Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
27 август (вторник)

917 стопанства в област Шумен ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева за почистване и дезинфекция на обектите след предприетото доброволно умъртвяване на прасетата

В област Шумен 917 стопанства ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева за почистване и дезинфекция на обектите след предприетото доброволно умъртвяване на прасетата в личните стопанства. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител проф. Стефан Желев. „Необходимите документи-списъци, заявления и констативни протоколи, които са подписани от кметовете, кметските наместници и ветеринарните лекари, са приети в Областна администрация от общините и са изпратени в Областната дирекция по безопасност на храните“, каза областният управител. Съгласно указанията, собствениците на лични стопанства са декларирали, че са извършили почистване и дезинфекция на обектите и няма да отглеждат прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

В община Шумен ще бъдат подпомогнати 238 лични стопанства, в община Велики Преслав- 188, в община Смядово- 194, в община Каспичан- 134, в община Никола Козлево- 77, в община Нови пазар- 43, в община Каолиново- 26, в община Върбица- 10 и в община Хитрино-7 стопанства. В региона са заклани от стопаните общо 1686 броя прасета в 82 населени места. Изплащането на еднократната помощ ще започне след 1 септември, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска. Тя призова контролните органи да бъдат уведомявани при случаи на информация за недобросъвестни стопани. По думите на д-р Райкинска предстоят промени в нормативната уредба, насочени към повишаване на мерките за биосигурност, съгласно които прасета в лични стопанства ще могат да се отглеждат само след регистрация на обекта и ще бъде разрешено отглеждането до 3 прасета без извършване на развъдна дейност. Предвиждат се облекчени процедури за регистрацията на обектите.

Д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, съобщи, че няма промяна в епизоотичната обстановка в региона. За изследване са изпратени 8 проби от отстреляни диви свине и 5 от свиневъдни комплекси, като се очакват резултатите.

Областната епизоотична комисия прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта в региона. Решено беше забраната за дърводобив в инфектираната зона в местността „Елешница“, община Върбица, да продължи до 08.10.2019г., с изключение на транспортиране на добитата на временни горски складове дървесина при спазване мерките за биосигурност.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 3 септември.

 

Skip to content