Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
21 декември (понеделник)

Експерти от региона участваха в дискусия по проблемите на децата, отглеждани от близки и роднини

Работна среща на тема „Взаимодействието между институциите и обществеността в полза на децата, отглеждани от близки и роднини“ се проведе в Областна администрация-Шумен по инициатива на областния управител Донка Иванова.

В дискусията участваха общественият посредник на община Шумен Иван Капралов, началникът на РИО Светлана Милева, представители на неправителствени организации, общините, отдел „Закрила на детето“, директори на училища и училищни настоятелства от региона.

939 от всички 17 930 ученици в Шуменска област са оставени за отглеждане от техни близки. Изследването е проведено в началото на декември във всички 71 училища на областта, каза началникът на Регионалния инспекторат по образование Светлана Милева. По думите й без ученици, оставени за отглеждане от близки, са само 4 училища в региона – двете помощни училища и основните училища във Вълнари и Мадара. В повечето учебни заведения процентът на тези деца варира между 1 и 10%, съобщи Светлана Милева. Тя уточни, че най-тревожна е тенденцията в 7 училища в областта, където процентът на децата без родителски контрол е изключително висок между 14 и 16%. С най-много ученици, чиито родители работят в чужбина, са училищата в селата Златар, Изгрев, Тушовица, Никола Козлево, Градище, Иваново и Лятно. В 2 от общо десетте професионални учебни заведения в региона, тези ученици са 20 и 21% – това са Професионалната гимназия по химични технологии „Проф. Асен Златаров” в Нови пазар и Професионалната гимназия по машиностроене в Шумен. Там, където има трудности, училището не може да се справи само, необходимо е да получи подкрепата на местната власт, на неправителствени организации, каза още Светлана Милева. В хода на дискусията стана ясно, че родителите оставят децата си най-често на бабите и дядовците, по-рядко на други роднини, но има случаи за тях да се грижат и съседи. Директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Шумен Венета Господинова представи рисковете пред децата, отглеждани без родители и апелира към всички за повече внимание и при необходимост да се сигнализира, за да се помогне на тези деца.

Всички на срещата подкрепиха предложението на директора на ОУ „Христо Ботев“ в село Тушовица Явор Якимов – родителите, които излизат в чужбина, да бъдат законово задължени да подават декларация, с която делегират настойнически права над детето им на определен човек, който да носи отговорност за него.

Областният управител Донка Иванова се ангажира да постави проблема на вниманието на народните представители, с помощта на които да бъдат предприети стъпки за иницииране за промени в законодателството.

Skip to content