Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
23 март (понеделник)

Близо 150 жители на област Шумен са под домашна карантина

 

Ежедневно в РЗИ се получава информация от граничните пунктове на страната и и от общините за пристигащи граждани от страни с потенциален риск. Тези лица получават предписания за 14-дневна карантина. Към настоящия момент под карантина в област Шумен са близо 150 души. Създаден е работещ механизъм – тези хора се проверяват стриктно от органите на реда и от служители на РЗИ  и ако не спазват задължителния карантинен срок, биват санкционирани.

Установено е едно контактно лице на пациента с регистриран коронавирус, настанен за лечение в МБАЛ Шумен. Инспектори от РЗИ са изготвили задължително предписание за 14-дневна карантина на лицето, взета му е проба и е изпратена за изследване.

Продължават проверките за спазването на въведените противоепидемични мерки на територията на област Шумен.  Контролните държавни органи, съвместно с инспектори от общините  извършват проверки по детски площадки, паркове, площади и други обществени места за недопускане струпване на хора.  Проверяват се търговските обекти и аптеките за недопускане спекулативно увеличаване на цените и за спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

От Областния кризисен щаб апелират към всички граждани да оказват съдействие на институциите при изпълнението на техните задължения и усилията, които полагат ежедневно. Нека всички да бъдем дисциплинирани, отговорни и заедно да преодолеем тази криза, е призивът на областния управител на Шумен проф. Стефан Желев.

Skip to content