Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
14 октомври (сряда)

Строг контрол за спазване на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 в област Шумен

„Обстановката по отношение разпространението на COVID-19 в област Шумен е критична. Болните се увеличават всеки ден, а в същия момент МБАЛ Шумен изпитва остра нужда от медицински персонал“. Това заяви на пресконференция областният управител проф. Стефан Желев след днешното заседание на Областния кризисен щаб, на което беше обсъдена епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен. „Моят призив и цел на заседанието беше да ангажираме кметовете на общини за по-активна дейност по отношение на контрола по спазването на въведените противоепидемични мерки“, каза Стефан Желев. Той уточни, че целта е да бъде преустановено или ограничено разпространението на заразата, тъй като болницата няма неограничена възможност да приема пациенти.

По информация на директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова 39 са положителните проби през последното денонощие в област Шумен. От всички случаи 27 са от град Шумен и 12 от населени места на областта.„Един от тях е на ученик в 11 клас, който не е посещавал училище през последните дни и съучениците му няма да бъдат поставени под карантина. Сред положителните случаи през последните 24 часа има трима лекари, две санитарки и един технически секретар в отделение от МБАЛ Шумен“, уточни д-р Калоянова. По думите й към момента има 9 регистрирани активни случаи в КОЦ Шумен, 19 в МБАЛ Шумен, 1 случаи в„СБАЛК – Мадара“ ЕАД и 1 в ЦСМП във Върбица. По отношение на заболеваемостта в учебните заведения д-р Калоянова съобщи, че до сега има 4 случая на ученици с COVID-19 и трима учители, които са поставени под карантина. В детските градини и ясли няма информация за положителни лица.

Изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че към момента в болницата има настанени 62 пациенти с доказана коронавирусна инфекция при капацитет общо от 85 легла. „Притеснителното и най-големия проблем е, че в момента сме най-затруднени откъм реаниматори. Двама са извън строя, още един е болен със симптоми и се чака неговата проба. Това е основна специалност, която покрива основни звена в лечебното заведение“, уточни д-р Костов. Поради непрекъснато увеличаващия се поток от болни след разкриването преди дни на ковид сектор в първо вътрешно отделение, от вчера е разкрито ковид отделение и в Нови пазар. „В момента функционират три ковид сектора в болницата и те трябва да бъдат обслужвани от персонал, който не може да обслужва други болни и това вече води до недостиг на кадри“, каза още д-р Костов.  

За да бъде подпомогната дейността на МБАЛ – Шумен АД, Областният щаб взе решение да задължи управителя на КОЦ-Шумен да командирова 1 лекар – реаниматор в ОАИЛ на „МБАЛ – Шумен“ АД, както и управителя на „СБАЛК – Мадара“ ЕАД да командирова 1 лекар в „МБАЛ – Шумен“ АД за работа в COVID сектор.

Решено беше кметовете на общини да организират ежедневно извършване на качествен, стриктен и ефективен контрол по спазване на противоепидемичните мерки, указани в Заповеди №РД-01-548/30.09.20г. и РД-01-573/07.10.20г. на Министъра на здравеопазването и при констатирани нарушения да упражняват правомощията си по чл. 209 а) от Закона за здравето. Периодично ще се организират срещи с управители и собственици на търговски обекти, за да има ефективно изпълнение и задължително прилагане и спазване на валидните към момента противоепидемични мерки.

Посещението на всички пазари в това число „Битаци“ на територията на област Шумен трябва да се извършва задължително само с предпазна маска или друго средство покриващо носа и устата, като директорът на РЗИ – Шумен да ще изготви съответната заповед за изпълнение на решението. За всеки пазар трябва да бъде възстановена организацията за регулиране движението на гражданите и спазване на мерките, указани в Заповеди № РД-01-452/04.08.20 г., РД-01-548/30.09.20 г. и РД-01-573/07.10.20 г. на Министъра на здравеопазването. Ще бъдат организирани и съвместни ежеседмични проверки с представители на РЗИ – Шумен, ОД на МВР – Шумен и общините в област Шумен по определен график, изготвен от РЗИ – Шумен за спазване на противоепидемичните мерки.

С решение на щаба се преустановява провеждането на масови мероприятия в пенсионерски клубове, селски събори и други самодейни изяви на открито и закрито на територията на област Шумен.

Skip to content