Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
27 март (петък)

459 жители на област Шумен са под домашна карантина

Към настоящия момент под домашна карантина в област Шумен са поставени 459 души. От РЗИ Шумен информираха днес областния управител проф. Стефан Желев за извършената през тази седмица контролна дейност на територията на област Шумен по изпълнението на заповеди № РД-01-124/13.03.2020г, № РД-01-131/17.03.2020г., РД-01-139/19.03.2020г. и № РД-01-144/22.03.2020г. на министъра на здравеопазването във връзка с епидемиологичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19.

В периода от 23 март до 26 март здравните инспектори от РЗИ-Шумен са извършили общо 266 проверки в различни обекти за спазване на въведените противоепидемични мерки. 116 са проверените обекти с обществено предназначение по Закона за здравето, каквито са фитнес центрове, игрални зали, фризьорски, козметични салони и други. Проверките за спазване на мерките в обекти за търговия с храни са 74.

Извършени са и 55 проверки в закрити обществени места-административни сгради, застрахователни офиси, банки и други обекти за услуги на населението. Шест са проверките на открити обществени места за спазване на разпоредбите за недопускане струпване на хора.

При проверките не са констатирани нарушения на въведените противоепидемични мерки. Констатацията на РЗИ е, че работодателите са организирали провеждането на филтър преди започването на работа, провежда се инструктаж за спазване на лична хигиена от персонала, проветряват се помещенията, организирана е дистанционна форма за работа на служителите, където това е приложимо.  В проверените обекти е осигурен дезинфектант, извършва се минимум 4 пъти дневно дезинфекция, осигурена е дистанция от 1- 1,5 метра между служителите и посетителите. Преустановени са посещенията на ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници, заведения за бързо хранене, игрални зали и др.

По отношение на проверките в търговските обекти за недопускане спекулативно увеличаване на цените на предлаганите стоки, от Комисията за защита на потребителите информират, че няма констатирани нарушения. Извършени са общо 6 проверки в магазини за хранителни стоки.

Вчера от Националния логистичен център за област Шумен са доставени допълнителни количества маски, предпазни очила, както и 3 тона спирт. Те са разпределени от РЗИ съобразно нуждите на лечебните заведения. Лични предпазни средства са предвидени и за медиаторите, които работят с ромските общности в региона.

Skip to content