Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
28 март (сряда)

Асоциация „Прозрачност без граници“ представи данните от Индекса на местната система за почтеност за 2017 година пред Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията

Община Шумен е на седмо място сред областните центрове в Индекса на местната система за почтеност за 2017 година на Асоциация „Прозрачност без граници“. Резултатите от изследването, което асоциацията прави за трета поредна година, бяха представени пред членовете на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. На заседанието присъстваха Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“ и общественият посредник на община Шумен Иван Капралов.

Оценката за всяка община се формира, като се изследват девет основни стълба. Те включват органите на местна власт-общински съвет, кметската институция и общинска администрация, съдилища, местната дирекция на вътрешните работи, политически партии, бизнеса, граждански организации и медии.

„Шумен подобрява стойността на своя индекс и с 3.42 точки през 2017 година заема седмо място. С най-висока стойност от 4.11 точки е кметският екип, което е доста добра стойност, сравнена с останалите кметски институции в страната. Следват общинската администрация с 3.98 точки и Общински съвет с 3.6 точки. Общо взето Шумен е една от общините, в които коренно се различават оценките за органите на местната власт спрямо първоначалното изследване в рамките на предишните мандати, когато оценките бяха много ниски. Тоест тук имаме едно позитивно развитие и на него трябва да се стъпи, за да се върви напред към по-добри практики“, каза Катя Христова от асоциация „Прозрачност без граници“ при представянето на изследването.

Органите на правораздаването в града също регистрират положителен принос към местната система за почтеност с 3.56 точки, полицията има подобрение на индекса през 2017 г. на 3.28 точки. Политическите парти имат 2.80 точки, гражданските организации – 2.92 точки,  бизнес организациите- 2.97 точки и местните медии- 2.71 точки.

„Изключително важна е обмяната на добри практики. Мерките не са абстрактни и недостъпни, напротив, те могат да бъдат прилагани там, където има достатъчно интерес и воля за това“, заяви изпълнителният директор на асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов.

IMG_5960

Skip to content