Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
15 ноември (неделя)

Министърът на здравеопазването на посещение в Шумен

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов днес е на посещение в Шумен. Придружаван от областния управител проф. Стефан Желев, министър Ангелов провери каква е организацията в МБАЛ Шумен във връзка с усложнената епидемична обстановка.

По–късно в Областна администрация-Шумен министър Ангелов проведе среща с областните управители на Шумен, Варна, Търговище, Разград, Силистра и Добрич, с директорите на Регионалните здравни инспекции и с директорите на болниците в тези области.  

Пред журналисти министърът на здравеопазването коментира ситуацията по отношение натиска върху здравната система и готовността на лечебните заведения за разкриване на допълнителни легла за пациенти с COVID-19 при необходимост. 

„Натискът върху МБАЛ-Шумен е много голям. Капацитетът на болницата към момента е запълнен. Затова вече са предприети действия за реорганизация и разкриване на легла за пациенти с COVID-19 на територията на Държавната психиатрична болница, както и в бившата белодробна болница.“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. През следващата седмица ще бъде направена профилактика на кислородната инсталация в сградата на бившата белодробна болница, след което там могат да бъдат разкрити допълнителни 40 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Персоналът на Държавната психиатрична болница е поел ангажимент да продължи работата си и в отделението за лечение на пациенти с COVID-19, като при нужда за консултации ще се използват лекарите на областната болница. „Създаваме и организация на територията на област Шумен да се осигурят жилища или хотелски стаи за стажант-лекари, които са изявили желание да дойдат и да помогнат на колегите си в битката с COVID-19. Ситуацията е изключително сериозна. Много притеснително, е че голяма част от хората продължават да не разбират, че има такава инфекция и не спазват мерките. Провеждат се масови събирания, въпреки че на територията на областта те са забранени. В резултат на това пациентите стават все повече и повече“, допълни проф. Ангелов.

По информация на изпълнителния директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов тази сутрин в болницата е имало 243 пациенти с Covid-19. Шест са в ОАИЛ, от които пет са интубирани. „Проф. Ангелов видя болницата. Видя какво е положението и на срещата с областните управители посочи нашата болница като най-натоварената, и като бойно поле. Убеди се с очите си за какво става въпрос. Той разбра, че нямаме възможност да разкриваме още легла, тъй като нямаме медици, с които да ги покриваме. За това говори за разкриване на ковид отделения към другите болници. За това се разбрахме този стационар, който е към болницата в Царев брод, да бъде освободен. Персоналът, който ще обслужва – това ще са сестрите от психиатричната болница плюс двама техни лекари и двама лекари от болница „Мадара“, които ще бъдат командировани“, обясни д-р Костов. 

Skip to content