Официално беше открит участъкът Белокопитово-Каспичан от автомагистрала „Хемус“ и най-големият пътен възел у нас – п. в. „Белокопитово“. Чрез него ще се осъществява връзката с път I-2 Русе – Варна и път I-4 Коритна – Белокопитово. Общата дължина на отсечката е 4,898 км. Проектът е по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет, като инвестицията е за близо 66 млн. лв.

На церемонията по откриването беше отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътуване от отец Димитър от шуменския храм „Свето Вознесение“. На него присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, областният управител Донка Иванова, народните представители Любомир Христов и Ралица Тодорова, кметът на община шумен Красимир Костов. Министър Лиляна Павлова връчи на инж. Лазаров разрешението за ползване на обекта и благодари на строителите, които са работили при температура от над 40 градуса, за да завършат отсечката. Изключително съм радостна днес, че откриваме най-накрая този участък от автомагистрала Хемус , макар и само 5 километров заедно с този красив пътен възел с площ над 10 км. Пътните възли имат наименования, този има наименованието и формата на диамант. Надявам се този диамант да отпуши развитието на автомагистралата и в следващите години да достроим оставащите 250 км. Сумата необходима за това е 1 млрд. 900 млн. лв. Това не трябва да ни обезкуражава, а да ни амбицира да работим усилено и парите да бъдат осигурени поетапно през следващите година, каза министър Павлова.

От своя страна премиерът Бойко Борисов се ангажира с ново строителство по магистралата. Ако не бяхме правили експериментът Орешарски, сега тази магистрала щеше да е в много по-напреднал стадий, каза при откриването министър-председателят. В рамките на този мандат поне половината от “Хемус” ще бъде построена, защото другата част се проектира, а без нея Северна България е загубена. Затова ще положим максимални усилия, заяви Бойко Борисов.

Изпълнител на обекта е „АМ Черно море” АД. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг” АД. Проектант е „Пътпроект“ ЕООД.

Коментар

You must be logged in to post a comment.