Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
27 ноември (петък)

Допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен

Допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен прие Областният кризисен щаб на заседание, свикано от областния управител проф. Стефан Желев. Решенията са уточняващи за област Шумен на заповедите на министъра на здравеопазването и са подчинени на идеята да се намалят физическите контакти между хората с цел ограничаване разпространението на COVID-19, съобщи пред медиите областният управител. Заболеваемостта е 497 на 100 хил. души население, показват данните на РЗИ  за последните 14 дни.

С решенията се възлага на кметовете на общини да подобрят организацията за контрол на изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти /градски и междуградски  транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и др/., които попадат в обхвата на функционалната компетентност. При установени нарушения и пропуски следва да предприемат незабавни и безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.

ОДБХ-Шумен и кметовете на общини следва да организират контрол за недопускане на консумация на място пред търговски обекти на изнесени маси в населените места в област Шумен. Забранява се провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души на територията на област Шумен.

Областният кризисен щаб определи за търговски обекти, съответстващи на т. 13 от Заповед РД-01-677/25.11.2020 на Министъра на здравеопазването, както следва: Сити център Шумен и Магазин за нехранителни стоки над „Билла“ на бул. „Славянски“ 30, гр. Шумен.Във връзка с т.10 на Заповед РД- 01-677/25.11.2020 г. на Министъра на здравеопазването за област Шумен да се счита забрана за всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др. подобни, а не само тези към фитнес центровете.

Забранява се организиране и провеждане на всякакъв вид изложби, базари и др. на животни и животински продукти на територията на област Шумен, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“.  

Забранява се разполагане на маси и консумация на място на територията на открити общински коледни базари. На територията на базарите е необходимо задължително носенето на защитни маски, както от търговците, така и от посетителите и не се допуска струпване, като се осигурява физическа дистанция от 1,5 м между хората. Кметовете на общини да организират постоянен контрол по спазване на противоепидемичните мерки.

В училищата в област Шумен трябва да бъдат преустановени всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище; ръководствата на народните читалища, фолклорни и други самодейни формации на територията на област Шумен да преустановят провеждането на репетиции и изяви; преустановяват се и посещенията в пенсионерките клубове на територията на област Шумен.

Областният кризисен щаб препоръча на кмета на община Шумен да определи детска градина, която да продължи да работи за децата на медицинския персонал на първа линия в борбата с COVID-19  в периода до 21 декември. Кметът Любомир Христов обясни, че за такава градина е определена ДГ „Изворче“ заради близостта й до МБАЛ-Шумен. При необходимост и ако има желаещи общината има готовност да разкрие и яслена група за деца на медиците.

Отправя се призив към медицинския персонал от детско и училищно здравеопазване да се включи в помощ на работата на МБАЛ – Шумен  и РЗИ – Шумен.

Областният кризисен щаб подкрепи стартирането на дарителска кампания за събиране на средства за финансиране създаването на пункт за даряване на кръв за производство на антиковид хиперимунна плазма на база на отделението по трансфузионна хематология „МБАЛ-Шумен“ АД. Средствата ще се даряват по съществуващата досега сметка с титуляр „Стопанска камара – Шумен“, като дарителят трябва да напише в преводното банково нареждане като основание за даряване – Дарение за пункт за Антиковид плазма в ОТХ-„МБАЛ-Шумен” АД. По тази набирателна сметка, която беше разкрита в началото на пандемията, са усвоени над 440 000 лева. Те бяха дарени за закупуване на материали, техника и апаратура за болницата. За реализацията на тази инициатива за изграждането на Център за кръвна плазма вече има постъпили 1000 лева като дарение“, уточни кметът на община Шумен.

Skip to content