Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 юни (вторник)

2 юни- Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

С полагане на венци и цветя Шумен почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На церемонията пред Паметника на загиналите във войните на пл. „Кристал“ присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители д-р Румен Генов, Димитър Александров, Иван Иванов и Деан Станчев, кметът на общината Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков.

„На този ден, на 2 юни, почитаме символа на Ботев и саможертвата на неговата чета, но ние почитаме и всички онези българи, които са дали живота си за Освобождението на България, благодарение на които България съществува като независима държава“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Денят на Ботев официално се отбелязва от 1901 година, когато на връх Околчица се събират Ботеви четници и граждани, за да отдадат почитта си към героите.  От 1948г. точно в 12 часа всяка година воят на сирените в цялата страна приканва за едноминутно мълчание в знак на почит пред великия син на България и всички, отдали живота си за свободата и независимостта й.

IMG_0452

 

Skip to content