Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
19 октомври (понеделник)

Работна среща относно възможностите за осигуряване на медицински персонал в подкрепа на шуменската болница

Областният управител проф. Стефан Желев проведе работна среща с ръководителите на здравните заведения в региона, ръководителите на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, ДКЦ 1, Държавна психиатрична болница Царев брод, директора на Филиал Шумен към Медицински университет-Варна проф. Соня Тончева, председателите на местните структури на съсловните организации на БЛС, БЗС, Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, както и заместник-кмета на община Шумен д-р Светлана Маркова. На заседанието беше обсъдена критичната ситуация в шуменската болница поради недостига на медицински персонал и предложенията на управителния съвет на районната колегия на Български лекарски съюз-Шумен с оглед повишената заболеваемост в област Шумен, свързана с разпространението на COVID-19.

Изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов представи ситуацията в лечебното заведение, което единствено в областта приема и лекува пациенти с  COVID-19. Към днешна дата в болницата има настанени 80 пациенти с доказан COVID-19, от които 2 в ОАИЛ. За други около 15 души има съмнение за инфекцията и се изчакват резултатите от PCR тестовете. По думите на д-р Костов в болницата има възможност и готовност да бъдат разкрити допълнително легла, но е невъзможно да бъде отделен допълнително персонал от болницата да обслужва тези пациенти. „Положението е изключително сериозно, направили сме реорганизация, но без допълнителна помощ и взаимодействие между всички лечебни заведения и извънболничната помощ не можем да се справим“, заяви д-р Костов. 

В болницата работят и ще бъде разкрита PCR лаборатория, подкрепа за което ще окаже и Министерството на здравеопазването. Проблемът със запълването на капацитета на МБАЛ Шумен е бил поставен на вниманието на министъра на здравеопазването на работна среща в събота в Търговище. Днес д-р Костов е получил уверението на ръководството на УМБАЛ „Света Марина“- Варна за прием на пациенти от шуменската болница при необходимост.  

Управителят на МБАЛ Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева обяви, че лечебното заведение е готово да приеме и да обслужва пациенти без COVID-19 инфекция, изпратени от шуменската болница, съобразно нивата на компетентност, като се ангажира и да осигури транспортиране на болните.  

От СБАЛК Мадара от 26 октомври ще бъде командирован един лекар да работи в COVID сектор, като това става с неговото съгласие. Управителят на ДКЦ 1 Шумен д-р Магдалена Ангелова и управителят на КОЦ Шумен д-р Свилен Арнаудов се ангажираха отново да разговарят с лекарите и медицинските сестри в своите  структури относно възможността да бъде оказана помощ на МБАЛ Шумен.

Директорът на Филиал Шумен към Медицински университет-Варна проф. Соня Тончева съобщи, че 44 медицински сестри и акушерки, студенти от 4 курс , работят по график в болницата в рамките на своя преддипломен стаж. Осем са болногледачите доброволци в болницата, а студентите от 1-3 курс имат клинична практика в болницата.   

Участниците в срещата се обединиха около становището, че само с помощта на лекарите и медицинските сестри от всички структури на здравеопазването в област Шумен може да бъде преодоляна кризата и призовават лекарите специалисти от извънболничната помощ също да се включат и да подпомогнат дейността на МБАЛ Шумен.

Отново здравните власти апелират към всички да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

Skip to content