Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
7 януари (събота)

Бедствено положение на територията на пет общини в област Шумен обяви областният управител Донка Иванова

Заседание на Областния щаб за защитна на населението при бедствия свика областният управител Донка Иванова. След анализ на ситуацията в общините и усложнената метеорологична обстановка стана ясно, че в пет от общините в региона-Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново и Хитрино, кметовете са обявили бедствено положение. Към 12 часа днес без ток са 51 населени места в областта, нарушено е водоподаването в някои села поради спирането на помпите, остават затворени и много пътища в региона. По информация на Областното пътно управление е възстановено движението на автомобили до 3,5 тона по път II-73 Шумен – Карнобат /Ришки проход/, отворен е пътят за Търговище, както и АМ „Хемус“ в посока за Варна.

В изпълнение на Областния план за защита при бедствия – част „Защита при снегонавявания“, със своя заповед областният управител Донка Иванова обяви бедствено положение на територията на общините Никола Козлево, Нови Пазар, Каолиново, Венец, Хитрино, за срок от 4 дни, считано от 13.00 часа на 07.01.2017 г. до 10.01.2017 г. „Липсата на достъп до всички населени места, затрудненията при снабдяването със стоки от първа необходимост и това, че няма електрозахранване в редица населени места е основанието за обявяване на бедствено положение в тази общини“, заяви областният управител Донка Иванова и уточни, че целта е да се координират още веднъж действията на институциите и общините при тази усложнена обстановка. „Наши основни задачи остават разчистването на пътищата и възстановяването на електрозахранването, като се надявам до края на деня в преобладаваща част от населените места да има ток“, каза Донка Иванова.

На заседанието беше обсъден и проблемът с доставките на хляб за областния град. След разговори с представители на големите търговски вериги в града, които също присъстваха на заседанието, стана ясно, че има възможност хляб да бъде доставен от Добрич и Варна. Това ще стане в късните следобедни часове днес. Когато камионите имат готовност да потеглят, със съдействието на областните управители на Добрич и Варна, както и служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъде осъществена организация да им бъде осигурено трасе до Шумен, като се работи по разчистване на пътя от Добрич до Варна.  Има възможност  хляб да бъде доставен и от Велико Търново, при такава заявка от стана на веригите, ще се действа по същия начин с обща координация. По тази схема ще се работи и през следващите дни при необходимост и заявки от страна на търговските вериги.

По решение на кметовете неучебни дни в понеделник и вторник /9 и 10 януари/ са обявени в общините Нови пазар, Велики Преслав, Каспичан, Върбица, Венец, Каолиново, Никола Козлево и Смядово. В общините Шумен и Хитрино към момента неучебен ден ще бъде 9 януари.

Областният щаб за защитна на населението при бедствия остава в повишена готовност, продължава оперативната връзка между институциите и общините и при промяна на обстановката и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки.

Skip to content