Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 юни (вторник)

Чуждестранните работници с отрицателни проби за COVID-19 започват работа по трасето на газопровода край Нови пазар

Работниците с отрицателни проби за COVID-19 започват работа по трасето на газопровода край Нови пазар при спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заразата. Това реши днес на свое заседание Областният кризисен щаб. Заседанието беше свикано от областния управител проф. Стефан Желев след регистрираните два нови случая на COVID-19 сред групата работници, пристигнали в България за работа по изграждането на трасето на газопровода „Балкански поток“ на територията на област Шумен.

Директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова съобщи, че на 1 юни от екипи на инспекцията са взети за изследване 108 проби, като две от тях са с положителен резултат за COVID-19. Мъжете са без симптоми и ще останат изолирани и под карантина през следващите 28 дни. Под карантина остават и първите работници, при които беше регистриран COVID-19, както и техните контактни лица.

Останалите работници, които имат по две отрицателни проби за вируса от пристигането си в страната на 15 май, ще започнат работа по трасето на газопровода при спазване на всички противоепидемични мерки. Пред Областния щаб представители на фирмата, ангажирана със строителните дейности по изграждането на газопровода „Балкански поток“, съобщиха, че строителите няма да извършват съвместни дейности с други работници на обекта. Те ще продължат да живеят под карантина, изолирани в лагера, ще спазват противоепидемичните мерки и няма да имат никакви контакти с местното население. Транспортирането им до обекта ще става със специално ангажирани за това микробуси, които ще бъдат дезинфекцирани всеки ден. Полицията в Нови пазар, съвместно с РЗИ, продължава да контролира спазването на всички противоепидемични мерки и разпоредбите на здравния министър за недопускане разпространението на заразата.

IMG_0463

Skip to content