Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
11 ноември (сряда)

Учениците от 5 до 12 клас в област Шумен ще се обучават дистанционно през следващите две седмици

Учениците от 5 до 12 клас в област Шумен преминават на дистанционно обучение за периода от 12.11.2020г. до 25.11.2020г. Това беше решено на заседание на Областния кризисен щаб, свикано от областния управител проф. Стефан Желев.

Във всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове, клубове и други) се преустановява консумацията на място на открито и закрито. Мярката влиза в сила от  00.00 часа на  16.11.2020г. до 24 часа на 30.11.2020г.

Всички аматьорски спортни мероприятия и занимания (състезания, тренировки, в това число по йога, пилатес, аеробика и други подобни) се преустановяват на открито и закрито. Тази мярка влиза в сила от 00.00 часа на 13.11.2020 г. до 24.00 часа на 30.11.2020 часа.

Продължава трайната тенденция за увеличаване на заболеваемостта, област Шумен е в червената зона, като заболеваемостта е 512 на 100 хил. души население, показват данните на РЗИ Шумен. Ежедневно е свръхнатоварването в МБАЛ Шумен и достигането на критична обстановка в болницата с приети над 240 пациенти с доказан COVID-19 МБАЛ Шумен, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ Шумен.

Усложнената епидемична обстановка по отношение разпространението на COVID-19 налага да бъдат въведени допълнителни ограничителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен, е становището на членовете на щаба-кметовете на общините, ръководителите на лечебни и здравни заведения, РЗИ, ОД на МВР, РУО. На територията на област Шумен продължават до 30 ноември да са в сила ограниченията за провеждане на репетиции и изяви на фолклорни и други самодейни формации; забранява се провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито; забранява се организиране и провеждане  на всякакъв вид изложби, базари и други на животни и животински продукти, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“.

Кметовете на общини трябва да създадат организация за контрол на изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти (градски и междуградски  транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и др., които попадат в обхвата на функционалната компетентност). При установени нарушения и пропуски следва да предприемат незабавни и безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.

Skip to content