пространство в сградата на Областна администрация.

Тази инициатива се превърна в традиция за фирмата. Ще я продължим и през следващите години, като бихме искали да включим всички училища в града. Другата година ще разчитаме и на идеите на учениците за избор на тема за конкурса, каза собственикът на фирмата Димитър Александров.

Най-добрите шест творби получиха специална награда, а рисунките ще бъдат отпечатани в календарите на фирмата за 2016г.

Нова астрономическа обсерватория отвори врати на Шуменското плато

Областният управител Донка Иванова и заместник-областният управител Петко Шаренков бяха сред гостите на официалното откриване на новата астрономическа обсерватория на Шуменското плато. Тя се намира в близост до посетителския център на паметник „Създатели на българската държава“. Обсерваторията е разположена в новия Летен информационен център на Шуменското плато, построен по проект на Дирекция Природен парк „Шуменско плато“. В куполите ще бъдат разположени два нови телескопа на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, закупени през 2009 г.

Изграждането на обсерваторията е важна придобивка за шуменския регион. Тя ще се използва като образователен център за природни науки, тук ще се организират изложби и ще се провеждат различни инициативи. С обсерваторията се поставят основите на първия природно-научен комплекс за нашия град, каза в словото си при откриването директорът на Природен парк „Шуменско плато” Сашо Кунев. Той благодари на колегите си, на строителите от фирма „Барс” и преподавателите от Шуменския университет.

Така ще подарим на нашите съграждани и гостите на града две очи към небето, там където са отправени и нашите погледи на професионални астрономи, подчерта проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет.

Съоръжението има два купола, в които ще бъдат поставени два професионални телескопа -40-сантиметров и 25- сантиметров. До няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно. Те ще бъдат свързани с компютър и наблюденията ще се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията. До нея ще имат достъп студенти, ученици, учени-астрономи и всички шуменци.

Обсерваторията ще отвори врати за наблюдения през пролетта на 2016 година след поставяне и тестване на телескопите.

Областният управител Донка Иванова откри Деветото издание на конкурса за творчески изяви на хора с ментални увреждания „Неоткрити красиви Надежди“

Областният управител на Шумен Донка Иванова откри Деветото издание на конкурса за творчески изяви за хора с ментални увреждания „Неоткрити красиви Надежди“, който се провежда в залата на Общински младежки дом-Шумен.

В надпреварата в продължение на три дни със свои изпълнения ще вземат участие представители на 24 социални институции от Русе, Разград, Варна, Шумен, Карлово, Вълчи дол, Велико Търново, Пловдив и др. Те ще се представят с 20-минутна програма в индивидуални и колективни категории, като за най-добрите са предвидени награди.

Убедена съм, че в тези три дни ще видим и ще споделим опита, който имат хората, работещи в социалните заведения. Това, което правите, променя обществените нагласи към хората със специфични потребности. Аз мисля, че с всеки изминал ден ставаме все по-толерантни и ще даваме възможност за пълноценна реализация на всички,  каза при откриването Донка Иванова.

Гости на конкурса бяха и общественият посредник на община Шумен Иван Капралов, директорът на регионална дирекция „Социално подпомагане“ Ивелина Андреева и директорът на дирекция „Социално подпомагане“-Шумен Георги Миланов.

Конкурсът “Неоткрити, красиви надежди” е уникално по рода си събитие, което се провежда единствено в гр. Шумен и дава възможност за самодейни културни изяви на хората с ментални увреждания. Организатор е Сдружение „Сияйна зора“  с подкрепата на много институции и фирми.

Областният управител Донка Иванова и кметът Румен Панайотов откриха Пречиствателната станция за отпадни води на Нови пазар

Областният управител Донка Иванова и заместник-областният управител Петко Шаренков присъстваха на заключителната церемония за изпълнение на проект  „Изграждане на канализационна мрежа, Пречиствателна станция за отпадъчни води и реконструкция на водопроводна мрежа на град Нови пазар“. Проектът е на обща стойност над 33 млн. лв. и се реализира от община Нови пазар по оперативна програма „Околна среда“. В рамките на продължилите 2 години строителни дейности са реконструирани 17 км канализационна мрежа, изградената нова канализация е близо 14 км. След въвеждането на Пречиствателната станция за отпадни води в експлоатация, тя ще бъде предадена за стопанисване на ВиК – Шумен.

На поколенията след нас оставяме съоръжения, които ще служат без проблеми в следващите 50 години, каза в словото си кметът на общината Румен Панайотов, който благодари на изпълнителите за свършената работа. Румен Панайотов подчерта значението на проекта и определи изграждането на пречиствателната станция като важен фактор за опазването на околната среда и водите на Черно море.

Областният управител Донка Иванова поздрави кмета Румен Панайотов и жителите на Нови пазар с реализацията на този мащабен и важен за общината проект, чрез който е изградена съвременна канализационна и водопровода мрежа и който значително ще подобри качеството на питейно-битовото водоснабдяване и третирането на отпадъчните води в Нови пазар. Нека следващото ръководство на общината да продължи успешно да привлича европейско финансиране и да реализира нови проекти, защото това ще допринесе за по-добър живот на жителите на общината, каза Донка Иванова.

Символично лентата за откриването на Пречиствателната станция за отпадни води и финализирането на проекта прерязаха областният управител Донка Иванова и кметът Румен Панайотов.

 

В Областна администрация-Шумен пристигнаха бюлетините за изборите за общински съветници и кметове

В Областна администрация-Шумен под строга охрана пристигнаха 423 600 броя бюлетини за предстоящите на 25 октомври избори за общински съветници и кметове. От тях 179 770 броя са за избор на общински съветници. Също толкова са отпечатаните бюлетини за избор на кметове на десетте общини в област Шумен, а останалите 64 060 бюлетини са за избор на кмет на кметство.

Днес бяха доставени и изборни книжа и материали – протоколи за работа на секционните комисии в изборния ден, чернови от протоколи, отличителни знаци на СИК.

Бюлетините и книжата ще бъдат раздадени на общинските администрации по график през следващата седмица. Дотогава те ще останат запечатани в специално помещение, охранявано от органите на МВР.

Областният управител на Шумен Донка Иванова поднесе съболезнования към турския народ

В писмо до генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи  Еврен Акйол, областният управител Донка Иванова изказва съболезнования по повод невинно загиналите жертви при атентата в Анкара на 10 октомври.

Позволете ми от името на жителите на област Шумен и от свое име да изкажа най-дълбоки съболезнования по повод бомбения атентат срещу мирната демонстрация в Анкара, при който загинаха и бяха ранени стотици хора.  В този изключително тежък за Вашата страна момент изразявам искрената си съпричастност към мъката на семействата на загиналите и към турския народ. Надявам се всички пострадали и ранени бързо да се възстановят, пише в писмото си областният управител.

Нашата страна остро осъжда този жесток акт, отнел живота на невинни турски граждани и изразявам убеждението си, че  извършителите на това престъпно деяние трябва да бъдат наказани с цялата строгост на закона, се казва още в съболезнователния адрес.