Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
22 февруари (четвъртък)

Актуализиране на Областния регистър и картотеката на военните паметници на територията на Област Шумен

Областна комисия „Военни паметници“ на свое заседание одобри актуализацията на Областния регистър и картотеката на военните паметници на територията на Област Шумен. Съгласно решението на комисията, в регистъра ще бъде вписана цялата информация за изградените през последните няколко години два нови паметника – “Паметник на загиналите жители от Община Върбица във войните за обединението на България“, който се намира в центъра на град Върбица  и „Паметна  плоча на участниците и загиналите във войните от с. Върбяне“, намираща се в село Върбяне, община Каспичан.

Във връзка с решението на комисията от предходното заседание за изграждането в Шумен на Паметник-портал на 7-ми пехотен Преславски полк, днес членовете на комисията обсъдиха получено писмо до областния управител от Министерството на отбраната, в което се изразява несъгласие с предложената визия за завъртане на паметника под ъгъл спрямо оста на прилежащия булевард „Славянски“.   Представителят на МО Радослав Симеонов, който участва в работата на комисията, съобщи, че Министерството  на отбраната подкрепя възстановяването на паметниците в автентичния им вид.  От архивите на министерството от 40-те години на миналия век са намерени и предоставени на областната комисия автентичната анкетна карта и снимки на паметника, каза Радослав Симеонов и допълни, че министерството има възражения и относно ширината на паметника-портал, която трябва да е около 20 метра.Авторът на проекта арх. Красимир Генов каза, че до сегашното решение се е стигнало след продължителни дискусии с участието на много експерти и не приема искането на МО за промяна и завъртане на паметника-портал.

По предложение на заместник-областния управител Петко Шаренков, който председателстваше заседанието, обсъждането на идеята и проекта за възстановяване на този паметник трябва да продължи с активната роля на инициативния комитет за неговото изграждане.

С постановление на МС за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея са отпуснати 25 хил. лева за изграждането на паметника, като 2018 година е последната, в която могат да бъдат усвоени тези средства.

IMG_0535

1

Skip to content