Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
12 октомври (понеделник)

Критична е ситуацията в шуменската болница поради недостиг на медицински персонал

Епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен, беше обсъдена на работна среща на областния управител проф. Стефан Желев и ръководителите на здравните заведения в региона. Присъстваха директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова, директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов, директорът на ЦСМП д-р Илиян Илиев, управителят на КОЦ Шумен д-р Свилен Арнаудов, управителят на МБАЛ Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева, управителят на ДКЦ 1 Шумен д-р Магдалена Ангелова, заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова, управителят на СБАЛК Мадара д-р Стойнев и представител на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи в Шумен. Д-р Димитър Костов определи ситуацията в МБАЛ Шумен като критична. По думите му към момента пациентите в инфекциозно отделение са над неговия капацитет, разкрива се COVID сектор и в първо вътрешно отделение. Поради увеличаващия се брой на заразени лекари и медицински сестри е изключително трудно да бъде организирано обслужването на всички пациенти. 

„За да бъде преодоляна тази ситуация, болницата разчита на солидарността и подкрепата на лекари и сестри от други лечебни заведения и от извънболничната помощ“, каза областният управител проф. Стефан Желев. Според него с цел ограничаване на разпространяването на заразата в областта е необходимо да се извършва по-стриктен контрол към всички, а хората да  бъдат отговорни към себе си и към своите близки.

Апелът на здравните власти към всички е да се спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция,  да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

Епидемичната обстановка, необходимостта от затягане на контрола и въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен ще бъдат обсъдени на 14 октомври на заседание на Областния кризисен щаб.

Skip to content